Jump to content

Vlasništvo i posjed zemljišta


progresive

Preporučene objave

Poštovani,

Komplicirano je, ali svaki savjet je dobrodošao, kako zakonski tako i moralni.

Nakon smrti djeda 1964 koji je bio vlasnik 3/4 zk čestice, prema rješenju o nasljeđivanju uknjiženi su po 1/4 moja baka, otac i 2 tete, dok je moja baka upisana u katastru kao jedini posjednik, a kao posjednik baka se vodi još i danas.

Sud je pogreškom 1972 proglasio mog oca umrlim i njegov dio od 1/4 iza djeda uknjižio na treće nebitne osobe, i tu pogrešku suda saznajem tek po smrti oca.

1983 moj otac bez suglasnosti bake i teta svoju četvtinu zemljišta  uz vlastito izvođenje građevinskih radova ulaže u izgradnju kuće, dok njegov dobar prijatelj ulaže materijal za izgradnju. Kuća je napravljena u grubim radovima i takvo stanje je više manje isto i danas. Nikakvi pisani dokumenti ni ugovori o zajedničkom ulaganju ne postoje. Očev prijatelj do svoje smrti stanuje u kući i plaća režije. 3/4 zemljišta koji su vlasništvo moje bake i teta, i dalje koristi moja baka, a koje i ja dan danas koristim.

1986 nakon smrti mog oca saznajem za grešku suda, gdje je vlasništvo mog oca 1972 prebačeno trećim nebitnim osobama, 1987 tražim ispravku od suda, sud to nikada nije riješio.

2006 nakon smrti bake uknjiženi smo u zakonskim omjerima ja i moje tete, tj bakine kćeri, posjed u katastru ostaje i dalje na baki.

2008 umire prijatelj mog oca, koji ima vanbračnu kćer koja ga je za života posjećivala, ali o kojoj ne postoje nikakvi službeni zapisi. Njegov brat je ne priznaje kao svoju nećakinju, i od 2008 njegov brat povremeno dolazi u kuću.

2011 sam temeljem ugovora o diobi sa svojim tetama i ovjerene tabularne izjave, postao zemljišnoknjižni i stvarni vlasnik cijele 3/4 zemljišta kao moj djed, a u ZK ulošku umnanjeno vlasništvo za pogrešku suda iz 1972, koja se odnosi na dio mog oca.

Tokom 2021 brat očeva prijatelja i njegovi sinovi izjavljuju da je cijela čestica njihova, prijete i fizičkom nasiljem. Obavjestio sam policiju koja je izišla na teren i napravila zapisnik. Savjetuju parničenje.

Nisam imao namjeru, ali nakon događaja ove godine i prijetnji, nemam mira, odlučio sam sudskim i svim drugim pravnim sredstvima tražiti maximalan udio u kući u koju su zajednički ulagali moj otac i njegov prijatelj, dok sam ja danas zemljišno knjižni i stvarni vlasnik zemljišta, a moja baka je katastarski posjednik. Kuća nije legalizirana, i nije predan zahtjev za legalizaciju, tako da sam spreman ukoliko zatreba tražiti i rušenje putem suda.

Lokacija zemljišta i kuće koja je u grubim radovima nije atraktivna, materijalna strana me ne interesira, ali ona ljudska je prešla prag koji sam mogao tolerirati.

Veliko hvala za svaku pomoć ovdje, trenutno sam u potrazi za dobrim odvjetnikom.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija