Jump to content

kako pronaci vlasnika


bloodybrilliant

Preporučene objave

Postovani, kupila sam dvije trecine nekretnine od dva brata suvlasnika. Sada zelim kupiti i trecinu od trecega brata suvlasnika, no ne znamo gdje je. Njemu je sada osamdeset godina, a zadnji trag mu je bio prije sedam godina na Filipinima. - Da li ja kao dvotrecinski vlasnik imam pravo traziti proglasenje njihova brata nestalim? U pozitivnom- koja je procedura?

                                                         - Postoji li drugacija zakonska procedura, koja bi mi omogucila otkupiti  trecinu nestaloga brata?

 

Molim odgovor. Hvala.

   

                                                         

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjete za proglašenje nestale osobe umrlom utvrđuje sud u izvanparničnom postupku. Proglašenje nestale osobe umrlom može predložiti svaka osoba koja za to ima pravni interes, a to ste u ovom slučaju i Vi. Ovdje je ispunjen uvjet da bi sud proglasio nestalu osobu umrlom, jer o njezinom životu u posljednjih 5. godina od postavljanja zahtjeva sudu nije bilo nikakvih vijesti, a od njezinog rođenja je proteklo 60 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, molim za pomoć. Imam sličan problem. Naime, zelim kupiti nekretninu čiji je vlasnik pokojan, ima 2 kćeri koje su u australiji- tako kažu susjedi... Tražilo se preko konzulata u Australiji, raznim objavama no tim dvjema kćerima ni traga ni glasa.

p.s.U vlasničkom i posjedovnom listu jedino je naveden pokojni vlasnik.

Što učiniti? Koja je procedura? Da li ikako na kraju mogu doći u posjed kupnjom ili ne znam koje druge vrste postoje?

Unaprijed se zahvaljujem.

uređeno: od A.B.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
Na 04. 08. 2021. at 5:26, bloodybrilliant je napisao:

Postovana, što kada sud proglasi ovoga vlasnika umrlim-koja je procedura kupnje njegovog dijela nekretnine?, odn. od koga ću kupiti njegov dio, da bi se u konačnici mogla i uknjižiti? 

Postovani, sud je prihvatio moj prijedlog za proglasenje nestale osobe umrlom, i dobila sam rjesenje  da ce to biti objavljeno u Narodnim novinama, i da je nestaloj osobi imenovan zakonski zastupnik. Iz rjesenja se ne vidi kada ce nestala osoba biti proglasna umrlom,a to me upravo najvise zanima, jer zelim od nasljenika kupiti njegovu trecinu. Takodjer mi nije jasno kakve veze imam ja sa zakonskim zastupnikom kojega je imenovao sud?..... jer ako je osoba proglasena umrlom, njegovu trecinu kupujem od nasljednika, i pretpostavljam da se zbog toga ne moram pojavljivati na sudu, pa tako niti kontaktirati zastupnika.

Molim Vas - Kada ce nestala osoba biti proglasena umrlom i kako cu ja to znati, odn. da li su mi Narodne Novine duzne poslati obavijest, s obzirom da me je objava koju im je uputio sud, kostala 450 kuna?

  - Da li ovaj zakonski zastupnik "traje" :))) samo u razdoblju dok se ne donese sluzbena odluka da je nestala osoba proglasena umrlom?

Moli Vas odgovor. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste u biti dobili rješenje kojim se pokreće postupak proglašenja nestale osobe umrlom te se objavljuje Oglas u NN gdje se navode bitne okolnosti slučaja, daje mogućnosti nestaloj osobi da se javi ili neka druga osoba kojoj je poznato nešto o nestaloj osobi.

Na 18. 11. 2021. at 18:33, bloodybrilliant je napisao:

Kada ce nestala osoba biti proglasena umrlom i kako cu ja to znati, odn. da li su mi Narodne Novine duzne poslati obavijest, s obzirom da me je objava koju im je uputio sud, kostala 450 kuna?

Po isteku roka koji se daje Oglasom nestaloj osobi da se javi, a iznosi tri mjeseca. Nakon toga sud donosi rješenje o proglašenju osobe umrlom.

Na 18. 11. 2021. at 18:33, bloodybrilliant je napisao:

Da li ovaj zakonski zastupnik "traje" :))) samo u razdoblju dok se ne donese sluzbena odluka da je nestala osoba proglasena umrlom?

Da. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...
Dana 21. 11. 2021. u 9:36, Spitfire je napisao:

Po isteku roka koji se daje Oglasom nestaloj osobi da se javi, a iznosi tri mjeseca. Nakon toga sud donosi rješenje o proglašenju osobe umrlom.

Postovani, kako je ovaj rok istekao, a predmetna osoba se nije javila, prije dva dana sam pozvana na raspravu zajedno sa mojim svjedokom,odn. bratom nestale osobe. Raspravu je vodio visi sudski savjetnik. Moja izjava kao predlagateljice , bila je da se dva brata nisu vidjela niti cula u posljednjih 10 godina. Potom je za izjavu data rijec svjedoku, a njegova je izjava bila , da se s bratom nije cuo ni vidio u posljednjih 8 godina, sto je drugacije od izjave koju je meni dao u privatnom razgovoru. Kao predlagateljica, imala sam pravo postaviti pitanje svjedoku, sto je bilo - "zasto je sada promjenio izjavu?" - odgovorio je ,"da se ne sjeca tocnoga datuma, pa nije siguran da je to bilo prije 10 godina, ali da je siguran da je zadnji puta vidio brata prije 8 godina."

Postovani, s obzirom da ste mi 1. kolovoza 2021. godine odgovorili , da je za proglasenje nestale osobe umrlom , dovoljno 5 godina nestanka, a  s obzirom na raspravi date razlicite izjave mene i svjedoka o nestanku predmetne osobe, da li bi sud svejedno trebao donijeti pozitivno rjesenje, odn. odluku o proglasenju svjedokova brata umrlim?  

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , bloodybrilliant je napisao:

da li bi sud svejedno trebao donijeti pozitivno rjesenje, odn. odluku o proglasenju svjedokova brata umrlim?  

Da, jer vam je već Borbena objasnila na početku da je ispunjen uvjet iz čl.1, st.1, tč.1 Zakona o proglašenju nestalih osoba umrlima (NN 10/74) tj., da će sud proglasiti umrlom osobu o čijem životu nije bilo vijesti u posljednjih 5 godina, a od čijeg je rođenja prošlo 60 godina. 

Rok za ovih 5 godina se računa od dana kad je po posljednjim vijestima nestala osoba bila živa a kako je sam brat izjavio da je to bilo prije 8 godina taj rok je dobrano ispunjen. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Postovani, sud je odlucio ,odn. proglasio predmetnu osobu umrlom i nedavno sam dobila i pravomocno rjesenje. Pretpostavljam , da je sada slijedeci akt - ostavinska rasprava. Molim Vas, tko je mjerodavan pozvati nasljednike na ostavinsku raspravu?,odn. mogu li ja sada nesto poduzeti kako bi predmet konacno privela kraju? ..................hvala ,lijep Vam zelim dan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , bloodybrilliant je napisao:

Molim Vas, tko je mjerodavan pozvati nasljednike na ostavinsku raspravu?

Općinski sud koji je nadležan za raspravu ostavine te osobe koja je proglašena umrlom.

prije 2 sati , bloodybrilliant je napisao:

mogu li ja sada nesto poduzeti kako bi predmet konacno privela kraju? .

Možete na sudu provjeriti da li je ovaj ostavinski postupka pokrenut, odnosno da li je okončan sa rješenjem o nasljeđivanju s obzirom da za to imate opravdani pravni interes.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog godišnjih odmora, evo jutros sam uspjela kontaktirati nadlezni matični ured. Djelatnica mi reče, da je upisala činjenicu smrti predmetne osobe, no dalje tvrdi, da ostavinsku raspravu treba pokrenuti sud. Kada sam joj rekla, da mi je sudac rekao, da to oni trebaju učiniti, kako i piše u pravomoćnom rješenju kojega su primili od suda...... rekla mi je, da ona ne čita rješenja od suda i da ja trebam pokrenuti ostavinske postupak na način da dodjem k njima sa popisom imovine iza pokojnika. 

Molim Vas je li to doista tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , bloodybrilliant je napisao:

da ja trebam pokrenuti ostavinske postupak na način da dodjem k njima sa popisom imovine iza pokojnika. 

Pa napravite tako. Napišete prijedlog za pokretanje ostavinskog postupka. Navedete ime pokojnika, datum smrti, poznate nasljednike i poznatu ostavinsku masu, datum i vlastoručni potpis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

...hvala

Vidjela sam, da je rjesenje provedeno u Gruntovnici, dva brata su naslijedila po polovicu ostavinskog dijela i obojica su suglasni ih prodati meni. Kako jedan od njih zivi daleko i ne moze skoro doci, opunmocio je brata koji je ovdje, da proda i njegov dio. Da li je potrebno sastavljati po jedan ugovor za svakoga brata?, ili je dovoljan jedan ugovor ?, dakako, uz prilozenu punomoc. Molim Vas odgovor. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, bloodybrilliant je napisao:

opunmocio je brata koji je ovdje, da proda i njegov dio. Da li je potrebno sastavljati po jedan ugovor za svakoga brata?, ili je dovoljan jedan ugovor ?, dakako, uz prilozenu punomoc.

Sve možete obaviti s jednim ugovorom koji će na strani prodavatelja imati dvije osobe, a na strani kupca samo jednu, odnosno Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Dana 04. 08. 2021. u 7:59, Borbena7 je napisao:

Uvijek se kupuje od vlasnika, odnosno ovdje bi to bili nasljednici osobe koja je kao nestala proglašena umrlom.

Postovani, uskoro ce biti godinu dana, kako sam uz Vasu pomoc kupila ovu nekretninu. Kupovala sam ju postepeno od tri brata, od kojih ste mi opet pomogli  jednoga  proglasiti umrlim, a druga dva su mi prodala po svoj nasljedni dio.

Moj  IZVADAK IZ ZEMLJISNE KNJIGE, sada izgleda ovako:

A  Posjedovnica ,oznaka zemljista, rbr1.-  kuca, dvor, oranica,2755 m2 

B Vlastovnica, sadrzaj upisa,   rbr2. -suvlasnicki dio: 2/6

                                                   rbr3. -suvlasnicki dio: 2/6

                                                   rbr4. -suvlasnicki dio: 1/6

                                                   rbr5. -suvlasnicki dio: 1/6

C Teretovnica -tereta nema!

 

Sada imam novu situaciju vezanu za istu nekretninu. Naime, od nedavno, moja prva desna susjeda je moja sestra, cija je nekretnina uska. Odlucile smo se mijenjati, i tu ste mi pomogli savjetom prije godinu dana. 

Tako je ona meni voljna dati dio nekretnine koju smo nekada, davno kupile,i na kojoj smo suvlasnice, a ja njoj za uzvrat dajem jedan duzni metar od gore navedene nekretnine, koja je siroka 17 metara. 

Molim Vas, da li u ugovoru mogu napisati, da joj uzvracam 1/17 nekretnine?....ili trebam napisati, da joj uzvracam jedan metar od nekog od suvlasnickih dijelova, primjerice pod rbr2.?

Molim vas odgovor. Hvala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija