Jump to content

Zastara Rješenja o komunalnoj naknadi, molim žuran odgovor


kudakamo

Preporučene objave

Lijepi pozdrav svima, molim za savjet, pomoć.... odgovor.

31.5.2021. Od Gradskog ureda (Zagreb) za komunalni doprinos i naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru dobio sam Rješenje za plačanje komunalne naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađene zgrade.

Između ostalog u obrazloženju rješenju stoji da je Rješenje o izvedenom stanju postalo pravomočno 12.12.2015, mjesec dana nakon mog podnošenja odnosno 11.12.2015.

U privitku istog riješenja je i izračun sa ne malom cifrom i datumom izračuna  17.7.2020. a vežu se na spomenuto pravomoćno rješenje od 12.12.2015.

Moje pitanje glasi:

Da li je nastupila zastara za plačanje po navedenom Rješenju od 31.5.2021. a riješenje o izvedenom stanju je od 12.12.2015.,što je više od 5 godina ne potraživanja.

Da li imam osnove i na koji način uložiti žalbu na to riješenje, ako netko ima primjer žalbe bio bih zahvalan.

Hvala na odgovoru.

lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je napisano u Riješenju od 31.5.2021. gdje u obrazloženju tog riješenja piše da je 12.12.2015, Riješenje o izvedenom stanju postalo pravomočno. Da li se od tog dana računa početak njihovog potraživanja?

Sada neznam na koji način uložiti odnosno napisati žalbu, da li je dovoljno samo napisati spomenuti zakon u temi na koju ste me upuili ili....  odnsno ne razumijem što je apsolutna zastara, da li prema tom Riješenje bez obzira na proteklih 5 godina imam tu obavezu plačanja ili ne? Kako se onda zove ova zastara, ako je, gdje i na što bi se trebao pozvati?

Hvala na odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prigovor na zastaru utvrđivanja porezne obveze koja je trebala biti utvrđena u roku 3 godine jer,

Citiraj

Prema navedenome, primjenjivale bi se odredbe Općeg poreznog zakona prije uvođenja samo apsolutne zastare od 6 godina (od 01.01.2017.) jer je nadležno upravno tijelo, prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama bilo dužno nadležnom tijelu za obračun komunalnog i vodnog doprinosa dostaviti podatke potrebne za obračun iznosa tog doprinosa u roku 15 dana od izvršnosti rješenja. Tada nadležno tijelo ima rok od 3 godine od isteka godine u kojoj je trebalo utvrditi porezne obveze i kamate.

Dakle, nadležno tijelo za izdavanje rješenja o izvedenom stanju je bilo obvezno u roku od 15 dana od izvršnosti rješenja dostaviti podatke nadležnom tijelu za obračun doprinosa prema kojem su ovi potonji imali rok od tri godine od godine u kojoj je trebalo utvrditi obvezu, istu utvrditi i donijeti rješenje. Ako nisu, nastala bi relativna zastara prema tada važećem Općem poreznom zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na vašem vremenu i odgovoru,

ako sam Vas dobro razumio, znači da je Rješenje koje sam dobio 31.5. 2021. za plaćanje komunalnog doprinosa za legalizaciju zgrade u zastari? Odnosno da bi žalba na to rješenje bila osnovana.

Jer po ovom kako sam Vas razumio zadnji rok za donošenje takvog riješenja koje bi me obvezalo za plaćanje je bio 12.12.2018. odnosno tri godine od pravomoćnosti Rješenja o izvedenom stanju 1.12.2015.

 Kako još nisam dobio ni rješenje o vodnoj naknadi, znači li da će i ono biti u zastari ako ga  uopće dobijem?

Ljubazno Vas molim samo mi potvrdite da li sam Vas dobro razumio.

Hvala još jednom i svako dobro!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 09. 06. 2021. at 15:49, kudakamo je napisao:

Jer po ovom kako sam Vas razumio zadnji rok za donošenje takvog riješenja koje bi me obvezalo za plaćanje je bio 12.12.2018. odnosno tri godine od pravomoćnosti Rješenja o izvedenom stanju 1.12.2015.

Tri godine od isteka godine u kojoj je trebalo utvrditi poreznu obvezu. Dakle ako je 2015 istek, trebali su poslati rješenje do isteka 2018.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...
  • 7 mjeseci kasnije...
Dana 15. 06. 2021. u 14:12, Spitfire je napisao:

:palac:

Nema na čemu, javite svakako.

Poštovanje, kako sam obečao.... evo stiglo riješenje u 2. stupnju, gdje odbijaju moju žalbu za zastarom, a evo i obrazloženja, koje nema veze sa zakonskim odredbama na koje se pozivam u žalbi....

Ako mi možete pomoći i datli savjet ili dati neku šprancu oko tužbe prema Upravnom sudu.... ipak, radi se o iznosu komunalne naknade od oko 7000kn.

1. Zar je moguće, pozivanje u obrazloženju, da ne postoji zastara za komunalni doprinos i navode neku presudu upravnog suda...

2. Da li se na tužbu Upravnom sudu plača taksa i kolika je? Da li da idem dalje sa Tužbom, kolike su šanse da uspijem?

Hvala.

Citat iz Rješenja,

"........

U pravodobno izjavljenoj žalbi žalitelj u bitnome ističe prigovor zastare pozivajući se na Opći porezni zakon. Predlaže pobijano rješenje poništiti.

Žalba nije osnovana.

Pregledom spisa predmeta i pobijanog rješenja, utvrđeno je da je ono pravilno i osnovano na zakonu, te da je doneseno na temelju potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja i pravilno provedenog postupka.

Pobijano rješenje doneseno je pozivom na odredbu članka 22. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine br. 86/12, 143/13 i 65/17) kojim je u stavku 1. propisano da je podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade za koju je doneseno rješenje o izvedenom stanju, osim za pomoćnu zgradu, dužni po izvršnosti tog rješenja platiti komunalni i vodni doprinos u skladu s posebnim propisima te pozivom na odredbu članka 32. Zakona o komunalnom gospodarstvu (NN br. 26/03 - pročišćeni tekst, 82/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/11, 144/12, 94/13, 153/13, 147/14 i 36/15) i čl. 8. st. 1. Odluke o komunalnom doprinosu (SI. glasnik Grada Zagreba br. 17/13 - pročišćeni tekst i 22/14) - u daljnjem tekstu: Odluka.

.....

Neosnovan je žaliteljev prigovor zastare te se ukazuje da Zakonom o komunalnom gospodarstvu nije propisana zastara u postupku utvrđivanja obveze plaćanja komunalnog doprinosa. U prilog tome govori i upravnosudska praksa (odluke Upravnog suda RH, Presuda Visokog upravnog suda RH posl.br. Usž-715/14-4 od 14. 10. 2015.) prema kojoj nema zastare utvrđivanja obveze plaćanja komunalnog doprinosa i to iz razloga jer Zakonom o komunalnom gospodarstvu nije propisan prekluzivni rok nakon kojeg se ne bi mogla utvrditi obveza plaćanja komunalnog doprinosa koja nije bila utvrđena.

Imajući u vidu naprijed navedeno, ispravno je prvostupanjsko tijelo obračunalo visinu komunalnog doprinosa žalitelju za ozakonjenje nezakonito izgrađene stambene zgrade.

Slijedom navedenog, pobijano rješenje ukazuje se pravilnim i zakonitim i njime nije povrijeđen zakon na štetu žalitelja, pa je sukladno tome, primjenom članka 116. stavak 1. točka 1. Zakona o općem upravnom postupku valjalo riješiti kao u izreci.

UPUTA O PRAVNOM LIJEKU:

Ovo je rješenje izvršno u upravnom postupku i protiv njega se ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 6 i 8. Upravni spor se pokreće tužbom koja se podnosi u roku od 30 dana od dostave ovoga rješenja. Tužba se navedenom Upravnom sudu predaje neposredno u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik ili se šalje poštom, odnosno dostavlja elektronički.

" kraj citata

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija