Jump to content

Ustupanje prava korištenja grobnog mjesta


jaskanka

Preporučene objave

Poštovani Legalis,

zakonita sam korisnica dva grobna mjesta (vidjeti attachment) koja uprava gradskoga groblja vodi s istim brojem u grobnome očevidniku i za navedena grobna mjesta koristi naziv (citat): "jedno dvostruko grobno mjesto", te želim za desno grobno mjesto (polje broj 2, red broj 6 i parcela broj 5, očevidnik broj 1682) ustupiti pravo korištenja putem odgovarajućeg ugovora, pa molim Vašu pomoć.

Naime, naznačenom desnom grobnom mjestu pripada dio zajedničkog betonskog okvira, posebna betonska pokrovna ploča i zajednički mramorni spomenik, a koji se prema postojećem Zakonu o grobljima tretiraju nekretninom, te njezino darovanje dovodi do obveze plaćanja poreza na promet nekretnina, a što bi se htjelo izbjeći (ukoliko je ikako moguće).

Stoga, molim Vaš odgovor na moje pitanje o tome je li se može izbjeći obveza plaćanja poreza na promet nekretnina u slučaju ako u ugovoru o ustupanju desnog grobnog mjesta navedem kako se ustupa njegovo pravo korištenja i kako se ne daruje navedena nekretnina, te kako se zadržava pravo vlasništva navedene nekretnine?

Usput, postoji puno osoba koji su zainteresirani za spomenuto ustupanje prava korištenja desnog grobnog mjesta i kojima ne smeta zajednički mramorni spomenik, pa predlažu da se jednoga dana (kada više ne budem među živima) ostavi mojim nasljednicima (zakonito) pravo da pomaknu sadašnji zajednički mramorni spomenik na lijevo grobno mjesto (polje broj 2, red broj 6 i parcela broj 5, očevidnik broj 1682), te dozvole zainteresiranim osobama postavljanje svog (betonskog ili mramornog) spomenika na desno grobno mjesto!

Grobna mjesta.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , jaskanka je napisao:

molim Vaš odgovor na moje pitanje o tome je li se može izbjeći obveza plaćanja poreza na promet nekretnina u slučaju ako u ugovoru o ustupanju desnog grobnog mjesta navedem kako se ustupa njegovo pravo korištenja i kako se ne daruje navedena nekretnina, te kako se zadržava pravo vlasništva navedene nekretnine?

Ovo bi bilo netočno formulirano, jer sa ugovorom o ustupu na pravo korištenja ni ne može doći do darovanja nekretnine, a kamo li da Vi zadržavati vlasništvo, jer ga ni nemate.

Ako se prilikom ustupanja na pravo korištenja prenosi i oprema koja je u vašem vlasništvu (kao ova ploča), onda postoji obveza plaćanja poreza, ali ako samo ustupate pravo na korištenje, onda nema porezne obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Moderator,

ispričavam Vam se što nisam bila potpuno jasna, jer sam umjesto navođenja (citat): "Naime, naznačenom desnom grobnom mjestu pripada dio zajedničkog betonskog okvira, posebna betonska pokrovna ploča i zajednički mramorni spomenik, a koji se prema postojećem Zakonu o grobljima tretiraju nekretninom" trebala navoditi (citat): "Naime, naznačenom desnom grobnom mjestu pripada dio zajedničkog betonskog okvira, posebna betonska pokrovna ploča i dio zajedničkog mramornog spomenika, a koji se prema čl. 14. st. 2. postojećega Zakona o grobljima tretiraju opremom i uređajem groba, te se prema čl. 15. st. 5. istoga Zakona oprema i uređaj groba izgrađeni na grobnom mjestu tretiraju nekretninom.

Dakle, imenica nekretnina (koja se pojavila u 2. odlomku i koja se nastavno koristila u 3. odlomku) se je samo odnosila na opremu i uređaj groba, odnosno grobnog mjesta, te se nije uopće odnosila, ni na grob, niti na grobno mjesto, jer su oni vlasništvo jedinica lokalne samouprave sukladno čl. 2., čl. 16. st. 1., te čl. 16. st. 2. spomenutoga Zakona, a istovremeno je nekretnina (u konkretnome slučaju zajednički betonski okvir, posebne betonske ploče i zajednički mramorni spomenik) vlasništvo mene kao zakonite korisnice (lijevog i desnog) grobnog mjesta.

Stoga, molim Vaš odgovor na moje pitanje o tome je li se može izbjeći obveza plaćanja poreza na promet nekretnina u slučaju ako u ugovoru o ustupanju desnog grobnog mjesta navedem kako se samo ustupa njegovo pravo korištenja i kako se gore navedena nekretnina (u naravi dio zajedničkog betonskog okvira, posebna pokrovna ploča i dio zajedničkog mramornog spomenika), ni ne daruje, niti ne prodaje te kako se zadržava moje pravo vlasništva specificirane nekretnine? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija