Jump to content

Sudsko izlaganje radi obnove zemljisne knjige


Baklava

Preporučene objave

Dobio sam poziv za sudsko "izlaganje na javni uvid podataka prikupljenih i obrađenih katastarskim izmjerom i/ili tehničkom reambulacijom te radi obnove zemljišne knjige."
Radi se o legaliziranom stanu sa rješenjem o izvedenom stanju koji je kupljen uz posredstvo odvjetnika te za čiji jedan dio smo dobili i hipotekarni kredit te smatramo da bi svi papiri trebali biti uredni.
U pozivu nadalje stoji da će predmet izlaganja biti "oblik, površina i način uporabe katastarskih čestica i njihovih dijelova. Sud je utvrdio da podaci zemljišne knjige o knjižnim pravima nisu istovjetni sa podacima prikupljenima u katastarskoj izmjeni te se pozivate na raspravu za postupak sastavljanja zemljišnoknjiznih uložaka u pravnoj stvari radi obnove zemljišne knjige .... prilikom kojeg će provesti postupak za sastavljanje zk uloška i utvrđivanja knjižnih prava."
U privitku takodjer stoji izvod iz zemljišne knjige, odnosno Popisni List prema kojem je cijela zgrada sa šest naknadno podijeljenih stanova još uvijek vlasnistvo 1/1 osobe koja je preminula.
Uvidom u Zemljišnu knjigu sa povijesnim prikazom vidim da je jedna etaža presla na nove posjednike temeljem rješenja o nasljeđivanju, dok se na ostatku zgrade povijesno uopće ne pominje preminuli vlasnik. U međuvremenu je stan preprodan nekoliko puta, a mi smo četvrti posjednici. Prema izvatku iz zemljišne knjige "uredjenazemlja", povijest (crvenim slovima) počinje sa prvim kupcem, zatim drugim, dok sam uredno zaveden kao trenutni posjednik.
Dakle prva prodaja prvom kupcu od strane umrlog vlasnika ne stoji online dok o tom prvom kupcu nemam nikakve informacije izuzev podataka iz zemljišne knjige.
Moje pitanje je da li bi mi ovo moglo stvoriti probleme ili je to ipak još negdje zavedeno i radi se samo o formalnosti?
Da li bi mi bio potreban odvjetnik u ovom slučaju?
Unaprijed hvala za svaku reakciju.

uređeno: od Baklava
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što ste vi u ovom slučaju, osoba koja nije potpisala zapisnik predočavanja elaborata, niste se odazvali predočavanju pa se jednostavno podaci prikupljeni katastarskom izmjerom ne podudaraju s podacima zemljišne knjige? Pitam jer bi u tome slučaju u pozivu bilo bi naznačeno koje dokumente trebate donijeti kao dokaz prava i pravnih činjenica. 

Kako ste naglasili da je kao vlasnik još uvijek upisan pokojnik u omjeru 1/1, radilo bi se o nečemu iznad navedenom. Prema tome bi trebali na izlaganje na javni uvid i raspravu ponijeti KU te ovaj povijesni izvadak kojim imate pravni slijed do vas. Zašto nema i prijenosa sa pokojnog na prvog vlasika nije baš jasno no sigurno se to nebi provelo kroz ZK bez valjane pravne osnove. 

Možda da pogledate spominje li se to u izvatku iz katastra pa ponesete sve skupa na izlaganje. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Spitfire je napisao:

 

Hvala Spitfire na vašoj reakciji.
Objekat je relativno nedavno dobio rješenje o izvedenom stanju te pretpostavljam da se podaci sada mogu legalno uskladiti te je sud zakazao izlaganje. Nadam se da se o tome radi.
Navedeni su bilo koji dokumenti koji mogu dokazati vlasništvo kao npr. nasljedstvo, kupoprodajni ugovor itd.

Sto se tiče izvatka iz katastra koji bi bilo poželjno ponijeti, mislite li na originalni izvadak koji se fizički vadi u odjelu za katastar nekretnina ili je to moguce ishoditi online?
Naime nalazim se u inozemstvu i obzirom da odvjetnik sa kojim inače radim nije baš oduševljen idejom da to obavi za mene, prisiljen sam doći na dan-dva radi regulisanja ovog izlaganja i eventualna naknadna dokumentacija bi bila veliki problem, tako da pokušavam da tu šansu svedem na minimum.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija