Jump to content

dvokratno radno vrijeme


aremino

Preporučene objave

Zanima me da li poslodavac može ili smije odrediti dvokratno radno vrijeme ( dolazak na posao dva puta u istom danu) i na koji način i da li je to uopće regulirano zakonom ili nekim pravilnikom. Da li radnik ima pri takvom rasporedu rada pravo na neki dodatak na plaću ili povećanje satnice.

Da li se može odbiti takav način rada ( zbog otežanog dolaska na posao)

pri tome nije ništa regulirano pravilnikom o radu , ili ako bi i bilo da li prema pravilniku poslodavac može uvesti takav način rada . pogotovo s obzirom da takvo nešto nije navedeno u ugovoru o radu niti postoji neki kolektivni ugovor.

da li je takav raspoired rada uopće predviđen u zakonu ili nekom pravilniku državnom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 13. 08. 2021. at 14:10, aremino je napisao:

Zanima me da li poslodavac može ili smije odrediti dvokratno radno vrijeme ( dolazak na posao dva puta u istom danu) i na koji način i da li je to uopće regulirano zakonom ili nekim pravilnikom.

Smije, a regulira se ugovorom o radu ili aneksom ugovora o radu.

Na 13. 08. 2021. at 14:10, aremino je napisao:

Da li radnik ima pri takvom rasporedu rada pravo na neki dodatak na plaću ili povećanje satnice.

Moguće je da ima pravo na povećanu plaću, ali samo ako je to uređeno internim aktima poslodavca, kolektivnim ugovorom...

Na 13. 08. 2021. at 14:10, aremino je napisao:

Da li se može odbiti takav način rada ( zbog otežanog dolaska na posao)

Može, ali zbog toga možete imati posljedice. Ovisi što Vam poslodavca ponudi na potpis.

Na 13. 08. 2021. at 14:10, aremino je napisao:

pogotovo s obzirom da takvo nešto nije navedeno u ugovoru o radu niti postoji neki kolektivni ugovor.

Tražite ga da Vam se radni odnos uredi sa aneksom ugovora o radu, tako da znate što Vam je obveza, jer prema postojećem ugovoru o radu Vi zapravo nemate obvezu otići sa radnog mjesta, te se kasnije ponovno vratiti na njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Borbena7 je napisao:

 jer prema postojećem ugovoru o radu Vi zapravo nemate obvezu otići sa radnog mjesta, te se kasnije ponovno vratiti na njega.

Dakle prema ovome, ako nije regulirano ugovorom o radu ili aneksom ugorora ustvari ne smije odredit takvo radno vrijeme, a jedino što nije protivno zakonu je mogućnost takvog uređivanja radnog vremena ako je takvo nešto ugovorom ili aneksom predviđeno.  Jer trenutni ugovoor predviđa standardni klasični obolik 40 sati tjedno puno radno vrijeme bez nekih dodatnih predviđenih mogućnosti ovakvog dvokratno organiziranog radnog vremena.

Da li je radnik naknadno dužan prihvatiti i potpisati takav aneks ugovora koji bi predviđao takvo dvorkratno organizirano radno vrijeme koje postojeći ugovor ne predviđa. Odnosno da li postoje kakve potencijalne sankcije prema radniku od strane poslodavca koje bi omogućile poslodavcu da prisili ranika da prihvati takvo radno vrijeme, odnosno da li postoje predviđene sankcije ili moguće sankcije za poslodavca koji bi pokušao uvesti takvo radno vrijeme bez bez postojećeg ugovora ili aneksa ugovora koji bi takvo nešto regulirao? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , aremino je napisao:

Jer trenutni ugovoor predviđa standardni klasični obolik 40 sati tjedno puno radno vrijeme bez nekih dodatnih predviđenih mogućnosti ovakvog dvokratno organiziranog radnog vremena.

Da li Vam u ugovoru piše od kada do kada i kojim danima radite?

prije 7 sati , aremino je napisao:

Da li je radnik naknadno dužan prihvatiti i potpisati takav aneks ugovora koji bi predviđao takvo dvorkratno organizirano radno vrijeme koje postojeći ugovor ne predviđa.

Moguće je odbiti, ali to za posljedicu može imati otkaz postojećeg ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Borbena7 je napisao:

Da li Vam u ugovoru piše od kada do kada i kojim danima radite?

 

piše:

 

40 sati tjedno , početak i kraj radnog vremena određuje poslodavac redcovni radni dani od ponedjeljka do subote , poslodavac može zahtijevati i rad nedjeljom.

 

ovakva formulacija mi više implicitno govori o jednokratnom "normalnom" radnom vremenu ( početak i kraj radnog vremena može biti samo jedan svaki? a ne počeci i krajevi svaki dan....semantika? ) ili ostavlja mogućnost da poslodavac odredi i dvokratno radno vrijeme ili je stvar tumačenja?

Citiraj

Moguće je odbiti, ali to za posljedicu može imati otkaz postojećeg ugovora o radu.

 

po ovome onda zakon ostavlja mogućnost i da poslodavac odredi npr peterostruko radno vrijeme s 5 dolazaka i odlazaka s posla isti dan i na taj način radnika prisili na otkaz ugovora jer zakon ne sprečava eksplicitno poslodavca da odredi takvo radno vrijeme ili otkaže ugovor o radu radniku koji takvo radno vrijeme ne bi prihvatio ( ili realnije mogao na taj način dolaziti i odlaziti s posla) dok se s strane zakona i  na taj način može postići 12 sati između dva raddna dana i ukupno predviđeno radno vrijeme koje ne prelazi zakonski dopušteno.

na kojoj točki takav način takav način raspodjele rada prestaje biti pravo poslodavca da određuje radno vrijeme a postaje mobing na poslu?

Koji bi bio točno naveden razlozg službeno kao otkaz ugovora u slučaju odbijanja s obzirom da pretpostavljam da to ne može biti neizvršavanje obaveza radnika budući da takve obaveze ( višekratno radnoi vrijeme ) nisu navedene u postojećem ugovoru ( ukoliko bi postojeći ugovor eksplicitno definirao jednokratno radno vrijeme, ili u droguom slučaju da postojeći ugovor ne definira početak i kraj radnog vremena eksplicitno pa postoji potreba za aneksom, )
da lij je takav aneks zakonska obaveza u slučaju takvog ( neprecizno? ) definiranog radnog vremena, ( obaveza poslodavca da ga ponudi  radniku) odnosno da li ako ne prihvatim takav aneks ili takav način rada ( bez potpisivanja aneksa) kakva su moja prava odnosno obaveze prema poslodavcu ( otkazni rok naprimjer) odnosno poslodavca prema meni,

također kakvo bi bilo moje pravo na naknadu za nezaposlenost ( nadovezujem se na prethodno pitanje o prestanku nastavka radnog odnosa ) s obzirom da pravo na naknadu za nezaposlene imam samo ako je ugovor istekao redovno ( na određeno vrijeme) ako prestaje radni odnos kao višak radne snage,,,,

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , aremino je napisao:

ili ostavlja mogućnost da poslodavac odredi i dvokratno radno vrijeme ili je stvar tumačenja?

Upravo tako, ostavlja se poslodavcu da slobodno organizira rad. Jedino je bitno da je u okvirima ugovorne odredbe, a koja je posve općenita i daje mu široku slobodu, pa i pravo na uvođenje radnog vremena koje trenutno imate. Zato je bitno paziti što se potpisuje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija