Jump to content

Bivsi suprug trazi da dijete zivi s njim nakon 10 godina


innersmile

Preporučene objave

Poštovani,

U braku ne zivim otkad je nas sin napunio 9 mjeseci.Vratila sam se roditeljima u obiteljsku kuću te nakon dvije godine zatražila da se sporazumno razvedemo.Nikad mu nisam branila viđati dijete i mimo odluke suda, iako smo se u posljednje vrijeme znali zakačiti jer sin ide u skolu, mora i uciti, a viđaju se tjedno 3 puta i kasno ga dovodi kuci.

Osobno sam razvila alkoholizam prije dvije godine te sam, uvidjevši to, dobrovoljno otišla na lijecenje.Inače sam visokoobrazovana, zaposlena, ne izostajem s posla.Bivsi suprug je bio upoznat s time.

Sad je zatražio da dijete zivi s njim zbog toga te smo pozvani na razgovor u CZSS. Što mogu očekivati?

Sin je inače govorio da ne zeli da se nigdje selimo ( znala sam se sukobiti s majkom u doba pijenja, verbalno), znala sam ga i pitati zeli li zivjeti s ocem sto bi uvijek negirao. Napominjem da nikad nije prespavao duze od jedne noci, maksimalno dvije kod oca i njegove obitelji.

Zahvalna unaprijed na odgovorima.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bila ste na lijecenju ili samo u klubu? klub obicno vodi socijalni radnik ili psiholog i ta bi vam osoba trebala izdati potvrdu o vasim dolascima.

mozete ocekivati nista i svasta.

od obicnog psihologijskog testiranja u czss do kombiniranog psihijatrijsko psihologijskog vjestacenja, vjestacenja roditeljskih kompetencija itd.

sve ovisi o misljenju koje ce sudu dati czss, posebnom skrbniku djeteta i sudcu/kinji te zahtjevima oca djeteta.

uzet ce se u obzir i misljenje djeteta. nemojte dijete instruirati jer ce ispasti negativno po vas. lako se skuzi govori li dijete sto misli ili sto mu je netko rekao da kaze.

budite prirodna i iskrena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto znači poseban skrbnik djeteta?

Hvala na odgovoru, nisam ni mislila utjecati na dijete, mislim da već dovoljno pati sto otac ne komunicira sa mnom. Pitanje: ako dijete odmalena zivi sa mnom i bakom, smije li ga muz odvesti ako ja nisam kući da ga dočekam?

To mu je baka, mogla bi biti i plaćena dadilja, ili teta itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

https://www.czps.hr/centar/poseban-skrbnik/111

https://sos-rijeka.org/poseban-skrbnik/

pod muz mislite na bivseg supruga?

sto vam tocno pise u presudi?

ukoliko otac dolazi kod vas po dijete vi biste trebala biti prisutna na "primopredaji" djeteta.

ukoliko ste duzna dijete dovesti ocu i doci po dijete vi biste trebala biti prisutna na "primopredaji" djeteta.

uvijek postoje izvanredne okolnosti no bake, tete, dadilje itd. bi trebale biti iznimka, a ne pravilo, naime, dijete je sud dao vama na skrb, a ne prethodno navedenima osim ako ste drugacije dogovorili na sudu odnosno je sudac/kinja drugacije uredio/la "primopredaju".

ovdje se ne radi o zabrani pristupa i sl. da bi sud imenovao posrednika.

ukoliko je doslo do promjene okolnosti utoliko mozete traziti izmjene... da biste izbjegla neugodnosti mozete traziti da se odredi da ukoliko ste vi sprijecena treca osoba bude imenovana za posrednika kod "primopredaje" cime biste ubuduce sprijecila oca djeteta da vas prijavljuje czss vezano na tu okolnost. 

obzirom da dijete zivi s vama i vasom majkom logicno jest da bi baka dijete mogla predavati ocu no u visokokonfliktnim odnosima kakav je vas i vaseg bivseg supruga dogovor i "izlazak u susret" ocito nisu moguci.

edit: vase izbivanje nije opravdan razlog za onemogucavanje oca da "preuzme" dijete po privremenoj mjeri/pravomocnoj presudi.

uređeno: od Ancica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , innersmile je napisao:

Hvala Vam na pojašnjenju. Tek DANAS mi je stigla presuda sa Općinskog suda kojom je doneseno rješenje da dijete zivi s ocem ( od 21.travnja ). Sto sada?

 

prije 45 minuta, innersmile je napisao:

U međuvremenu sam saznala da je to zapravo podnesak njegove odvjetnice pa pretpostavljam da tek sad slijedi sve ostalo.

je l već u tijeku postupak pred sudom ili je ovo tek sada pokrenuto od strane odvjetnice oca djeteta?

shvatila sam vas da još niste odradili niti razgovor u czss. krivo sam shvatila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 51 minuta, innersmile je napisao:

danas mi je ovo stiglo cime vidim da je angažirao odvjetnicu jos u travnju.

Ne bi Vam bilo loše da i Vi zatražite stručnu pomoć od odvjetnika.

prije 52 minuta, innersmile je napisao:

Znači, sad prvo idemo na Centar i sto onda?

Posredovanje CZSS je nužno s obzirom da imate zajedničko maloljetno dijete. Nadalje, ukoliko nema sporazuma kojega bi sud trebao potvrditi, odluku će sud donijeti samostalno u sudskom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 24. 06. 2021. at 18:20, innersmile je napisao:

Ne, dobro ste shvatili, nismo jos odradili CZSS ( idući petak ),a danas mi je ovo stiglo cime vidim da je angažirao odvjetnicu jos u travnju.

Znači, sad prvo idemo na Centar i sto onda?

czss će po obavljenom razgovoru poslati mišljenje sudu.
vi se očito nećete dogovoriti u czss obzirom vi želite da dijete živi s vama, a otac djeteta da dijete živi s njim.
sud može i ne mora zatražiti od czss dodatne radnje (izlaske na teren, psihologijsko testiranje itd.), može i ne mora zatražiti vještačenja (sve to može tražiti i otac djeteta)... te će na kraju donijeti odluku. ukoliko nećete biti zadovoljna odlukom, imat ćete pravo žalbe.

ono što vi SADA morate napraviti jest angažirati odvjetnika/cu specijaliziranog/u za obiteljsko pravo, uže područje visokokonfliktni razvodi i skrbništva, jer MORATE odgovoriti na podnesak tužitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle, kao sto sam gore navela, odvjetnik/ca i hitno ocitovanje.

zasto odvjetnik/ca? zato jer za razliku od laik(inj)a barata pravnim jezikom i zna pravne cake. 

zasto hitno? jer time pokazujete sudcu/kinji da vam je stalo i rociste ce biti ranije sazvano.

ne obazirite se na negativne navode iz podneska. za to imate odvjetnika/cu da ih sve redom pobije ili opravda. neugodno biste se iznenadila da vidite kakve sve gnjusne lazi i klevete podmecu pojedine stranke kako bi dobile spor.

sud ce odluciti o vasem medicinskom kartonu, a vezano negativno na alkoholizam: ukoliko je to stvar proslosti utoliko nemate razloga za brigu, dapace, to vam je oruzje protiv oca djeteta jer zasto nije reagirao odmah kada je dijete bilo u opasnosti nego reagira tek sada kada ste vec u procesu lijecenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 01. 07. 2021. at 2:25, Ancica je napisao:

na ovo pitanje vam nitko ne moze dati odgovor. pravo i pravda su dvije razlicite stvari. tu je i faktor (ne)srece. osobno ne bih "kockala", al ja sam ziherasica...

Hvala, uzela sam odvjetnicu.Bili smo jucer na Centru, a ja sam naručena s nalazima za 10 dana, ali sama. Sto mogu ocekivati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , innersmile je napisao:

Odvjetnica me tješi da ako sud i pristane na privremenu mjeru, to nije tragedija.Ja sam nekako skeptična da bi se nakon toga ista promijenilo..

privremena mjera jest izvršna danom donosenja, ali uvijek postoji mogucnost zalbe. u niz slucajeva je drugi stupanj vracao mjere/presude natrag na prvi stupanj po zalbi... tako da nema mjesta skepticnosti.

ocekivati mozete nista i svasta. obvezno trazite svoj primjerak zapisnika i inzistirajte da sve izgovoreno itd. bude uneseno u zapisnik. ukoliko u zapisnik unesu nesto krivo utoliko inzistirajte na ispravku odmah na licu mjesta. ne pristajte na ucjene i ne pristajte na "ma ajde kao znak dobre volje bla bla bla dajte pristanite na bla bla bla". drzte se i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, odvjetnica nije bas optimistična.

S obzirom da sam u procesu liječenja tek ove godine, a u otpusnom pismu koje je Centar zatražio sve piše iskreno ( pa zbog toga sam i dosla na lijecenje ), ali nista pozitivno za mene.

Otac je u međuvremenu predlozio neka druzenja utroje, recimo, obiteljski odlazak u kino, s obzirom da sam ja odbila zbog svega i svačega, bojim se da ce to opet biti upotrijebljeno protiv mene.

Na Centru namjeravam predloziti da me testiraju na alkohol po želji, ako me uopce ista budu pitali

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 07. 07. 2021. at 15:44, innersmile je napisao:

Dakle, odvjetnica nije bas optimistična.

  promijenite odvjetnicu! s takvim stavom vam neće biti od prevelike koristi.

Na 07. 07. 2021. at 15:44, innersmile je napisao:

Otac je u međuvremenu predlozio neka druzenja utroje, recimo, obiteljski odlazak u kino, s obzirom da sam ja odbila zbog svega i svačega, bojim se da ce to opet biti upotrijebljeno protiv mene.

vi ste dužna poštovati važeću pravomoćnu mjeru/presudu.

sve ostalo je stvar vaše dobre volje, no, s obzirom na gore navedeno da otac djeteta uopće ne komunicira s vama, a za potrebe postupka kojeg je pokrenuo pred sudom sada traži "obiteljska druženja", ukoliko se vi osjećate ugroženom ili iz bilo kojeg drugog razloga smatrate da se takvi "obiteljski susreti" ne bi trebali održavati utoliko to jasno i glasno kažite i obrazložite zašto i zbog toga ne smijete biti stavljena u nepovolj(nij)i položaj.

vezano na otpusno pismo u kojem "ne piše ništa povoljno za vas", bitno je kako ste vi sada i kako sada tiječe proces liječenja, a ne što je bilo prije.

nedajte se obeshrabriti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 12. 07. 2021. at 2:43, Ancica je napisao:

a to je obrazlozio cime?

Pa mojom dijagnozom. 

U međuvremenu, jucer sam bila sama u centru, razgovarala sam sa socijalnom radnicom, gđa mi je na kraju rekla da se vidimo krajem kolovoza. Budući da je na podnesku pisalo da je hitno, ugroza za zivot djeteta, ostala sam zbunjena. Salju li oni sad nekakvo mišljenje Sudu ili će to tek nakon ljeta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , innersmile je napisao:

Pa mojom dijagnozom. 

U međuvremenu, jucer sam bila sama u centru, razgovarala sam sa socijalnom radnicom, gđa mi je na kraju rekla da se vidimo krajem kolovoza. Budući da je na podnesku pisalo da je hitno, ugroza za zivot djeteta, ostala sam zbunjena. Salju li oni sad nekakvo mišljenje Sudu ili će to tek nakon ljeta?

hitno je u nasem pravosudu relativan pojam. sad krecu godisnji. ak je rekla krajem kolovoza, mozda hoce vidjeti razvoj situacije, a mozda je to bubnula bezveze i posalje misljenje odmah. znat cete po promjenama u spisu. da je czss smatrao da je dijete zivotno ugrozeno reagirao bi po hitnom postupku zurnim izdvajanjem djeteta. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Ancica je napisao:

hitno je u nasem pravosudu relativan pojam. sad krecu godisnji. ak je rekla krajem kolovoza, mozda hoce vidjeti razvoj situacije, a mozda je to bubnula bezveze i posalje misljenje odmah. znat cete po promjenama u spisu. da je czss smatrao da je dijete zivotno ugrozeno reagirao bi po hitnom postupku zurnim izdvajanjem djeteta. 

Ono sto sam saznala od odvjetnice da je spis kalendarski označen do 1.8. ( isprike ako ne koristim pravu terminologiju), stoga mi i čudno da neće ići nikakav dopis.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija