Jump to content

Video nadzor okolice zgrade


ivan990

Preporučene objave

Poštovani,

imamo jedan "problem", naime netko nam već par mjeseci na zgradu baca jaja i uništava fasadu.

Uza sve napore uložene nismo uspjeli uloviti počinitelja i jedan od logičnih idućih poteza bio je postaviti video nadzor oko zgrade.

Zgrada dijeli dvorišni prostor sa još 3 slične zgrade, dvije zgrade su jedna do druge, pa je red parkirnih mjesta, pa "cesta" od parkinga (ne ulica), pa onda red parkirnih mjesta i onda druge dvije zgrade.

Prvo pitanje, koliko suvlasnika treba pristati na uvođenje takvog nadzora? Svi ili neka većina?

Drugo, što je dozvoljeno snimati kamerom u toj situaciji? Smije li se snimati parkirna mjesta od naše zgrade? Smije li se snimiti "cesta" od parkinga, jer tom cestom prolaze i stanari ostalih zgrada? S druge strane naše zgrade su vrtovi - dvorišta od susjeda iz prizemlja, pa staza, pa igralište - što se smije snimati na toj strani? Ako se kamera stavi na ulaz, smije li snimati djelomično i "cestu" između zgrada?

Treće, ako se ne uspijemo dogovoriti kao suvlasnici, ja sam spreman staviti auto kameru na parking mode ili na balkon neku IP kameru koja bi snimala automobil i moje parkirno mjesto i ako se smije dio ceste kraj parkirnog mjesta. Smijem li to napraviti i koje su onda implikacije?

Hvala unaprijed na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , ivan990 je napisao:

Prvo pitanje, koliko suvlasnika treba pristati na uvođenje takvog nadzora? Svi ili neka većina?

Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka za uvođenje video nadzora stambenih zgrada propisuje da je za to potrebna većina od najmanje 2/3 suvlasničkih dijelova.

prije 11 sati , ivan990 je napisao:

Drugo, što je dozvoljeno snimati kamerom u toj situaciji?

Za ovo propisuje da se može obuhvatiti samo pristup ulazu i izlazu iz stambenih zgrada te zajedničjke prostorije u stambenim zgradama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nismo još nikome. Tek sada ćemo pričati sa upraviteljem.

Ne uništavaju u smislu da sad padaju komadi žbuke ali ostaje masna mrlja na mjestu gdje je lupilo. Do sada 5 komada u manje od 2 mjeseca.

A i da ne ostane nikakva mrlja niti nema traga udarcu zašto bi netko bacao, zar je onda u redu da ako ne otpadne dio fasade da baca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 30. 05. 2021. at 15:21, ivan990 je napisao:

A treći dio pitanja? Ako sada uključim auto kameru da snima na naprijed i nazad i kad je automobil parkiran, je li to dopušteno?

Ovo bi moglo proći dok god te snimke ne objavljujete nigdje. Naime, bitno je reći da u trenutku dok je ta obrada, odnosno to snimanje, isključivo u nekakvim privatnim sferama, za kućnu uporabu, onda nema problema, jer nema prekršaja i nema elemenata kaznenog djela, kao ni osnove da bi se u bilo kojem smislu primjenjivala Opća uredba o zaštiti osobnih podataka jer u Hrvatskoj ne postoji ni jedan propis koji bi eksplicitno govorio o kamerama u vozilima. Iz posebnih propisa proizlazi namjera zakonodavca da ograniči/zabrani snimanje, odnosno fotografiranje. Primjerice, Pravilnik o obavljanju poslova nadzora državne granice propisuje kako na području graničnog prijelaza nije dopušteno neovlašteno fotografiranje i snimanje. Također, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira propisuje prekršaj za kršenje naredbe o zabrani pristupa ili zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenome mjestu a sam Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako vozač vozila tijekom vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. I to bi bili primjeri ograničenja uporabe iste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija