Jump to content

Njuskalo prevara


Throwaway101

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam pitanje vezano u Njuškalo prevaru gdje sam ja bio žrtva.

Uglavnom tražio sam dodatak/uređaj za mobitel. Nakon nekog vremena našao sam proizvod sa kolko-tolko ok cijenom i sa opisom gdje je navedeno da nije pretežito korišteno te se prodaje jer ae kupuje bolji model.

Korisniku sam poslao poruku putem maila na Njuškalo račun, te sam sa korisnikom razmjenio informacije vezano uz plačanje i dostavu. Uplata je izvršena mobilnim bankarstvom na IBAN ZABE od korisnika u iznosu od 1000kn (oglašavao je za 1050kn), poslao sam korisnku potvrdu o plačanju, te je kroz par dana došao paket.

Sami uređaj nije izgledao "slabo korišteno", te nakon par sati od dobivanja pošiljke sam odlučio provjeriti serijske brojeve na kutiji i samome uređaju.

Nakon detaljnih provjera ustanovio sam kako je uređaj lažan/fake. Kutija uređaja ima jedan serijski broj a sami uređaj drugi. Stranica za provjeru javlja kako je uređaj bio "zamjenjen". Software uređaja je javljao ne valjanu/ne postojeću verziju itd.

Iako sam bio ljut i izfrustriran korisniku sam uputio poruku na Njuškalo račun, te pokušao stupiti u kontakt putem mobitela i maila, no nije odgovarao.

Korisnik je nakon poruke odlučio obristi oglas (da ga je označio kao prodani ostao bi pregledan), te nisam uspio napraviti lokalni kopoju oglasa. Ali sam zato napravio online/offline arhivu drugih oglasa korisnika. 

2 dana nakon prevare poslao sam upit Njuškalovoj podršci vezano uz korisnika i proizvod koji mi je prodao. Isti taj dan me korisnik obavjestio kako bi pristo na vračanje pošiljke i uplate novca na moj račun (izjavio kako se ne razumije u tehnologiju), ili ako želin zadržati uređaj ali da mi vrati manju cifru. Naravno pristo sam na vračanje uređaja sa uplatom pune cifre na račun.

U međuvremenu Njuškalo javlja kako se nisu uspijeli dogovoriti sa korisnikom, te su me uputili na policiju. Iskreno malo me začudilo te sam odmah pogledao ostatak korisnikovih oglasa koje je označio kao neaktivne (ali ne i obrisane).

Od ovog trenutka pa nadalje korisnik nije uopče vraćao odgovore na moje upite.

Uspio sam naći podosta osobnih podataka o osobi koja me prevarila jednostavnim google searchom nadimka Njuškala/mailova/broja mobitela, čak i oglas gdje prodaje sličan uređaj ali navodi da je imitacija/clone.

Znam da sam ispao naivan jer takav oglas smrdi na prjevaru, te me frustrira jer stvarno ne želim osobu dovest u neugodnu situaciju. 

Iz frustracije sam odlučio nazvati osobu sa par drugih brojeva, no osoba se i dalje nije javljala. 

Zanima me da li se u ovom slučaju isplati osobu prijaviti policiji, te kakva bi ovo bila tužba (privatna/kaznena)?

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izmjenom i dopunom 78 Članka KZ Limit za Kazneni progon po Službenoj dužnosti je smanjen sa 
2.000.kn na iznos 1.000.Kn.
Ali, kad bolje proučiš novi KZ govori se >na iznos preko< - 1.000.kn, što bi značilo. ako vas je netko
prevario za iznos 1.001.kn gonit če se po službenoj dužnosti.
Naišao sam na slučaj prijevare (plagijat robne marke ) na iznos 290.kn -  u gradu gdje je oštečeni u Pu, su rekli, da je to iznos koji se ne goni po službenoj dužnosti.
Nazvao je PU -u u mjestu odakle je prevarant, i oni su si dali truda, i riješili slučaj.
Zato, probaj te otiči na Policiju, pogotovo što imate sve podatke - možda je več poznat policiji.
poz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Throwaway101 je napisao:

Puno zahvaljujem na odgovoru.

Najvjerojatnije ću još jednom pokušati stupiti u kontakt sa osobom, jer iako mi je napravila problem, ne bi istoj napravio još veći ako se to ipak da riješiti dogovorm.

Ukoliko ne prođe, budem prijavio policiji.

Tako i napravi te.
Kažite mu, da je ovo zadnja šansa, da se ljudski dogovorite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav, danas mi je došla pošiljka igračaka koju sam naručila. U oglasu je pisalo velikim slovima marka igrački. No meni je došla kineska kopija. Željela sam vratiti te predmete, no naravno osoba to ne želi. Zakinuta sam za 670kn. Na slici se nije vidjelo koja je marka, jer su igračke sitne, ali je zato u naslovu pisalo.

Htjela bi sve prijaviti policiji no govore mi da od policije neću imati nikakve koristi. da se oni ne bave takvim ''sitnicama''

Može li kakav savijet, što da radim...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija