Jump to content

Doprinosi i ostala davanja kod iznajmljivanja imovine


Iwica

Preporučene objave

Poštovani,

interesira me način kako spriječiti smanjenje vrijednosti novca u okolnostima u Hrvatskoj. Prvo najavljena je inflacija u Hrvatskoj kao posljedica jačanja ekonomije drugih država u ovim okolnostima zaraze koronavirusom, a drugo prelaskom sa kuna na euro također se očekuje  pad vrijednosti novca u Hrvatskoj iako je smanjenje vrijednosti novca na duže razdoblje prisutno i u najbogatijim državama. Oročenje novca više nije isplativo. Nalazim se kao pacijent na psihijatriji i nemam imovine na koju se uplaćuju razna davanja institucijama Hrvatske vlade. Imam nešto novca i zanima me kako bi što bolje sačuvao smanjenje njegove vrijednosti. Uložio bi do 4000 eura u nešto, a ovdje pokušavam doznati koji su mi troškovi na razna davanja ako taj novac uložim u niže navedeno. Nemam primanja niti uplaćujem doprinose. Imam poslovnu sposobnost, a nekakve nenormalne (socijalne i slično) mirovine me ne zanimaju. Za dvije mogućnosti bi se ovdje raspitao. Prvo ako kupim poljoprivredno zemljište, a drugo parkirno mjesto u Zagrebu. U oba slučaja ako postanem vlasnik neke od tih imovina da li moram plaćati doprinose? Drugo ako dam zemlju u zakup ili iznajmim parkirno mjesto te ostvarim prihod, a ovo mi je i najbitnije pitanje, koja i kolika davanja imam na ta primanja koja su vrlo mala i iznose nekoliko stotina kuna? Da i li se u tom slučaju ne moraju plaćati doprinosi, a da li se i porez na tih nekoliko stotina kuna obračunava nešto malo? Slučaj sa zemljom je da ju moram dati u zakup jer ju inače neobrađenu zaraste korov, a parkirno mjesto mogu da ga ne iznajmim niti mi je prihod od iznajmljivanja bitan. Glavno da ostane uložena vrijednost u mjesto za parkiranje. Tu mi je još bitno da li za parkirno mjesto moram plaćati kakve naknade kao komunalne i koje druge čime mi nastaje trošak?

Hvala u slučaju odgovora!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Iwica je napisao:

U oba slučaja ako postanem vlasnik neke od tih imovina da li moram plaćati doprinose?

Ne ali se plaća porez na dohodak od kapitala. 10% + prirez od ugovorene najamnine 

Doprinosi se plaćaju kada obavljate samostalnu djelatnost (imate obrt ili ako ste recimo pjevač) ili ako ste imenovani nezaposleni direktor u poduzeću. Na iznajmljivanje se ne plaćaju doprinosi

uređeno: od Miljko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija