Jump to content

Utvrđivanje zajedničke ograde ili vlastite ograde na međi


Aneleh2803

Preporučene objave

Poštovani,

Pošto nismo u dobrim susjedskim odnosima s lijeve i desne strane zbog sudskog utvrđivanja međa jer smo kupili parcelu bez utvrđenih međa s kućom, pa smo išli ograditi se kao normalni ljudi, zanima me što se smatra zajedničkom ogradom,a što vlastitom, i koja su naša prava, a koja prava od susjeda? Sa desne strane susjeda je stavila zid nakon kojega imamo vlastiti mir, dok s lijeve strane imamo probleme, jer smo isto morali utvrđivati sporni dio međe (nekih 43 metra) koji je na kraju riješen u našu korist, nakon kojega smo ucrtali međe i postavili do susjeda betonske stupove s žicom, dok na jednom dijelu postoji garažni zid koji je na međi (u dogovoru s susjedom dok smo bili ok). Tu na cijeloj lijevoj strani međe susjed tvrdi da je to zajednička ograda. Moram napomenuti da postoje međašni znaci, i da smo se mi odmaknuli malo od njih, svega par centimetara, dok garažni zid postoji na samoj međi. Pitanje je da li na toj istoj strani može postojati  istodobno zajednička i vlastita ograda? I što ako sada oboje stavimo drugačije ograde, on betonsku ogradu, a mi ogradu s trapeznim limom? Kako se na to gleda?

Zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 04. 06. 2021. at 22:11, Aneleh2803 je napisao:

zanima me što se smatra zajedničkom ogradom,

Zajednička je ograda ona koja se nalazi na međi i u suvlasništvu je susjeda s obje strane međe. Takovu ogradu svaki susjed može upotrebljavati do polovine njezine širine (što bi vrijedilo eventualno za ogradne zidove). Troškove održavanja zajedničke ograde snose njezini suvlasnici na jednake dijelove i solidarno odgovaraju za štetu koja bi trećima nastala zbog toga što ograda nije održavana u stanju kakvo je uobičajeno s obzirom na namjenu ograde i ograđene nekretnine, te na mjesne prilike.

Na 04. 06. 2021. at 22:11, Aneleh2803 je napisao:

a što vlastitom,

Vlastita ograda je ona koja se nalazi isključivo na nekretnini jednoga vlasnika, nije u suvlasništvu susjeda nego u vlasništvu onoga čije je zemljište. Vlasnik vlastite ograde je dužan održavati u dobrom stanju svoju ogradu ako postoji opasnost da bi nanijela štetu susjedu.

Na 04. 06. 2021. at 22:11, Aneleh2803 je napisao:

Tu na cijeloj lijevoj strani međe susjed tvrdi da je to zajednička ograda. Moram napomenuti da postoje međašni znaci, i da smo se mi odmaknuli malo od njih,

Prema navedenom bi to bila vaša vlastita ograda.

Na 04. 06. 2021. at 22:11, Aneleh2803 je napisao:

Pitanje je da li na toj istoj strani može postojati  istodobno zajednička i vlastita ograda? I što ako sada oboje stavimo drugačije ograde, on betonsku ogradu, a mi ogradu s trapeznim limom?

Može ali nema smisla. Možete imati i svatko svoju vlastitu ogradu, no opet nema smisla. Ono što je bitno za napomenuti da možete imati problem jedni ili drugi kada ste već napomenuli da niste u dobrim odnosima, pri odabiru materijala za ogradu ili ogradni zid. To propisuju odredbe prostornog plana. Isto tako propisuju i dozvoljenu visinu ograde ili ogradnog zida. Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima dozvoljava postavljanje ograde do 2.2 m od konačno zaravnatog terena i ogradni zid do 1.6 m visine bez dozvole ili glavnog projekta. Ukoliko bi gradili višlje potreban vam je glavni projekt ovl. arhitektonskog ureda s time da bi tu visinu opet trebao dozvoljavati prostorni plan.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija