Jump to content

Pobojnost ili niš štetnost


Jurapura

Preporučene objave

Poštovani.Neznam da li je bila ovakva tema.Naime kupio sam 5/6 zemljišta od vlasnika i pregledom zk uloška nije bilo nikakvog upisa a ni zabrane otuđenja.Međutim sada nakon 6 mjeseci sam saznao da je prodavatelj osoba djelomično lišena poslovne sposobnosti i to da nemože raspolagati nekretninama i da ima određenog skrbnika.Moje pitanje šta mi je sad činiti i dali ču moći vratiti svoj novac jer mi je prodavatelj rekao kad sam ga nazvao da je on novac potrošio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj ugovor o kupoprodaji je ništav, jer je postojala zabrana raspolaganja, pa Vi kao kupac ne možete steći vlasništvo. Ako zk odjel odbije provedbu predmetnog ugovora, pokušajte kontaktirati skrbnika i mirnim putem dogovoriti naknadu štete, jer u protivnom isto možete ostvariti jedino sudskim putem, tužbom radi naknade štete s osnova sklapanja ništetnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bilo zabilježbe skrbništva u zk, vi niste znali u trenutku sklapanja pravnog posla da je osoba djelomično lišena poslovne sposobnosti i vaš štiti načelo povjerenja u zemljišne knjige. Za eventualnu štetu može odgovarati samo onaj koji je propustio zabilježiti skrbništvo u zemljišnoj knlizi prije vas. Slobodno uživajte posjed i nemojte se dati zastrašivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 minuta, Jurapura je napisao:

E sad mene zanima zar nije netko trebao staviti zabranu raspolaganja jer gdje je onda povjerenje u državne knjige i šta kad ga ja tužim a on novce potrošio opet idem ovrhom na tu nekretninu ili ???

Trebalo se stavit, ali očito nečiji propust,pa se sad taj želi izvući od odgovornosti preko vaših leđa. Zakon je jasan i na vašoj strani, nedajte se na nešto navući i zauzmite čvrsti stav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , ivistipe je napisao:

vaš štiti načelo povjerenja u zemljišne knjige.

Štiti u pogledu tuđih neupisanih prava, međutim ovakvim se tužbama neće napadati provedeni upis, već pravni posao kao osnov upisa, pa ako isti bude poništen ili utvrđen ništavim, to dovodi do primjene stjecanja bez osnova (otpao osnov stjecanja) , odnosno uspostavlja se prijašnje zemljišno-knjižno stanje, a isto važi i za suprotnu stranu tj. vraćanju primljenog novca. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sad da se ugovor poništi što ja ne bi imao ništa protiv ,osoba kaže da je novac potrošila šta ja i vjerujem da li ja sa ovrhom opet idem na te čestice zemljišta što sam kupio i ako da koji je onda interes da  to neko osporava jer na dražbi ne može dobiti te novce.Neko je gore napisao da je možda naj bolje vidjeti sa centrom za skrb i skrbnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 minuta, Jurapura je napisao:

da li ja sa ovrhom opet idem na te čestice zemljišta što sam kupio

Da bi došlo do ovrhe na nekretninama treba ispuniti cijeli niz zakonskih uvjeta, tako da ovo sigurno nije prva opcija naplate.

prije 19 minuta, Jurapura je napisao:

koji je onda interes da  to neko osporava jer na dražbi ne može dobiti te novce

Ovdje uopće nema volje za prodaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Borbena7 je napisao:

 

Ovdje uopće nema volje za prodaju.

Nema volje za prodaju jer su već uzeli novce i tako mogu do sudnjeg dana vršiti prevare. Nestave nikakvu zabilježbu i kad prodaju kažu da su ludi a novce ne vračaju.Gdje je tu moja zaštita.Kad malo bolje razmislim idealna šema za varanje,nitko ne odgovara i postavljam sam sebi pitanje tko je ovdje lud taj ko mi je prodso i uzeo novce ili ja koji sam kupio i sad neznam gdje sam.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani kupio sam zemljište od osobe djelomično lišene poslovne sposobnosti tj da ne može raspolagati svojom imovinom i sad me zanima da li je taj ugovor pobojan ili niš štetan jer nigdje nije bila upisana zabilježba a čitajući svagdje se spominje poslovna sposobnost kod pobojnog i ništetnog ugovora.

Na 24. 07. 2021. at 22:11, ivistipe je napisao:

Dali imate ovjereni kupoprodajni ugovor i preneseno vlasništvo na sebe?

Imam ovjeren ugovor kod bilježnika i plombu da je predano na ubilježbu u gruntovnicu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija