Jump to content

Porez na prvu nekretninu vol. 2


Skatulica

Preporučene objave

Poštovani,

suprug je sklopio Ugovor o kupoprodaji nekretnine  u kojem se navodi da ce isplatiti prodavatelju cjelokupni iznos kupoprodajne cijene na račun najkasnije do 1.09. ove godine, te se navodi da je rok plaćanja bitan sastojak ovog ugovora te ako se ne isplati u tom razdoblju da će se ugovor smatrati raskinutim bez ikakvih penala. 

U međuvremenu je suprug dobio rješenje za plaćanje poreza na nekretninu koju nije kupio, te je neće ni kupiti već će je kupiti supruga, kada/ ako kredit bude odobren u navedenom razdoblju. Po kojoj osnovi suprug plaća porez za nekretninu koju ne posjeduje i neće je nikada posjedovati i onda će još supruga platiti dodatno porez na istu nekretninu na svoje ime kada/ ako se ostvari kupnja? Kome se obratiti i na što se pozvati?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 28. 05. 2021. at 23:29, Skatulica je napisao:

Po kojoj osnovi suprug plaća porez za nekretninu koju ne posjeduje i neće je nikada posjedovati

Po osnovi 

Na 28. 05. 2021. at 23:29, Skatulica je napisao:

suprug je sklopio Ugovor o kupoprodaji nekretnine

na što odredba Zakona o porezu na promet nekretnina kaže u čl. 16,

(1) Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili drugoga pravnog posla kojim se stječe nekretnina.

te vam je Borbena objasnila što ste u biti trebali napraviti, Predugovor pa tek onda po odobrenju kredita i Glavni ugovor pri čemu ste ugovornu stranu kupca mogli promijeniti iz supruga u vas.

Sada imate dva izbora, ostaviti ovako da suprug plati porez ako vaš kredit nije namjenski prema kojem bi trebali novi ugovor zbog banke i jednostavno uplatiti prodavatelju novac kada se kredit isplati. Suprug će biti upisan kao vlasnik (poslije možete upisati i vas) i nema dvostrukog plaćanja PPN-a.

No, pametnije bi bilo napraviti Sporazumni raskid potpisanog ugovora (eventualno i napraviti Predugovor o kupoprodaji na vas) te ako stignete to napraviti u roku za žalbu priložiti isti raskid uz žalbu. Kako ste vjerovatno dobili Privremeno porezno rješenje, imali bi rok za žalbu od 30 dana. U žalbi se navodi tko je žalitelj, koji je porezni akt (rješenje) protiv kojeg se podnosi žalba, žalbene razloge zbog kojih zahtjevate izmjenu rješenja te dokaze kojima se žalba obrazlaže. Na kraju se potpiše i dostavlja tijelu koje je rješenje i izdalo, u dva primjerka (treći ako nosite osobno na koji će vam staviti datum primitka i platiti 50 kn upravne pristojbe. U svakom slučaju to se može napraviti u roku tri godine od dobijanja rješenja (čl. 29 ZPPN) no to za sobom povlaći i mogućnost prisilne naplate ako se porez ne plati u danom roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

to razumijem

ali to je korist agencije

3% je njihova dobit ne moja ,a ja bi trebala platiti pdv na njihovu dobit

nisam našla nigdje u zakonu da se plaća pdv

piše da je ag.provizija 2-3%,ne spominje se pdv 

osim da pdv plaća krajnji korisnik,a to je onda agencijakoji su korisnici 3%

ako je ag u sustavu podv onda oni valjda plaćaju porez na dodanu vrijednost,to je njihovih 3%

lp

 

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu nekretnina iz 2012.godine (Narodne novine, broj:144/2012.), ukinuta je visina iznosa fiksne minimalne i maksimalne posredničke naknade te je određivanje iste prepušteno slobodnom ugovaranju stranaka i liberalizaciji na tržištu nekretnina, sukladno EU pravu unutarnjeg tržišta usluga.

to znači da agencija svojom voljom dodaje pdv na 3%

Ugovorna strana koja zatraži posredovanje agencije za promet nekretninama istoj plaća posredničku proviziju u visini od 2% do 3% od ugovorene kupoprodajne cijene. Točni uvjeti za svaku predmetnu nekretninu definirani su u Ugovoru o posredovanju.

DAKLE NIGDJE NEMA  PDV -to je onda slobodna volja agencije na koju ne moram pristati,odnosno agencija se može odreći pdv-a 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija