Jump to content

tko je vlasnik neotplaćenog stana iza smrti ostavitelja


markicad

Preporučene objave

poštovani,

nakon smrti oca kao nasljednici ostaju majka, brat i ja. Na ostavinsku se odazvala samo majka, ja nisam dobio poziv a brat je spriječen. Otišao sam naknadno kod javnog bilježnika koji mi pokazuje spis u kojem se spominje komadić zemlje od pokojnog oca ali ne i stan. Za stan je rekao da "se dogovorimo" pa kad se dogovorimo, da ovjerimo kod notara svoje izjave i odnesemo na sud.

Majka tvrdi da je ona vlasnik stana. Po njenim riječima "stan je moj, ja sam ga otplaćivala, na moje ime je uplatnica za ratu stana", itd ....

Rekao sam joj da je stan bračna stečevina nje i pokojnog oca i da ne može biti njen osim ako je pokojni otac plaćao njoj stanarinu.. No iskreno, nisam siguran da je to tako i zanima me slijedeće: da li imam pravo na svoj dio stana ili je majka zaista vlasnik stana? Ako imam pravo na svoj dio stana , da li imam pravo samo na otplaćeni dio ili na cijeli stan.

Pokušao bi se naime dogovoriti da me majka isplati za vrijednost mog dijela stana i time bi se rješili potencijalni problemi. Ona bi na to, vjerujem pristala.

Zahvaljujem.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

UPDATE:

Stan je bračna stečevina oca i majke. Majka tvrdi da stan nije bračna stečevina te da je stan njezin. To će izjaviti na ostavinskoj raspravi. Bilježnik mi je rekao da u tom slučaju predmet ide na sud.

Koliko sam informiran, majka ne može dokazati da stan nije bračna stečevina. No kako je ona uporna, parnica bi mogla potrajati.

Molim nekog tko ima iskustva i poznaje tematiku da mi okvirno kaže koliko bi to na sudu moglo potrajati imajući u vidu da će majka, kako se kaže "iscrpiti sve pravne opcije"?

Unaprijed zahvaljujem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija