Jump to content

HRT Pokretanje prekršajnog postupka


Sorad3n

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

 

Kontrolor mi je kucao na vrata prošli tjedan i ja budala otvorio vrata. Kaže da ima u evidenciji da se ovoj adresi ne plaća HRT pristojba pa da je zato tu. Pitao me tko sam, što sam, rekao sam jedino svoje IME. On stavi masku da će kao ući u stan, ali je vidio baš da ga ne puštam i to je više manje to. Nikakve papire nisam potpisivao niti mu dao osobnu na uvid. Kad je pitao za prijamnike rekao sam da ne posjedujem ništa od navedenoga u stanu.

Tjedan dana kasnije stiže uplatnica od 240,00 kn za period od prošla tri mjeseca. Treba naglasiti da je stan kupljen od strane mog roditelja prije 3 mjeseca. Na uplatnici piše moje ime, i prezime koje je očitao pročitao s vrata(prezime mog roditelja(vlasnika stana) koje je i ujedno moje prezime) i piše "kod PREZIME BIVŠEG VLASNIKA" jer na sandučiću još stoji prezime bivšeg vlasnika. Da ponovim, uplatnica glasi: ANTE ANTIĆ kod PERIĆ.

Želim napomenuti da na trenutnoj lokaciji ne živim ja, ni nitko drugi (nitko nema prijavljeno ni prebivalište ni boravište). Dođem povremeno na tjedan/dva u ovaj stan i to je to. Stan glasi na mog roditelja koji živi u svojoj prvoj nekretnini gdje uredno plaća hrt pristojbu.

 

Jeli ovo samo klasični pokušaj zatrašivanja da me uhvate u svoju "mrežu"? Kako HRT može poslati uplatnicu na moje ime i prezime bez mog OIB-a i bez da sam ja išta potpisao. 

Mogu li jednostavno ignorirati sve opomena, prijetnje i slično, do daljnega, dok se prijavim boravište/prebivalište na spomenutoj adresi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Zanima me jesam li zakonski obavezna plaćati RTV pretplatu kao fizička osoba koja ima na korištenje službeni mobitel? Pod pretpostavkom da poslodavac već plaća pretplatu za isti uređaj.

Radi se o istoj situaciji kao i iz prvog posta, pokucao mi 'kontrolor' kojem sam otvorila ali ubrzo i zatvorila vrata. Dobila sam obavijest o pokretanju prekršajnog ostupka i opomenu po zapisniku, kontrolor kaže da je 'čuo' AV uređaj u stanu (nije), ali prilikom pisanja prigovora sam navela da je mogao čuti razgovor na službeni mobitel.

uređeno: od RTVbudala
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prije desetak dana pozvonio mi je na vrata nepoznat lik i spomenuo HRT te sam zalupio vrata bez ikakvog razgovora s njim.

Danas sam od HRT- a dobio  uplatnicu na 240 kn ( 3 mjesečne pretplate) sa rokom uplate od 8 dana  i obavjest o pokretanju prekršajnog postupka, jer je kontrolor  "utvrdio da se na navedenoj adresi ne plaća mjesečna pristojba za 1 TV prijamnik".

Napominjem da je obavjest stigla na moje ime i prezime iako na vratima stoji samo prezime te da na dobivenoj obavjesti nema mog OIB-a.

Da li  je kontrolor došao do mog imena na nezakonit način?

Ne želim plaćati HRT zbog bezbroj razloga, pa me zanima što trebam poduzeti?

Trebam li odgovoriti na ovu obavjest i kako?

Napominjem da kontrolor ni na koji način nije utvrdio postojanje bilo kojeg uređaja u mom stanu . A prema uplatnici vidoviti kontrolor odredio je da sam imao nekakav prijamnik čak 3 mjeseca ranije.

Mogu li se pozvati ne neku sudsku odluku (isti slučaj) koji je eventualno HRT izgubio.

Hvala unaprijed.

Zvonimir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidio sam taj clanak zakona. I tu se bunim. Tu se spominje u stavku 6) "Kućanstvom se u smislu ovoga Zakona smatra svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuju i zajednički troše svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba (stanovanja, prehrane i sl.)."

U nekim drugim zakonima koje sam citao, kucanstvo se slicno definira ali je dodano "osoba koje zajedno stanuju na istoj adresi". Primjer definicije kucanstva za potrebe jednog drugog zakona:"zajedničko kućanstvo je svaka zajednica osoba, bez obzira na srodstvo, koje zajedno stanuju na istoj adresi prebivališta u stambenom prostoru s jedinstvenim režijskim troškovima, zajedno privređuju i troše ostvarene prihode, te zajedno koriste pokretnine i nekretnine za podmirenje osnovnih životnih potreba."

U zakonu o HRT-u na koji se oni pozivaju toga nema. Jer ako ja i moja obitelj imamo vise nekretnina onda je kucanstvo u toj nekretnini u kojoj trenutno boravimo. Mi mozemo boraviti svaki dan u drugoj nekretnini ako zelimo i sa sobom nositi Tv prijamnik odnosno neki uredjaj koji moze primati Tv signal a podlijeze placanju RTV pristojbe.

I sta bi onda trebali svaki dan traziti zahtjev za preseljenje i promjenu podataka od HRT-a? A dvostruka naplata je prekrsaj jer stavak 2) istog clanka kaze "Kućanstva koja u vlasništvu ili posjedu imaju dva ili više prijamnika plaćaju mjesečnu pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona kao da imaju jedan prijamnik." opet ne spominjujuci nista da je placanje vezano za adresu na kojoj se ti prijamnici nalaze.

Zelim naglasiti da clan moga kucanstva placa RTV pretplatu na jednoj adresi a oni su poslali obavijest o pokretanju prekrsajnog postupka na ime drugog clana kucanstva i drugu adresu koja je isto u vlasnistvu naseg kucanstva.

 

uređeno: od paulwish
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija