Jump to content

odricanje od nasljedstva i Rješenje o nasljeđivanju

Preporučene objave

objavljeno:

Samo informativno, jer čitajući stare teme, više puta sam naišla na to da se netko odrekao nasljedstva, pa nije dobio Rješenje, a žalio bi ga. Ne znam da li ga je moguće naknadno dobiti; no, prema mom iskustvu, čini se da, ukoliko se odričete nasljedstva, a želite dobiti Rješenje, bilo bi dobro da to naglasite javnom bilježniku jer izgleda da oni smatraju da, ako se netko odrekao nasljedstva, odriče se i Rješenja o nasljeđivanju.

(Malo mi je glupo prepričavati dijalog, al' evo kako je to išlo: kaže meni JB "poslat ću i Vama Rješenje', na što se ja začudim jer sam već ranije bila pročitala da ga drugi nisu dobili, a ona moje čuđenje shvati kao da ga ja ne želim, pa kaže da će zabilježiti da ga se "odričem", naravno, ja sam ga željela dobiti pa...)

odgovoreno:

Ako se odričete nasljedstva, to u pravnom smislu znači da želite da vas se u ostavinskom postupku tretira kao da uopće ne postojite.  Ostavinu (i dugove) u tom slučaju djele drugi nasljednici.

Formalno - ako želite da vas se tretira kao da ne postojite, nema razloga ni da vam se uruči rješenje. 

odgovoreno:

Nikako ne možete proći 'kao da ne postojite' jer dobijete poziv na ostavinsku i morate dati nasljedničku izjavu - dakle, morate u tome sudjelovati. A zatim, bez obzira odrekli se ili ne (ili nešto treće), to će biti zapisano u Rješenju.
Znači, u Rješenju ćete biti navedeni kao nasljednik, bit će zapisano da ste pozvani na ostavinsku i pisat će da ste se odrekli nasljedstva koje Vas po zakonu pripada. Ne možete 'ne postojati', ili ja bar ne mogu zamisliti na koji bi se način to moglo izvesti, (a kladila bi se: ni na koji).

Uglavnom, poanta je: moguće ga je dobiti.
(Meni je stiglo prije par dana.)

odgovoreno:
prije 5 minuta, akacija je napisao:

Uglavnom, poanta je: moguće ga je dobiti.
(Meni je stiglo prije par dana.)

Poanta je u tome da se rješenje dostavi strankama u postupku, a radi njihovog prava na mogućnost korištenja pravnog lijeka, odnosno u ovom slučaju žalbe.

odgovoreno:
prije 1 sat, Borbena7 je napisao:

Poanta je u tome da se rješenje dostavi strankama u postupku, a radi njihovog prava na mogućnost korištenja pravnog lijeka, odnosno u ovom slučaju žalbe.

Nisam mislila poanta u pravnom smislu, nego poanta u Temi, tj. u mom prvom postu.

odgovoreno:
prije 15 sati , akacija je napisao:

Ne znam da li ga je moguće naknadno dobiti;

Uvijek ovakva osoba može dobiti primjerak ovjerene kopije Rješenja o nasljeđivanju pri nadležnom Općinskom sudu. Pa čak i njeni potomci, kao osobe od pravnog interesa i nakon više desetljeća, jer se radi o dokumentu koji se trajno čuva u arhivi suda. Tako da bez obzira, da li Vam javni bilježnik dostavi rješenje ili ga možda negdje zametnete i slično, do svog primjerka uvijek možete doći podnošenjem zahtjeva za izdavanjem istoga od nadležnog Općinskog suda.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija