Jump to content

Dojenje (i toples sunčanje) u javnosti


Vlado2020

Preporučene objave

Pozdrav svima, ovo je moja prva poruka na ovu grupu.

Molio bih savjet za jednu ovako, malo delikatniju situaciju. U kući do naše živi samohrana majka malog djeteta koje još doji. Veći dio njenog dvorišta nije vidljiv sa ceste, manji je, dok je cijelo vidljivo iz našeg dvorišta (preciznije, s balkona). Dotična susjeda ima običaj dojiti dijete u tom dvorištu - znam da je dojenje u javnosti dozvoljeno ali nisam siguran da li je način na koji ona to radi legalan. Naime, ona to radi, blago rečeno, dosta „slobodno“. Prilikom dojenja ne koristi nikakvu maramu s kojom bi prekrila barem dio grudi. Najčešće dok doji ima obje dojke skroz otkrivene (nema grudnjaka ni u tragovima…) a nerijetko to radi skroz bez ikakve majice – dakle toples!? OK, žena doji, sjedi dok to radi – ajde, sve mislimo neće dojiti u beskonačnost. No, u zadnje vrijeme dotična susjeda nakon što prestane dojiti ne pokazuje namjeru da prekrije grudi!?! Prije par dana nakon što je prestala sa dojenjem još smo je satima mogli vidjeti kako se sunča toples i takva ulazi i izlazi iz kuće.

Imamo dvoje malodobne djece i nismo baš sretni što odrastaju u takvom okruženju. Razgovor sa njom nije pomogao – ljubazno nam je dala do znanja da je dojenje u javnosti zakonom dozvoljeno a na spominjanje sunčanja u toplesu nam je bukvalno zalupila vrata pred nosom. Slažem se da dojenje u javnosti bude dozvoljeno ali neka pravila ponašanja bi ipak trebala postojati. Ako je dojenje u javnosti dozvoljeno – a je - ne znači da je pri tome dozvoljeno to raditi na način na koji ona to radi. Ne vjerujem da zakon kaže da smije imati obje dojke otkrivene čak i ako doji – pa postoje marame, grudnjaci i još mali milion načina da se to obavi diskretno.

Što zakon kaže o tome, pomoć?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dojenje je dojenje, a što se tiče sunčanja u toplesu, da bi bio prekršaj, trebalo bi biti vidljivo s javne površine. Po ovom kako opisuješ, ne vidi se s javne, nego s povišenog prostora tvog balkona, tako da se ne bi radilo ni o prekršaju ni kaznenom djelu. Privatno ju možeš tužiti uvijek, ali za to će morati naići netko drugi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, ali zašto se ja ne bi smatrao javnošću? Mislim, 50% njenog dvorišta se vidi i iz mog dvorišta, cijelo se vidi s balkona a sa ulice se vidi jedno 20%. Ok, dojenje - mada kako rekoh, nema potrebe da doji baš TOPLES, ali ona sate i sate provede toples, ne dojeći - razgovara na mobitel, ulazi i izlazi iz kuće, sunčajući se itd. Kada ulazi u kuću prolazi dijelom dvorišta koje JE vidljivo i sa uličnog pločnika. Da li to možda nešto mijenja na stvari?

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ju netko vidi s javne površine, moglo bi se raditi o prekršaju "vrijeđanje moralnih osjećaja građana", novčana kazna od maksimalno nekoliko stotina kuna. Kad se to dogodi, možeš zatražiti intervenciju policije, pričekati ih i dati iskaz, te svjedočiti na sudu ako se utvrde elementi prekršaja i pokrene prekršajni postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija