Jump to content

Neprijavljena ostavina


Valjin

Preporučene objave

Poštovani, 

molim Vas za pomoć i savjet. Naime, nakon ostavinske rasprave ( još nije sve gotovo - nije doneseno rješenje ) saznao sam da dva rođaka kod sebe drže "na čuvanju", određene nemale iznose gotovine pokojnog ostavitelja - jer im je ostavitelj bezoporučno to dao na čuvanje ( zašto baš njima i zašto uopće ...ne znam ), no, ta dva rođaka ne žele te nemale svote prijaviti na ostavinu-javnom bilježniku. Ja znam za imena, znam i iznose, no zakon kaže da je teret dokazivanja - na meni kao predlagatelju/ onom tko je saznao za postojanje novopronađene ostavine. Kako da to dokažem, kako da postupim ( evidentno je nepoštenje dvojice rođaka )?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na angażmanu, ovako...bila je rasprava gdje se načinio popis ostavine ( po gruntovnici i katastru plus nekakvi udjeli u par fondova evidentirano dokumentima ), javni biljeżnik ie dopunio podatke koji su mu nedostajali jer s nekim nasljednicima je teško stupiti u kontakt zbog netočnih adresa itd itd..familija je brojna time i nasljednici, neki su se odrekli nasljedstva u ničiju korist, neki u nečiju, tko se prihvatio je se prihvatio, uglavnom, rješenje još nije doneseno jer nisu svi dostavili svoje odluke i dokumente itd. No, par dana nakon te, nazovimo prve ( druge, vjerujem neće niti biti )rasprave, do mojih ušiju dolazi info da dva rođaka, jedan koji je sjedio za stolom u raspravi i jedan koji ne živi u mjestu odrzavanja rasprave ( ali se izjasnio ), ali nije osobno nazočio raspravi, dakle ta dva nasljednika u svom vlasništvu drže znatnu svotu keša pokojnog ostavitelja koji im je to dao na " čuvanje" ( nema oporuke, nema nikakvog pisanog traga  - zašto baš njima ), svote su znatne. No, oni tvrde da pošto to nije na knjižici/ računu ne misle to niti pod razno prijaviti na ostavinu da se dijeli onako kako zakon o naslijeđivanju nalaže. Znači, prisvajaju vlasništvo/ dio ostalih nasljednika. Ja znam imena, ja znam iznose, ali...i sad zar je moguće da je zakonodavac doveo tu situaciju u stanje Rojsovog poučka - tko vam je kriv tko je jamio jamio?!? Teret dokazivanja da ova dva skrivaju dio ostavine u pokretnini tj. kešu je na meni koji znam za to, ali pošto ne mogu prizvati njihovu savjest, mogu se s oproštenjem - slikat? Ne mogu vjerovat!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 34 minuta, Borbena7 je napisao:

A tko bi po Vama trebao dokazivati, ako ne Vi?

Tu nema spora. Naravno da po zakonu onaj tko predlaže i dokazuje. No, je li djelo skrivanja ostavine spada u neku od prekršajno/ kaznenih sfera? Pitam Vas koji ste sa zakonom i pravom na - ti. Je li put mog rješenja ove zavrzlame parnični postupak, prijava policiji, DO? Nešto četvrto?  Pazite, ako netko van ostavinske rasprave drži 450 000 kuna i o tome šuti, po meni to je kriminal. Zato sam pitao da me se uputi kako to dokazati ( prijava, tužba, parnica..). Jako cijenim ovaj sajt, i ne samo ja jer više mojih poznanika/ prijatelja je tu pronašlo put/ rješenja svojih problema raznih fela. Molim Vas za konkretan odgovor. Odgovor tipa...pa dokažite...bih dobio od Capaka i Beroša. Molim Vas za konkretan odgovor...moram li u parnicu, moram li na policiju, moram li na državno odvjetništvo, moram li do lokalnog birca i potražiti nekog tko se bavi bioenergijom i namještanjem zglobova...nešto...hvala Vam unaprijed od srca. Ovo je najkorisniji sajt u ovoj hrvatskoj pustoši, neka tako i ostane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija