Jump to content

Potpore za samozapošljavanje i otkaz u prethodnom poduzeću


fjanka

Preporučene objave

Imam pitanje u vezi davanja otkaza u prethodnom poduzeću prije prijave na potpore za samozapošljavanje. Naime, nazvala sam nekoliko HZZ-ovih podružnica i odslušala dvije radionice i svatko mi je dao drugačije informacije pa sam malo zbunjena. Moje pitanje je: Mogu li dati otkaz na zahtjev radnika u poduzeću u kojem trenutno radim i nedugo nakon toga aplicirati na potpore za samozapošljavanje?

U uvijetima za dobivanje potpore piše kako otkaz ne smije biti osobno uvjetovan ako se radi o istoj djelatnosti. Koliko sam upoznata, osobni otkaz stupa na snagu ako osoba nije sposobna obavljati posao na osnovu nekog zdravstvenog problema ili manjka vlastitih sposobnosti, međutim u HZZ-ovoj centrali su me uvjeravali kako je svaki otkaz koji radnik da sam zapravo osobni otkaz što me totalno zbunilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispravno tumačite.

HZZ-e ne razlikuje "osobno uvjetovani otkaz" od "osobnog otkaza". Uvjet koji je propisan za ostvarivanje potpore ima svoju svrhu. Naime, osobe kojima je prethodni radni odnos završio osobno uvjetovanim otkazom u istoj ili sličnoj djelatnosti za koju traže potporu su one osobe kojima je poslodavac redovito otkazao ugovor o radu i to zato što radnik nije bio u mogućnosti izvršavati svoje obveze iz ugovoru o radu, te je bez krivnje radnika ovakvo stanje trajno ili trajnije. Pa nema logike da se daju potpore osobi za koju je neposredno utvrđeno da ne može obavljati taj posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, hvala što ste potvrdili moje prijašnje tvrdnje.

Od poslodavca trenutno ne mogu dobiti sporazumni raskid ugovora niti izmjenu ugovora na određeno, nego bih trebala dati otkaz od strane radnika. Taj otkaz bio bi redoviti otkaz? Je li on onda osobno uvjetovan otkaz i mogu li se nakon toga prijaviti na potporu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, dajete kao radnik otkaz koji je redoviti otkaz ugovora o radu i on nikako nije osobno uvjetovani otkaz.

Kada otkaz daje poslodavac, tada postoji više vrsta otkaza, a to su: poslovno uvjetovani otkaz (tzv."tehnološki višak") , osobno uvjetovani otkaz, otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika i otkaz zbog nezadovoljavanja na probnom radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija