Jump to content

Pozajmica porez?

Preporučene objave

objavljeno: (uređeno)

Poštovani!
 Imam ovakvu situaciju: kupujem od brata nekretninu, budući da nemam dovoljno vlastitih sredstava, razliku do pune cijene bi mi brat kreditirao iz kredita koji će njemu isplatiti banka (kupuje za sebe nekretninu i neće iskoristiti do kraja iznos kredita). Ja bih njemu sljedećih par godina svaki mjesec uplaćivala na tekući račun cca 2500,00 kn, a ponekad i više. E sad, htjeli bi da sve bude legitimno s obzirom da sad banke i porezna prate kad netko ima učestale uplate po tekućim računima ( ne znam da li reagiraju i na ovakve manje uplate), pa smo mislili napraviti ugovor o pozajmici na tu razliku u cijeni, da imamo neki dokaz zašto mu ja uplaćujem novce u slučaju da nas porezna pozove na razgovor. Ne znam da li bi to bilo u redu s pravne strane?

P.S. Da li se na pozajmicu iznad nekog iznosa plaća porez?

uređeno: od didi77
odgovoreno:

U ugovor o pozajmici, navedite da je, beskamatna.

Kod svake uplate u rubriku - svrha uplate ?
upiši te - povrat pozajmice,  B.- 1 - 2001
( ili upiši te  datum na koji je ugovor o pozajmici ovjeren 
npr. - Povrat pozajmice - 07-10-2001 )
I, nema nikakvih kamata.

odgovoreno:
prije 29 minuta, kira je napisao:

Kod povrata pozajmica, zajmodavatelj mora priložiti ispravu od kuda su novci, zapravo priložiti ugovor o pozajmici, poglavito kada su veći iznosi,.

Ako ide sa računa na račun ne treba ništa od toga. Jedino ako će mu brat davati na ruke onda će mu trebati taj ugovor prilikom popunjavanja PEP-a kad bude zajmodavatelj polagao novac na svoj račun

odgovoreno: (uređeno)
prije 40 minuta, kira je napisao:

Kod povrata pozajmica, zajmodavatelj mora priložiti ispravu

Htjeli ste napisati : Kod povrata pozajmice >zajmoprimac<  ( Vi )  mora priložiti Ugovor, o pozajmici,
da se vidi u koju svrhu se novac uplaćuje na Bratov račun ?
( greškom ste napisali > zajmodavac< ? )
Ako se napravi ugovor o beskamatnoj pozajmici, koja će se vračati svaki mjesec na - zajmodavateljev (bratov) račun, svaki od vas dvojice čuva svoj primjerak ugovora.
Vi - da u slučaju neke kontrole možete opravdati  svrhu mjesečno plaćanog novca  na bratov račun.
A, brat isto tako, da može objasniti u koju svrhu se svaki mjesec na njegov račun
uplaćuju određeni novci.

uređeno: od frenki zg
odgovoreno:
prije 1 minutu, kira je napisao:

Upravo zajmodavac koji dobiva povrat pozajmice, trebao banci priložiti ispravu o pozajmici, ugovor i sl.-

Samo u slučaju neke kontrole ili zahtjeva iz banke - U koju svrhu mu svaki mjesec novci sjedaju na račun ?
( da nije od nekog, najma i slično )

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija