Jump to content

Prava na imovinu nakon rastave


christina777

Preporučene objave

Postovani, rastavljen sam od 2016.g i imam 2 djece koji zive sa majkom.  Rastavom je odluceno da se imovina dijeli na pola, ali oboje smo se iselili iz zajednicki gradjene kuce i kuca je bila prazna godinama. Ja sam odselio u drugi grad gdje sada zivim i radim. Prije par dana sam saznao od djece da se supruga sa djecom i novim parterom uselila ponovo u kucu bez da me prethodno obavijestila i dogovorila samnom. Ono sto me zanima ako ona nastavi zivjeti sa novim partnerom u nasoj kici, da li on zajednickim zivotom sa njom u nasoj kuci moze kasnije imati pravo na tu nekretninu i moze traziti svoj dio zbog zajednickog zivota sa njom? 

Koja su moja prava u ovoj prici?Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pisem u ime prijatelja, pa nisam imao sve informacije... znaci ovako... rastava je sluzbena od 2016.g., ali nikada sluzbeno nisu isli u podjelu imovine...nisu taj dio pokretali, jer su se oboje iselili iz kuce i svatko je otisao na svoju stranu.

On ne bi zelio nista pokretati, ali posto su se sada bez njegovog znanja preselili natrag u tu kucu, ono sto on zeli i sto mu je bitno da osigura da djeci ostane ta kuca i da njen novi partner bez obzira na duzi suzivot sa njom (bivsom suprugom) nema kasnije pravo na tu kucu.

Moze li se to kako regulirati? Sto je potrebno napraviti da to osigura?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 minuta, Borbena7 je napisao:

Tko je upisan kao vlasnik te sporne nekretnine?

Bivsa supruga, ali kucu su zajedno sagradili u braku. 

Tako su bili u tom trenutku odlucili da ide na nju zbog nekih poticaja.

Kredit nenamjenski je isto bio na nju, ona je digla na svoje ime, ali naravno zajednicki su ga otplatili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje bi svakako on trebao pokrenuti raspravu oko sporazumne podjele imovine, a ako ne ide ovakav način, onda bi trebao pokrenuti sudski postupka, radi utvrđivanja bračne stečevine, a sve navedeno iz razloga jer bi zadržavanjem ovakvog trenutnog statusa, mogao sve izgubiti. Ona je upisana kao vlasnica i može slobodno raspolagati svojom imovinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imam jedno pitanje, pa ako mi netko može pomoći. Ja i bivši suprug smo se razveli prije godinu ipo dana, da bih tek nedavno saznala da je kupio nekretninu dok smo još bili u braku. Navodno je on sa prijateljem kupio kuću na dva kata, te podigli zajedno kredit. Kakva su moja prava? Znači uopće nisam znala za tu nekretninu i odlučila sam dignut tužbu protiv njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Defne je napisao:

da bih tek nedavno saznala da je kupio nekretninu dok smo još bili u braku.

Brak i bračna zajednica nisu isti pojmovi. Bračna zajednica traži postojanje volje bračnih drugova u cilju ostvarivanja i dijeljenja životnih sadržaja (moguće i ako žive odvojeno). A ako npr. ne žive na istoj adresi i kao takvi više ne ostvaruju i ne dijele životne sadržaje, tada je bračna zajednica prestala. Pa je pitanje, da li je bivši suprug kupio nekretninu za vrijeme trajanja bračne zajednice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li ja nejasno pišem, pa ću ponovno. Nekretnina je kupljena dok smo bili vjenčani, zivjeli zajedno, bili muž i žena. Razvod je bio sporazuman, da bih ja tek nedavno saznala da je nekretnina kupljena dok smo još bili vjenčani. I zato sam odlučila dignut tužbu za podjelu bračne stečevine.

uređeno: od Defne
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam čemu taj začuđeni smajlić? Nekretnina kupljena bez mog znanja za vrijeme trajanja bračne zajednice. Nakon razvoda je otišao iz stana gdje smo živjeli, da bi rekao da je otišao u podstanare, a u biti je otišao živjeti u stan kojeg je kupio. Sto znaci da je taj stan bračna stečevina i imam tražit svoj dio. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija