Jump to content

Vlasništvo stana u otkupu


Katarina2

Preporučene objave

Poštovani,

bivši suprug i ja vlasnici smo stana u otkupu u jednakim omjerima. On u njemu živi otkako smo se razveli (prije 20-tak godina). Godinama ne plaća otkup stana, režije.... imam popis svih mogućih ovrha koje sam platila, sad je već riječ o popriličnoj svoti (cca 160.000 KN) i uplata otkupa. On izbjegava kontakte, ne želi se naći da to pokušamo nekako riješiti, kad dođem ne javlja se, ne otvara vrata. Vrijeme prolazi, sad smo već i u ozbiljnim godinama pa bih s obzirom na spomenuto, željela izbjeći moguća iznenađenja u smislu da je on svoju polovicu stana nekome poklonio, prodao, potpisao kakav ugovor o uzdržavanju i sl. Stoga vas molim savjet, što mogu poduzeti kako se to ne bi dogodilo. Hvala na razumijevanju i pomoći.

uređeno: od Borbena7
Velika slova
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Vlasništvo stana u otkupu

Da, suvlasnici smo - etažno vlasništvo s neodređenim omjerima. Otkup plaćam banci temeljem ugovora o kupoprodaji između naše firme i nas oboje,(oboje smo radili u istoj firmi, sad smo oboje u mirovini). Na ugovoru su i njegov i moj potpis (tim redoslijedom).

Sve to plaćam otkako sam izašla iz stana prije 20-tak godina, a on sve to vrijeme tu stanuje. Prvih godina nisam ni sanjala da apsolutno nikakve režije ne plaća sve dok nisu počele stizati ovrhe na moje ime za taj stan, i kad su mi u firmi rekli da treba platiti otkup jer on to ne čini. Tada sam morala početi plaćati jer bi mi se administrativnom zabranom oduzimalo od plaće. Naime, bivši suprug je našao drugi posao a njegov je novi poslodavac njegove administrativne zabrane bacao u koš, za razliku od moje firme  (i njegove nekadašnje - ne moram reći kroz kakve sam neugodnosti prolazila jer su naravno znali o kome i o čemu se radi - pa je i to bio razlog da sam pokušavala riješiti dugovanja). 

Ovrhe se odnose na pričuvu, na grijanje, na čistoću, na vodu, komunalnu naknadu ..... na sve osim struje - sva plaćanja ovrha imam zabilježena a i same ovrhe.

Moram napomenuti da sam plaćajući imala stalno na umu da ćemo stan darovati, ostaviti sinu, s čime se u jednom od rijetkih telefonskih razgovora i složio, da bi kasnije bio skloniji prodaji stana. Ali, unazad nekoliko mjeseci nit se javlja na pozive nit sam ga zatekla u stanu, ili mi nije htio otvoriti. zato bih htjela poduzeti nešto u smislu da mu se zabrani da svoj dio stana daruje, proda a da se prethodno nismo dogovorili jer, bojim se, neće se još dugo moći sam brinuti o sebi pa bi mogao (nadam se da to dosad nije učinio), a u iznimno je lošoj financijskoj situaciji (ali ne i u imovinskoj jer je naslijedio neku imovinu poslije smrti svojih roditelja).

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi njemu ne možete zabraniti da raspolaže svojim dijelom. Mišljenja sam da bi trebali opunomoćiti odvjetnika i pokrenuti sudski postupak, a navedeno bi trebali napraviti što prije radi zastare potraživanja i radi zabilježbe spora na predmetnoj nekretnini, a koja bi Vas koliko toliko trebala zaštititi od njegovog raspolaganja sa svojim suvlasničkim dijelom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija