ANDRIJA2021 objavljeno: 2. srpanj 2021. objavljeno: 2. srpanj 2021. Poštovani, dijete će u listopadu 2021. napuniti 18 godina. U lipnju 2021. je završilo trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, neće nastaviti školovanje i zaposlilo se preko učeničkog ugovora dok ne stekne punoljetnost. Do kada sam dužan plaćati alimentaciju? Odnosno, da li ga ja moram tužiti ( njega ili njegovu majku ) ili je dovoljno da on osobno na sud dostavi potpisanu izjavu kojom obavještava sud o promjenama uz fotokopirani primjerak svjedodžbe i ugovora? Da napomenem, ni dijete ni majka me nisu obavijestili o djetetovom zaposlenju. Kako najbezbolnije prestati plaćati alimentaciju, s obzirom da mi oni ne javljaju bitne informacije? Hvala! Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 2. srpanj 2021. odgovoreno: 2. srpanj 2021. prije 22 minuta, ANDRIJA2021 je napisao: Do kada sam dužan plaćati alimentaciju? Dužni ste je plaćati još godinu dana nakon prestanka školovanja, osim ako se u tom razdoblju dijete ne zaposli. Nakon toga trebate tužiti dijete za utvrđenje prestanka obveze plaćanja alimentacije, a ako se alimentacija do tada bude plaćala prisilno u ovršnom postupku, tada je potrebno i zatražiti od suda koji vodi taj postupak da se isti obustavi temeljem čl. 72. st. 2. Ovršnog zakona. A ovo možete tražiti običnim podneskom. Citiraj
ANDRIJA2021 odgovoreno: 2. srpanj 2021. Autor odgovoreno: 2. srpanj 2021. Poštovana, znači u mom slučaju, bez obzira što on trenutno radi preko učeničkog ugovora do svoje punoljetnosti, a završio je srednjoškolsko obrazovanje, mogu tražiti ukidanje alimentacije? Najviše me brine što mu nedostaje 3 mjeseca do 18.g. Hvala! Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 2. srpanj 2021. odgovoreno: 2. srpanj 2021. prije 3 minuta, ANDRIJA2021 je napisao: znači u mom slučaju, bez obzira što on trenutno radi preko učeničkog ugovora do svoje punoljetnosti, a završio je srednjoškolsko obrazovanje, mogu tražiti ukidanje alimentacije? Ne možete tražiti, jer je on maloljetan. Citiraj
ANDRIJA2021 odgovoreno: 2. srpanj 2021. Autor odgovoreno: 2. srpanj 2021. Bez obzira što on radi već, ja mu i dalje moram uplaćivati alimentaciju? Nisam vas onda dobro razumio, što mogu tražiti običnim podneskom i kada? Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 2. srpanj 2021. odgovoreno: 2. srpanj 2021. prije 1 minutu, ANDRIJA2021 je napisao: Bez obzira što on radi već, ja mu i dalje moram uplaćivati alimentaciju? Tako je, roditelji su dužni uzdržavati maloljetno dijete. prije 2 minuta, ANDRIJA2021 je napisao: Nisam vas onda dobro razumio, što mogu tražiti običnim podneskom i kada? Obustavu ovršnog postupka ukoliko postoji. Nakon proteka roka od godine dana nakon prestanka školovanja djeteta, osim ako se u tom razdoblju dijete ne zaposli. Citiraj
ANDRIJA2021 odgovoreno: 2. srpanj 2021. Autor odgovoreno: 2. srpanj 2021. Ovršni postupak ne postoji. Redovno uplaćujem alimentaciju. Zar ne postoji dio u Zakonu, ukoliko maloljetno dijete samo doprinosi svom uzdržavanju, a moje doprinosi, može se tražiti smanjenje ili ukidanje alimentacije? Sada će dobivati veću plaću od mene, sa 1.10. dobiva ugovor o zaposlenju, a ja mu i dalje plaćam uzdražavanje? Također, uzdržavam i dijete od 6 g., mislim da se zaista ne mogu jednako tretirati. Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 2. srpanj 2021. odgovoreno: 2. srpanj 2021. prije 1 sat, ANDRIJA2021 je napisao: zaposlilo se preko učeničkog ugovora dok ne stekne punoljetnost. Ovo ste naveli u prvoj objavi. Znači, nema ni traga ovome prije 8 minuta, ANDRIJA2021 je napisao: Sada će dobivati veću plaću od mene, sa 1.10. dobiva ugovor o zaposlenju, a ja mu i dalje plaćam uzdražavanje? Citiraj
ANDRIJA2021 odgovoreno: 2. srpanj 2021. Autor odgovoreno: 2. srpanj 2021. Sa 1.10. je punoljetan i tada potpisuje ugovor o radu. Uglavnom, čekamo 1.10. Hvala na informacijama! Citiraj
Borbena7 odgovoreno: 2. srpanj 2021. odgovoreno: 2. srpanj 2021. Onda idete sa tužbom prema nadležnom Općinskom sudu kada budete imali saznanja o novom ugovoru o radu, a te informacije možete tražiti i izravno od poslodavca. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.