022571127 objavljeno: 7. lipanj 2021. objavljeno: 7. lipanj 2021. Živimo u izvanbračnoj zajednici, djece nemamo.Da li u slučaju smrti, naše obitelji imaju pravo tražiti nasljedstvo.Ili smo mi automatski nasljednici.U slučaju koje smrti on, ili obrnuto Citiraj
Matrix odgovoreno: 7. lipanj 2021. odgovoreno: 7. lipanj 2021. prije 2 sati , 022571127 je napisao: Živimo u izvanbračnoj zajednici, djece nemamo.Da li u slučaju smrti, naše obitelji imaju pravo tražiti nasljedstvo.Ili smo mi automatski nasljednici. U konkretnom slučaju pored izvanbračnog druga kao nasljednici su i roditelji umrlog, s tim što izvanbračni/bračni drug sam nasljeđuje 1/2-inu ostavine, a roditelji zajedno 1/2-inu. Citiraj
022571127 odgovoreno: 8. lipanj 2021. Autor odgovoreno: 8. lipanj 2021. Poštovani što je najbolje napraviti, da u slučaju smrti jednog od nas, cjelokupna imovina ostane u vlasništvu isključivo nama.Tj. ili njemu ili meni. Hvala Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 8. lipanj 2021. odgovoreno: 8. lipanj 2021. Ugovor o doživotnom uzdržavanju. Citiraj
Matrix odgovoreno: 8. lipanj 2021. odgovoreno: 8. lipanj 2021. prije 1 sat , Borbena7 je napisao: Ugovor o doživotnom uzdržavanju. Na prvu, citirani ugovor djeluje najsigurniji, međutim u konkretnoj situaciji meni osobno je sigurnija oporuka,ovo iz razloga što su roditelji ostavitelja nužni nasljednici samo u slučaju ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život (čl. 69 st. 2 ZN), nadalje je oporuka jednostrani pravni posao gdje oporučni nasljednik nije obvezan na protučinidbu, niti je bitan razlog zbog kojeg oporučitelj raspolaže imovinom (izuzev mana volja), međutim kod ugovora o doživotnom uzdržavanju se radi o dvostranom obvezivanju, gdje bi u konkretnoj situaciji postojala dva takva ugovora sa istim ugovornim strankama u zamijenjenim "ulogama". Naravno, ova situacija nije zabranjena, no osoba koja ima pravni interes može dokazivati da ugovor nije sklopljen radi pružanja uzdržavanja, već jednostavno radi izigravanja tuđih nasljednih prava, odnosno radi uređivanja imovinsko pravnih odnosa, a što u ovom slučaju i jeste. Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 8. lipanj 2021. odgovoreno: 8. lipanj 2021. prije 1 sat , Matrix je napisao: Naravno, ova situacija nije zabranjena, no osoba koja ima pravni interes može dokazivati da ugovor nije sklopljen radi pružanja uzdržavanja A gle, zašto se supružnici ne bi osigurali i u pogledu uzdržavanja, a tim više što nemaju djece. Citiraj
Matrix odgovoreno: 8. lipanj 2021. odgovoreno: 8. lipanj 2021. prije 12 minuta, Borbena7 je napisao: A gle, zašto se supružnici ne bi osigurali i u pogledu uzdržavanja Sve ok, samo kažem kako nije dobro da osnovna pobuda za sklapanje ugovora bude sljedeće; prije 4 sati , 022571127 je napisao: da u slučaju smrti jednog od nas, cjelokupna imovina ostane u vlasništvu isključivo nama Borbena7 1 Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.