Jump to content

Uporabna dozvola ili završno izvješče nadzornog inženjera


srunjic

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Bio bih zahvalan ako bi mi netko mogao pomoći po sljedećem pitanju. Za rekonstrukciju obiteljske kuće u Dalmaciji mi je izdano rješenje o uvjetima građenja 06.02.2014.g. koje je postalo pravomoćno 02.04.2014.g. Novi zakon o gradnji je stupio na snagu 01.01.2014.g dok sam ja započeo postupak prije toga datuma te mi je slijedom toga izdato i rješenje o uvjetima građenja sa već navedenim datumima. E sada u 7 mjesecu 2021.g. sam gotov sa gradnjom te bih želio dobiti akt o uporabi građevine. Pitanje je sljedeće, je li se na mene primjenjuje ovaj stari zakon što se tiče akta o uporabi građevine ili se na mene primjenjuje tzv.uporabna dozvola. Ovaj stariji zakon po kojem bi se trebao voditi do samog kraja kako je i definirano u prijelaznim odredbama novog zakona o gradnji od 01.01.2014.g. traži samo potvrdu primitka završnog izvješča nadzornog inženjera i ne poznaje uporabnu dozvolu, dok je ovaj novi zakon kompliciraniji i traži puno više dokumenata i elaborata i ne znam zašto bi se eventualno novi zakon mogao primjenjivati i na mene makar prijelazne odredbe govore drugačije. Ukoliko netko može potvrditi što je neophodno raditi dalje u ovom slučaju bio bih zahvalan jer lokalni odjel grada u kojem živim već nešto komplicira po tom pitanju makar se nisu očitovali do kraja već samo usput telefonski sam ih nazvao.

 

Unaprijed zahvalan.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemaju se oni ništa očitovati. Podnestite zahtjev za izdavanje potvrde o predanom završnom izvješću nadzornog inženjera. Članak 173. Zakona o gradnji to jasno definira. Primjetio sam isto tako da neki Upravni odjeli traže i energetski certifikat uz završno izvješće, mada isto nije defnirano kao obavezno, ali se navodi u prekršajim odredbama Zakona o gradnji, toga mislim da bi ga trebalo priložiti kod izdavanja Potvrde. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

Imam jednu novost na ovu temu. Kao što sam već napisao imam rješenje o uvjetima građenja koje je izdano 06.02.2014. Sam zahtjev je predan u 12 mjesecu 2012.g. Također imam rješenje o izmjenama i dopunama rješenja o uvjetima građenja koje je izdano 17.07.2015.g. To su bile nekakve preinake što se tiču gradnje, odnosno nešto veći volumen itd... To je rađeno kroz te izmjene i dopune. Ali i dalje se radi o rješenju o uvjetima građenja. Tokom građenja kuće sam se isključivo pridržavao starog zakona po svome rješenju o uvjetima građenja, odnosno nekakvim sitnim preinakama definiranim u izmjenama i dopunama rješenja o uvjetima građenja. Međutim, lokalni građevinski odjel grada u Dalmaciji mi je već najavio ukoliko slučajno zatražim potvrdu primitka završnog izvješča nadzornog inženjera da će mi dati odbijenicu i upućuju me ipak na uporabnu dozvolu kao da sam radio po novom zakonu o gradnji. Također mi je rečeno da ukoliko se u izrekama rješenja o uvjetima građenja, odnosno izrekama rješenja o izmjenama i dopunama rješenja o uvjetima građenja ne spominje rečenica da se kuća stavlja u uporabu nakon potvrde primitka završnog izvješča nadzornog inženjera, što je moj slučaj odnosno nema te rečenice nigdje, da to znači da za uporabu građevine moram ipak ishoditi uporabnu dozvolu. Također sam poslao općeniti upit na email adresu ministarstva graditeljstva i nakon puno čekanja sam dobio isti odgovor. Njihovo mišljenje je da moram ishoditi uporabnu dozvolu Zanima me je li itko može ovdje razjasniti ovakvu situaciju i je li moj slučaj uistinu ovako definiran u zakonu o gradnji ili se ovdje radi o labavoj interpretaciji zakona. Hvala na odgovoru. 

 

Unaprijed zahvalan.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija