Jump to content

Uzdržavanje maloljetnog djeteta sa završenim školovanjem

Preporučene objave

objavljeno:

Poštovani,

dijete će u listopadu 2021. napuniti 18 godina. U lipnju 2021. je završilo trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, neće nastaviti školovanje i zaposlilo se preko učeničkog ugovora dok ne stekne punoljetnost.

Do kada sam dužan plaćati alimentaciju? Odnosno, da li ga ja moram tužiti ( njega ili njegovu majku ) ili je dovoljno da on osobno na sud dostavi potpisanu izjavu kojom obavještava sud o promjenama uz fotokopirani primjerak svjedodžbe i ugovora? Da napomenem, ni dijete ni majka me nisu obavijestili o djetetovom zaposlenju.

Kako najbezbolnije prestati plaćati alimentaciju, s obzirom da mi oni ne javljaju bitne informacije?

Hvala!

odgovoreno:
prije 22 minuta, ANDRIJA2021 je napisao:

Do kada sam dužan plaćati alimentaciju?

Dužni ste je plaćati još godinu dana nakon prestanka školovanja, osim ako se u tom razdoblju dijete ne zaposli. Nakon toga trebate tužiti dijete za utvrđenje prestanka obveze plaćanja alimentacije, a ako se alimentacija do tada bude plaćala prisilno u ovršnom postupku, tada je potrebno i zatražiti od suda koji vodi taj postupak da se isti obustavi temeljem čl. 72. st. 2. Ovršnog zakona. A ovo možete tražiti običnim podneskom. 

odgovoreno:

Poštovana,

znači u mom slučaju, bez obzira što on trenutno radi preko učeničkog ugovora do svoje punoljetnosti, a završio je srednjoškolsko obrazovanje, mogu tražiti ukidanje alimentacije? Najviše me brine što mu nedostaje 3 mjeseca do 18.g.

Hvala!

odgovoreno:
prije 3 minuta, ANDRIJA2021 je napisao:

znači u mom slučaju, bez obzira što on trenutno radi preko učeničkog ugovora do svoje punoljetnosti, a završio je srednjoškolsko obrazovanje, mogu tražiti ukidanje alimentacije?

Ne možete tražiti, jer je on maloljetan. 

odgovoreno:
prije 1 minutu, ANDRIJA2021 je napisao:

Bez obzira što on radi već, ja mu i dalje moram uplaćivati alimentaciju? 

Tako je, roditelji su dužni uzdržavati maloljetno dijete. 

prije 2 minuta, ANDRIJA2021 je napisao:

Nisam vas onda dobro razumio, što mogu tražiti običnim podneskom i kada?

Obustavu ovršnog postupka ukoliko postoji. Nakon proteka roka od godine dana nakon prestanka školovanja djeteta, osim ako se u tom razdoblju dijete ne zaposli. 

odgovoreno:

Ovršni postupak ne postoji. Redovno uplaćujem alimentaciju.

Zar ne postoji dio u Zakonu, ukoliko maloljetno dijete samo doprinosi svom uzdržavanju, a moje doprinosi, može se tražiti smanjenje ili ukidanje alimentacije? Sada će dobivati veću plaću od mene, sa 1.10. dobiva ugovor o zaposlenju, a ja mu i dalje plaćam uzdražavanje? Također, uzdržavam i dijete od 6 g., mislim da se zaista ne mogu jednako tretirati.

odgovoreno:
prije 1 sat, ANDRIJA2021 je napisao:

zaposlilo se preko učeničkog ugovora dok ne stekne punoljetnost.

Ovo ste naveli u prvoj objavi. Znači, nema ni traga ovome 

prije 8 minuta, ANDRIJA2021 je napisao:

Sada će dobivati veću plaću od mene, sa 1.10. dobiva ugovor o zaposlenju, a ja mu i dalje plaćam uzdražavanje?

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija