Jump to content

Povratak konfiscirane imovine


azblj

Preporučene objave

Na Zagrebačkom općinskom sudu već oko 10 godina traje postupak za povrat konfisciranog dijela nekretnine prijašnjem vlasniku na temelju zakona o naknadi za imovinu duzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

 

Zanima me da li ja mogu otkupiti od prijašnjih vlasnika taj dio nekretnine iako taj postupak nije rješen jer gore navedeni zakon to dopušta? Isto tako, može li se sa prijašnjim vlasnicima sklopiti ugovor o najmu (zaštićeni najmoprimci, bivši nositelj stanarskog prava). Taj dio nekretnine je upisan u zk kao općenarodna imovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ma duga je to priča. Radi sa o 1/4 kuće koja se sastoji od 3 stana, s tim da su neki suvlasnici osim svog dijela imali i stanarsko pravo što je bilo moguće po zakonu o stambenim odnosima. Da stvar bude bolja, ta kuća nije etažirana i na sudu neki suvlasnici pokušavaju progurat da kuća ide na civilnu diobu.

 

Još je na snazi zakon o zabrani prijenosa vlasništva određenih nekretnina u društvenom vlasništvu, a to se odnosi na tu konfisciranu 1/4.

 

S druge strane, zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme juge kaže da se idealni dijelovi nekretnina ne vračaju starim vlasnicima.

 

Budući da kuća nije etažirana, i ne zna se na što se odnosi ta 1/4, tu se sve poćinje vrtiti u krug.

 

Negdje sam pročitao u zakonu o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo, da se može sklopiti ugovor o otkupu s prijašnjim vlasnicima, uz suglasnost jedinice lokalne samouprave. Dal se to može primjeniti i u ovom slučaju? Fakat ne znam kaj da napravim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija