Jump to content

Fond sati, radni sati, praznici i Kolektivni ugovor


prorok

Preporučene objave

Pozdrav. 

Radim u nejednako raspoređenom radnom vremenu u firmi u kojoj su radni odnosi uređeni Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu. 

Radnici koji rade u jednako raspoređenom radnom vremenu odrađuju smjene od 8 sati. U slučaju da mjesec ima praznike, plaća im se o obračunava kao zbroj radnih sati i sati praznika, čime se ispunjava mjesečni fond sati. Na primjeru šestog mjeseca to je 160 radnih sati + 16 sati praznika = 176 (fond sati za lipanj 2021.) 

Radnici koji rade u nejednako raspoređenom radnom vremenu odrađuju puni mjesečni fond sati od 176, mjesečni fond sati uvijek je jednak broju radnih sati. 

Prvi dobivaju naknadu za neradni dan jer nisu imali prilike odraditi, drugi, ako su odradili praznik, dobivaju uvećanu satnicu za praznik, a ako nisu, plaća im se uobičajena satnica.

Međutim, naš Kolektivni ugovor i Pravilnik o radu fond sati definiraju kako slijedi: 

Iz Kolektivnog ugovora:  "Mjesečni fond sati koji se uzima kao osnova za izradu rasporeda rada u nejednako raspoređenom radnom vremenu jednak je broju radnih sati radnika u jednako raspoređenom radnom vremenu. " 

Iz Pravilnika o radu:  "Mjesečni fond sati koji se uzima kao osnova za izradu rasporeda rada u nejednako raspoređenom radnom vremenu jednak je mjesečnom fondu sati radnika u jednako raspoređenom radnom vremenu."

 

Dakle, firma za izradu mjesečnog rasporeda radnika u nejednako raspoređeno radnom vremenu uporište nalazi u Pravilniku o radu, dok je istovremeno na snazi Kolektivni ugovor koji je evidentno povoljniji za radnike. 

 

Jesam li u pravu ako tvrdim da je firma potpisala da je fond mjesečnih sati radnika u nejednako rapoređenom radnom vremenu jednak broju radnih sati radnika u jednako raspoređenom radnom vremenu, tj. da je na primjeru šestog mjeseca, fond mjesečnih sati za radnike u nejednako raspoređenom radnom vremenu 160, a ne 176, te su prema tom broju trebali napraviti mjesečni raspored te da je ovaj višak od 16 sati, zapravo, prekorad? 

uređeno: od prorok
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Fond sati se koristi za izračun satnice  plaća ÷ fond sati .

Radni fond sati su sati koje moraš odraditi taj mjesec . Ostalo su blagdani svima plaćeni i neradni dani nitko nije dobio manju plaću jer je poslovnica zatvorena , a  oni kojima pri rasporedu tih 160 sati obuhvaća i rad na blagdan dobiju  i uvećanje za rad blagdanom .

Ali ako neke djelatnosti traže da se satnica obračunava po fondu radnih sati , a ne da se nezakonito smanjuje uračunjavanjem blagdana onda taj dio ZR vrijedi za sve i svima treba obračunavati tako . 

https://www.hubol.hr/nastavno-na-dodatak-iii-kolektivnog-ugovora-za-djelatnost-zdravstva-od-5-svibnja-2020-dajemo-sljedece-priopcenje/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nastavno-na-dodatak-iii-kolektivnog-ugovora-za-djelatnost-zdravstva-od-5-svibnja-2020-dajemo-sljedece-priopcenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija