Jump to content

Prigovor na rješenje o ovrsi za koje je tražbina ispunjena


alanella

Preporučene objave

Pozdrav,

molim za uputu kako postupiti u ovome slučaju. Početkom 5. mjeseca zaprimljena je obavijest o postojanju duga prema Eos Matrixu vezano za T-comov račun. U obavijesti je navedeno da se u roku od 15 dana može ispuniti obveza, a da će u protivnom javni bilježnik donijeti rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave. U prilogu obavijesti nalazio se prijedlog za ovrhu, zajedno s odmjerenim sveukupnim troškovima bilježnika i odvjetnika u iznosu od 318 kn. Dug je, zajedno s troškovima plaćen 10. 5., dakle unutar roka od 15 dana. Dana 14.5. javni bilježnik donio je rješenje o ovrsi koje je zaprimljeno 16.7. Za donošenje rješenja nije bilo osnove jer je dug, zajedno sa svim troškovima podmiren unutar roka. Po primitku rješenja, kontaktiran je Eos koji je izdao potvrdu o podmirenju cjelokupnog dugovanja te da prema dužniku nemaju više nikakvih potraživanja. Pitanje je sljedeće, treba li prigovarati na rješenje i navesti da je dug podmiren i podnijeti za to dokaze ili ne prigovarati, ostaviti da rješenje postane pravomoćno i riskirati da se pokrene ovrha?  Koje su dužniku tu opcije da se izbjegne ovrha na već plaćeni dug. U slučaju prigovaranja opet treba platiti pristojbu i imati daljnje troškove za nešto što je već plaćeno. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada ste podmirili dug, tada ste trebala o tome obavijestiti pošiljatelja, a to očito niste napravili, tako da će biti zanimljiva reakcija JB u odnosu na njegove troškove (vjerujem da će ih potraživati). Nemate što čekati, već pošaljite podnesak JB u kojemu navodite da je dug podmiren, te da tražite obustavu postupka i dostavu rješenja o obustavi. U prilogu dostavite dokaz o uplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, bilo je nesmotreno ne obavijestiti Eos o podmirenju, ali isto tako, nigdje nije propisana obveza dužnika da to učini. Mogao je barem JB u svojoj obavijesti skrenuti na to pažnju. Uostalom, rješenje je doneseno doslovno prvi dan nakon isteka roka od 15 dana, malo podmukla praksa. Ovo podnesak, mislite da to bude u formi prigovora ili da se može JB jednostavno e-mailom obavijestiti o podmirenju duga i priložiti dokaze? Napominjem da su troškovi JB podmireni također, još 10.5. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste bili dužni javiti ovrhovoditelju već JB koji Vam je dostavio pismeno. A i Vam je bilo u interesu obavijestiti drugu stranu o svome postupanju, a ne šutjeti. U pravu vrijedi, da tko šuti, da se smatra da pristaje. Pa tako to ovdje vrijedi i za Vas. Ne radi se o praksi već o provedbi ovrhe sukladno zakonu, a što je dužnost JB. Prigovor je jedna stvar, a podnesak druga. Znači pismeno se baš naslovi kao podnesak i zaboravite elektroničku komunikaciju, jer odgovarate kako ste i zaprimili, a taj Vaš podnesak je sutra sastavni dio sudskog spisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija