Jump to content

Streha krova prelazi među


Mladi Neil

Preporučene objave

Postovani,

zamolio bi za savjet. Poceo nam je curit krov koji smo brzinski morali radit na novo. Na postojece grede i daske smo stavili nove grede i produzili krov sa doljnje i gornje strane. Radi se o krovu na jednu vodu. Sad primjecujem da samo na jednom dijelu krova (vislja strana otkud je pad prema nasem dvoristu) presli među od susjeda. Radi se o 40cm. Stari krov je raden tako da je prakticki u liniji sa zidom, a kuca jos nema toplinsku izolaciju na zidovima pa sam odlucio ga produzit za 40cm pa kad dode fasada od recimo max 20cm, ostalo bi 20cm strehe izvan te linije fasade. E sad taj problem na samo nekih 4 metra duzine taj krov prelazi preko tuđe parcele. Sto zbog brizine i zurbe a i abnormalnih problema sa izvodacem radova, ovo mi je nekako promaknulo.

Kako dalje u ovoj situaciji? Dali bi bilo dovoljno dobit suglasnost od suvlasnika u tom drugom objektu (radi se o velikoj kuci sa vise stanova) ili nebi bila dovoljna suglasnost svih suvlasnika? Ja bi ih zamolio za suglasnost za prepusteni krov i za toplinsku izolaciju na zidu. Hoce li to biti dovoljno, ako uopce pristanu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htio bi samo pojasnit da je ovo bila greska i stvarno nije uopceno to, jer nam međa nije u ravnoj liniji, vec ima izbacaj na jednom dijelu, a bilo mi je glupo radit krov tako da kasnije ne mogu ni toplinsku izolaciju stavit na zid, a posto je ovo jedan manji dio te strane krova, nekako je promaknulo. Moja je odgovornost i ne bjezim od uklanjanja ako ce susjedima smetat, samo sto stvarno nikako ne smeta nego stiti taj zajednicki zid od kise. Vidim da su stavili i jedan zidni lim nize jer ocito ima problema sa vlagom.

Stvarno bi bio zahvalan na savjetu kako dalje u ovoj situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete od suvlasnika tražiti suglasnost (svih jer se radi o izvanrednom poslu i zajedničkom dijelu nekretnine) i to bi vam nešto značilo do eventualne promjene suvlasništva i moguće komplikacije, a tu je i pitanje bi li vam svi sadašnji dali suglasnost (sto ljudi, sto čudi). Zakonski bi vam bilo najidealnije od istih zatražiti pravo kućne služnosti (pravo imati dio građevine u susjednom zračnom prostoru) uz nekakovu naknadu, te se ta služnost upisuje u zemljišne knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno. Pokusavam naci neki primjer takvog dokumenta, ali nisam uspio. Mozda znate kako bi on trebao izgledati ili gdje bi mogao naci nekakav primjer?

Da li tu ima nekog troska, sto se tice upisa u zk ili nesto drugo osim jasno eventualne naknade susjedima?

Nekako cak vjerujem da bi svi suvlasnici pristali na to, jer radi se o promjeni koja je stvarno korisna i nama i njima, a posto se radi o dijelovima nasih kuca na visini i tu nema nikakvih balkona i slicno, a i taj objekt je vec debelo probio sve koeficijente izgradenosti i vjerujem da nije moguca nikakva dogradnja pa mislim da im stvarno nebi trebalo smetati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 37 minuta, Mladi Neil je napisao:

Mozda znate kako bi on trebao izgledati

Otprilike ovako,

1. Đuro Đurić iz___________________,OIB,

2. koliko već ima suvlasnika

kao suvlasnici nekrenine na kat.čest. 123, upisane u K.O. XY, zk.ul.br.345, ukupne površine xxx m2, u naravi zgrada s dvorištem, (u daljnjem tekstu suvlasnici poslužne nekretnine) i

Vaše Ime, iz________________________, OIB____________________ kao vlasnik nekretnine na kat.čest. 321, upisane u K.O. XY, zk ul.br. 543, ukupne površine yyy m2,u naravi zgrada s dvorištem (u daljnjem tekstu stjecatelj prava služnosti) zaključili su u___________, dana___________________ sljedeći 

UGOVOR O OSNIVANJU STVARNE SLUŽNOSTI

I. Predmet ovog Ugovora je osnivanje prava kućne služnosti temeljem čl.188 st.4 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima tj., imanja prava dijela zgrade u zračnom prostoru poslužne nekretnine. 

II. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da suvlasnici poslužne nekretnine dopuštaju Vašem Imenu kao stjecatelju prava služnosti imanja prava dijela krovišta građevine u zračnom prostoru poslužne nekretnine, na južnoj (ili već kojoj) strani poslužne nekretnine u širini od____ m i dužini od_______m, prema priloženoj skici izvoda iz kat.plana koja je dio ovog ugovora i to za cijelo vrijeme postojanja navedenog dijela krovišta.

III. Ugovorne strane su suglasne da će stjecatelj prava služnosti suvlasnicima poslužne nekretnine za osnivanje prava služnosti iz točke II ovog Ugovora isplatiti naknadu od _______ kn. (Ili ako slućajno ne žele, da ne traže nikakvu naknadu za osnivanje prava služnosti)

IV. Suvlasnici poslužne nekretnine dozvoljavaju stjecatelju prava služnosti da na temelju ovog Ugovora, bez svakog daljnjeg pitanja i odobrenja suvlasnika ishodi uknjižbu prava služnosti kao teret na ime i u korist stjecatelja prava služnosti.

V. Stjecatelj prava služnosti se obvezuje na redovno održavanje predmeta prava služnosti iz točke II ovoga Ugovora te će svaki pristup u navedenu svrhu najaviti suvlasnicima poslužne nekretnine a suvlasnici poslužne nekretnine se obvezuju sa će omogućiti nesmetano korištenje i održavanje predmeta prava služnosti iz točke II.

VI. Sve eventualne sporove koji bi mogli proizaći iz ovog Ugovora, ugovorne strane se obvezuju riješiti mirno ako je moguće, a u suprotnom je nadležan Općinski sud u ___________.

VII. Sve troškove u vezi sastava i ovjere ovog ugovora snosi stjecatelj prava služnosti.

VIII. U znak prihvata prava i obveza iz ovoga Ugovora, ugovorne strane ovaj Ugovor potpisuju vlastoručno.

IX. Ovaj ugovor je sačinjen u 2 (dva) primjerka od kojih 1 (jedan) zadržava stjecatelj prava služnosti a 1 (jedan) javni ilježnik. Istovremeno će se izraditi 3 (tri) ovjerene preslike od kojih 1 (jednu) zadržavaju suvlasnici poslužne nekretnine a 2 (dva) stjecatelj prava služnosti.

U _________________, dana_______________________

Suvlasnici poslužne nekretnine (potpis)                                        Moje Ime (potpis)

 

Pristojba na upis stvarnog prava je ista kao i kod upisa vlasništva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, puno hvala na predlosku!! Budem jos malo razmislio i savjetovao se sa jednim projektantom i jasno pitao susjede. Zanimljivo da nisam ni primjetio ranije da jedni od tih susjeda imaju svoj krov preko mog krova a drugi imaju cijevi od klime i kable i odvod kondenzata preko mog krova, tako da ipak imam koji adut za ovu situaciju..

Jos jednom puno hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu.

prije 1 sat , Mladi Neil je napisao:

Zanimljivo da nisam ni primjetio ranije da jedni od tih susjeda imaju svoj krov preko mog krova a drugi imaju cijevi od klime i kable i odvod kondenzata preko mog krova, tako da ipak imam koji adut za ovu situaciju..

Za nekakov dobrosusjedski dogovor zašto ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija