Jump to content

Katastar, pogresno upisano, prijedlog za ponovni postupak


maric91

Preporučene objave

Susjed je platio izradu geodetskog elaborata koji ukljucuje ucrtavanje njegove nekretnine i upisivanje zajednicke međe.

Međutim međa je određena na moju stetu, tako da je betonski zid koji je u cijelosti na mojoj parceli zavrsio na njegovoj.

Izmjera je napravljena bez moje prisutnosti, i tijekom cijelog postupka nisam dobio mogucnost sudjelovati, nego sam od geodeta samo dobio skicu izmjere (samo linije) na e-mail bez bilo kakvih mjera i oznaka. Kako sam tu mogao znati s koje strane linije se nalazi zid kad nije bilo nikakvih mjera u metrima ili cm na skici, niti bilo kakvih oznaka osim linija međe i linija objekta izgrađenog na parceli.

U odgovoru na to nisam napisao ni da se slazem ni da se ne slazem, nego sam napisao gdje je međa (dakle da taj zid u cijelosti pripada na moju parcelu, a susjedovo vlasnistvo je do zida) međutim geodetski elaborat je predan na katastar i tek kad je proveden u katastru sa svim izmjerama shvatio sam da je na moju stetu. Od katastra uopce nista nisam dobio nego sam se samostalno interesirao i zatrazio preslik elaborata.

Na kraju su rekli da dio međe gdje je taj zid uopce nisu mjerili nego su se navodno sluzili nekim starim mjerama, iako je i po staroj izmjeri taj zid i cak i malo iza zida unutar moje parcele. Naknadno sam zatrazio da geodet dođe i izmjeri, sto su i napravili, i priznali su gresku, ali tvrde da je to malo i da nisu namjerno isli da me ostete, pa ne zele zbog toga radit cijeli novi elaborat? Ja ipak ne zelim da zid koji sam ja napravio na svojoj parceli ostane upisan u katastru kao susjedov. Da je taj zid moj nije sporno.

U katastru kazu da to nije bilo korektno od geodeta, ali da oni kao neutralna strana ne mogu tu nista, odnosno elaborat je proveden (prvi put sam vidio sve izmjere tek nakon sto je provedeno i platio sam katastru izvadak).

Sad mi preostaje samo uputit katastru prijedlog za obnovu postupka?  Kako bi taj prijedlog trebao izgledati?

uređeno: od maric91
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , maric91 je napisao:

Sad mi preostaje samo uputit katastru prijedlog za obnovu postupka?  Kako bi taj prijedlog trebao izgledati?

Kako se tu radi o upravnom postupku, za isti bi vrijedile odredbe ZOUP-a u čl.123-.

Dakle, trebali bi naznačiti po kojem osnovu tražite obnovu, a isti su navedeni u naznačenim člancima, iznijeti činjenice i dokaze na kojima tražite obnovu postupka te bi isti trebali uputiti nadležnom tijelu (katastru) u roku 30 dana od saznanja za razloge obnove (to bi mogao biti dan dobivanja izvatka).

Prema tome sam prijedlog za obnovu postupka bi mogao izgledati ovako, da se u istome pozivate na čl. 123 st.1 Zakona o općem upravnom postupku jer ste temeljem Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina te Pravilniku o geodetskim elaboratima (ako niste) trebali biti pozvani u postupku obavljanja terenskih radnji i mjerenja, kao nositelj prava na susjednoj katastarskoj čestici pri čemu ste bili dužni pokazati granice zemljišta na kojoj imate pravo. Kako niste imali priliku pokazati granice zemljišta, niste mogli ni potpisati izvješće o utvrđivanju međa i drugih granica. Zbog navedenoga, niste bili pozvani niti na predočavanje elaborata što je također određeno navedenim zakonom i pravillnikom. Jedino što je ovlaštena osoba u postupku učinila je slanje elektroničkom poštom skice izmjere iz koje nije bilo razvidno gdje se nalaze utvrđene međne točke niti jesu li iste mijenjane od stvarnog stanja pa se na osnovu nevedene skice niste mogli očitovati ni pozitivno niti negativno. Shodno navedenome, pogrešnom izmjerom a što je i sama ovlaštena osoba izjavila, utvrđenim međama i međnim linijama dio susjedne kat.čestice kojoj sam vlasnik je greškom pripisan čestici koja je bila predmet elaborata te nadležno tijelo molim za obnovu postupka.

Naravno, na početku se napišu generalije kome se šalje te tko šalje, a na kraju potpiše.

Ovo je samo predložak kako bi to moglo otprilike izgledati a prilagoditi ćete ga shodno točnim činjenicama, a što će nadležno tijelo odlučiti ovisi o tim činjenicama.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , scvrtil6 je napisao:

Mislim da elaborat ne može proći u katastru bez potpisa svih susjeda pa tako i Vas da se slažete sa utvrđenim linijama predmetne parcele. Osobno sam radio geodetski elaborat, te osim susjeda morao sam tražiti i potpis općine koja je vlasnik ceste uz moju parcelu

Sve je proslo bez tih potpisa, kako kazu u katastru arhivirano. Mislim da se nitko od susjeda nije potpisao.

Prvo su u katastru rekli da je to gotovo i da mogu podici samo tuzbu.

Kad sam im rekao da cu uputit zahtjev za obnovu postupka (jer nisam imao priliku izjasnit se u postupku) onda su rekli da nazovem geodeta i dogovorim se, bolje nego da se situacija dalje komplicira. Nazvao i geodet, nije bas bio ljubazan, i rekao mi da nece on valjda sad zbog tog 1 zida radit cijeli novi elaborat (ali geodet je ipak opet izasao, izmjerio i utvrdio da zbilja postoji razlika).

Nakon toga sam zvao katastar i rekli su da ce geodet izradit novi elaborat i da nema potrebe da upucujem zahtjev za obnovu postupka kad ce se to tako rjesit.

Sad bi ja pokusao ipak doci do rjesenja o tom upisu, u slucaju da se geodet ipak ne javi na vrijeme. Samo ne znam kako, da li da trazim preko zahtjeva na pravo na informaciju ili sto uputit u pisarnicu katastarskog ureda pa da mi moraju izdati to rjesenje? Mislim ako cu trazit obnovu postupka trebao bi imati podatke o postupku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, Zakonom o pristupu informacija, putem povjerenika za informiranje možete doći do rješenja i kompletnog elaborata, uvidom odnosno traženjem preslike s obzirom da ste vi sudionik u postupku. Mislim da se radi o nekom obrascu broj 2 (zahtjev za pristup informacijama) na što Vam mora odgovorit u roku 15 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija