Jump to content

Egipat


ivana.sarich77

Preporučene objave

Poštovani,

pišem Vam u svezi osobne situacije. Naime, u braku sam s egipatskim državljaninom od 2018. godine (brak je sklopljen u Kairu) iz kojeg je iste godine rođeno dijete i s kojim trenutno živim u Hrvatskoj (dijete i ja imamo hrvatsko državljanstvo i prebivalište). 
Suprug se nalazi u Egiptu. 
Tijekom braka moj suprug mi je često prijetio razvodom (uzeo mi je 30000 eura; 8 godina je mlađi od mene; htio bi imati dvojno državljanstvo: uz egipatsko i ono hrvatsko ili talijansko (ja imam dvojno državljanstvo).
Inzistira da se vratimo u Egipat jer će u protivnom poduzeti mjere za "povratak" djeteta (često sam izložena prijetnjama i ucjenama svog supruga). 
 
Ne znam koliko ste upoznati s egipatskim zakonom. 
 
Samo vam želim reći da prema zakonu kojeg je odobrio egipatski kabinet (savjet ministara) ove godine, u slučaju razvoda će skrbništvo nad djetetom automatski pripasti ocu. 
U prijevodu, to znači da se muškarac može razvesti kad god poželi i uzeti dijete (posebno u slučajevima miješanih brakova, u kojima se odnos temelji na materijalnoj koristi. Još jednom, ne znam jeste li upoznati s činjenicom da mnogi Egipćani stupaju u brak sa strankinjama zbog razloga koji nemaju veze s ljubavi, već samo s osobnom koristi. Ja to prije tri godine nisam znala).
Ako moj muž ne zatraži razvod, može mi uskratiti sva prava (u prilogu vam šaljem dva članka o novom zakonu). 
 
Dijete i ja se moramo vratiti u Egipat za tjedan dana. I ja vas samo pitam je li zaista moramo?
 
Ne znam da li znate da je abdukcija djeteta u Egiptu dopuštena. Moj suprug može meni i djetetu zabraniti izlazak iz Egipta, i može mi u svakom trenutku uzeti dijete. 
Razvod je u Egiptu za muškarce brz jer ih zakon podržava. Ja tamo nemam nikakvih prava. 
 
 
Zahvaljujem i lijepo pozdravljam.  
 
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija