Jump to content

Uknjižba preko predugovora


DenisV

Preporučene objave

U biti ne. Predugovor je prema ZOO ugovor kojim se preuzima obveza kasnijeg sklapanja glavnog ugovora. Slijedom toga zemljišnoknjižni sud ne bi mogao dopustiti uknjižbu temeljem predugovora jer je to ugovor koji obvezuje sve stranke da u određenom roku ili kad se ispune određeni uvjeti sklope glavni ugovor koji bi imao stvarnopravno djelovanje prema strankama.

Međutim, kako propisi ZOO o obliku glavnog ugovora važe i za predugovor ako je propisani oblik pretpostavka valjanosti ugovora te obvezuje ako sadrži bitne sastojke glavnog ugovora, te ZZK -om određeno da će se upisi u zemljišnu knjigu dopustiti na temelju isprava sastavljenih u obliku propisanom za njihovu valjanost kao i da će se upisi dopustiti samo na temelju isprava koje nemaju očitih nedostataka, iznimno je moguće da predugovor ima odlike valjane tabularne isprave ukoliko sadrži sve bitne sastojke glavnog ugovora i o tome može li se dopustiti upis temeljem takove isprave odlučuje ZK sud u svakom konkretnom slučaju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija