Jump to content

Kupoprodajni ugovor za automobil


stodalje

Preporučene objave

Imam potencijalni problem. Nakon napisanog ćete misliti da sam najveća glupača na svijetu, ali sve se brzo odvilo prije nego što sam se snašla.
1.7. smo stavili auto na oglasnik, a 2.7. je već bio prodan. Htjeli smo ga se riješiti što prije i išao je ispod cijene. U početku se sve činilo super, dobili smo keš, potpisali ugovor i dali čovjeku auto i prometnu. S obzirom da se sve odvilo na brzinu, kasnije sam primijetila da je čovjek upisao u ugovor još nižu cijenu od one za koju je auto prodan i da ta druga strana ugovora koja je završila kod mene ima njegov potpis, ali se slabo vidi jer je to onaj dio na koji se preslika napisano. Iako na samom ugovoru piše da se trebao i taj primjerak potpisati, ja najiskrenije to nisam vidjela. Ne znam je li moguće da mi zbog toga ne priznaju ugovor?
Još jedna greška koju sam napravila je da me zamolio da potpišem još jedan primjerak, da se ne moramo loviti ako je nešto pogrešno potpisao.
Znam da čovjek ima 15 dana da ode na tehnički i prebaci ga na sebe, jer još nije, ali imam neki loš osjećaj. U međuvremenu sam ga zvala da prepravimo ugovor na pravi iznos i potpišeno i rekla da me brine taj prazni ugovor. Čovjek me uvjeravao da je to sve u redu, da se ne brinem, zna što radi i da će vozilo do kraja mjeseca biti prepisano na nekog drugog i to je sve od njega.

Pretpostavljam da želi preprodati auto za veće novce jer ga je dobio stvarno povoljno, a to će napraviti vjerojatno preko tog mog praznog ugovora. 

To je samo teorija, ali ne znam što mi je činiti.

Je li se ja mogu pozivati na taj njegov ugovor uopće? 

Mislila sam nakon 15 dana otići s tim ugovorom na stanicu za tehnički pregled i odjaviti sve, ali ne znam je li bi mi mogao ikako naštetiti u tom slučaju s obzirom na taj moj prazni ugovor u koji može upisati što god želi (jer sam navina budala) ili da čekam do kraja mjeseca i budem u njegovoj milosti da me neće zeznuti nekako.

Lijep pozdrav!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , stodalje je napisao:

Pretpostavljam da želi preprodati auto za veće novce jer ga je dobio stvarno povoljno, a to će napraviti vjerojatno preko tog mog praznog ugovora. 

Mda, naletjeli ste na preprodavača koji će s praznim ugovorom vozilo prodati trećoj osobi, upisati njegove podatke te će ispasti kao da ste ga vi prodali istoj jer ne želi vozilo prebacivati na svoje ime. To što je upisana manja cijena vam nije nekakov problem jer to rade zbog poreza, no to i nije toliko bitno jer se ionako vrijednost vozila uzima prema tablicama.

Nadalje, to što će ga prodati za veću vrijednost nego što je platio vama nije nekakov problem osim pitanja hoće li ga stvarno tako ubrzo prodati te hoće li ga ta treća osoba odmah prepisati na sebe. Moguće je i da neće, posebno ako prometna vrijedi još koji mjesec. U tome slučaju su moguće i eventualne kazne za prekršaj na vaše ime kao (još uvijek) vlasnika što bi eventualno mogli pobijati ugovorom, međutim moguće parkirne kazne su sasvim druga priča. I to će doći na vaše ime no koncesionari uglavnom nemaju sluha na nekakov dopis da više niste vlasnik pa ako ne platite sve može završiti ovrhom i postupkom pred sudom povodom prigovora na ovrhu gdje trebate imati malo pravnog znanja i puno sreće da sud ne pokloni povjerenje tužitelju na osnovu Općih uvjeta koncesionara prema kojima je onaj kojeg će teretiti za parkirnu kaznu (dnevnu kartu, točnije) osoba koja se trenutno u javnim evidencijama vodi kao vlasnik vozila. A to bi još uvijek bili vi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Mogu li to spriječiti ako predam zahtjev za ukidanje registracije nakon 15 dana? Je li se vlasništvo onda automatski prebacuje na osobu iz ugovora ili kako se u tom slučaju rješava problem vlasništa, jer odjavom registracije se samo ukida polica osiguranja ako se ne varam? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , stodalje je napisao:

Mogu li to spriječiti ako predam zahtjev za ukidanje registracije nakon 15 dana?

Zakonski da na način da se stanici za tehnički pregled preda zahtjev za ukidanje registracije vozila u pisanom obliku te se uz isti prilaže dokaz iz kojeg je razvidna činjenica promjene vlasništva na vozilu (KU).

prije 15 sati , stodalje je napisao:

Je li se vlasništvo onda automatski prebacuje na osobu iz ugovora ili kako se u tom slučaju rješava problem vlasništa, jer odjavom registracije se samo ukida polica osiguranja ako se ne varam? 

Ne, donošenjem rješenja o ukidanju registracije navedeno vozilo više neće imati valjanu registraciju  te bi na taj način bilo onemogućeno njegovo korištenje u prometu na cesti. Vlasništvo se ne prenosi automatizmom a polica osiguranja se rješava u osiguravajućoj kući.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija