Jump to content

invalidska ili prijevremena starosna


zlatkod8

Preporučene objave

Poštovani, imam dvojbu....., naime, prije nešto više od tri mjeseca doživio sam infarkt miokarda, te ugrađena tri stenta. Moj kardiolog ne dozvoli mi da se tražim na posao, jer imam uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu (62 g.starosti, te 43 g. radnog staža u istoj firmi - Podravka).

Budući da nakon kratke rehabilitacije, zdravlje nije u redu,  zanima me, bi li se isplatilo uzeti prijevremenu starosnu mirovinu, te imam li u tom slučaju pravo na otpremninu? Ukoliko se tražim na posao, moj kardiolog veli da će mi napisati trajnu nesposobnost za rad (što po mom mišljenju znači....invalidska mirovina). Zanima me nakon koliko vremena provedenog na bolovanju, trebam ići na liječničku komisiju, te, imam li u tom slučaju pravo na otpremninu od firme.

Napominjem da mi je bruto plaća prije bolesti bila oko 6 800 kn sa svim dodacima (prijevoz, noćni rad, smjenski rad, itd.)

Molim Vas, možete li mi dati savjet što da napravim, jer imam i 72 dana borbenog sektora kao Hrvatski branitelj (do 16.01 1992. godine), a imao sam i četverogodišnji mandat u Županijskoj skupštini, gdje sam također dobivao mjesečni dohodak (bruto, oko 800 kn)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani ako imate toliko godina zivota i radnog staza koliko navodite u vasem postu, onda vi imate pravo na punu starosnu mirovinu "starosna mirovina za dugogodisnjeg osiguranika".

Uvjet za tu starosnu mirovinu je 60 godina starosti i 41 godina efektivnog radnog staza.

Iz vasih napisanih podataka vi imate i vise nego potrebno za tu "starosna mirovina za dugogodisnjeg osiguranika".

Ovih 72 dana provedena u DR nesto sitno ce vam kod izracuna mirovine podici iznos mirovine, par desetaka kuna.

Ne vidim potrebe da se mucite sa komisijama i eventualnom invalidskom mirovinom a mislim da vam to HZMO nebi ni dozvolio, kad vi vec imate potrebne uvjete za starosnu mirovinu.

Preko eGradjani na stranicama HZMO-a mozete si dati izracunati mirovinu...

Sto se tice otpremnine, hm, morali bi se sa firmom dogovoriti da vam daju otkaz prema ZOR-u, citiram:

"Redoviti otkaz ugovora o radu

Članak 115.

2) ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz)"

Onda bi dobili i otpremninu, treba to probati pametno i lukavo odigrati.

Inace ako sami odete u mirovinu firma vam moze isplatiti 8000 kn otpremnine, a to je iznos koji je firmi neoporezivi, i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 48 minuta, zlatkod8 je napisao:

da, razumijem, ali puna starosna mirovina je 65 godina života, ovo što vi navodite jest prijevremena starosna, a tu se penalizira 0,18 % po mjesecu do navršene 65. godine starosti.

Poštovani zlatko, molim vas poslušajte poštovanog malogcovjeka, sve vam je dobro rekao. Pogledajte razlike svih mirovina na koje bi mogli imati pravo, sav trud bi vam bio uzaludan.

zlatko Izracun mirovine.jpg

zlatko Usporedni izračun mirovina.makroenabled.xlsm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , zlatkod8 je napisao:

da, razumijem, ali puna starosna mirovina je 65 godina života, ovo što vi navodite jest prijevremena starosna, a tu se penalizira 0,18 % po mjesecu do navršene 65. godine starosti.

Postoji "prijevremena starosna mirovina" ali za nju je uvjet 60 godina zivota i 35 godina radnog staza i penalizira se sa 0,2 % po mjesecu ranijeg odlaska prijevremenu mirovinu u odnosu na 65 godina koji su potrebni za "starosnu mirovinu".

Ali vi spadate u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika", koja je izjednacena sa "starosnom mirovinom" zbog navrsenih 41 godine efektivnog radnog staza i ta mirovina se ne penalizira.

Evo djela mirovinskog zakona ZOMO-a, citiram:

slika.png.d7ff65713ef7bd432e47206d9046d1aa.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija