Jump to content

Zastara za naslijeđe


Nenad345

Preporučene objave

Poštovani,

Pitam u ime svojeg oca koji se slabo služi internetom. Prije nekoliko godina umrla mu je tetka. Ona je imenovala daljeg rođaka za izvršitelja oporuke. Prema oporuci trebalo je mom ocu dati određen iznos novca. Tetka je ostavila iza sebe stan. Oporuku je sastavila na sudu. Sudac se uvjerio da stan vrijedi više od iznosa novca koji treba dobiti moj otac. U tom smislu oporuka nije upitna. Izvršitelj oporuke je kod bilježnika na ostavinskoj raspravi prihvatio oporuku i svoju obvezu da isplati novce. Moj je otac pokopao tetku jer izvršitelj oporuke nije htio za to čuti.

Izvršitelj je odugovlačio s izvršenjem oporuke, odnosno isplatom novca. U međuvremenu smo saznali da je izvršitelj oporuke u stan uselio svoje dijete i na njega prepisao stan. Moj otac se nažalost zbog drugih problema nije imao energije baviti ovime.

Postoji li zastara za ovakav slučaj? Da li se tu može išta poduzeti? Ima li kakav pravni lijek?

Lp
Nenad

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , Nenad345 je napisao:

Postoji li zastara za ovakav slučaj?

Radi se o zapisu (legatu), čije ispunjenje zastarijeva za tri godine od dana kad je zapisovnik saznao za svoje pravo i bio ovlašten zahtijevati ispunjenje zapisa, a najkasnije u roku od pet godina od dana kad je mogao zahtijevati ispunjenje zapisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija