Jump to content

komplicirana.jako

Preporučene objave

Molim pomoć (i unaprijed zahvaljujem na odgovorima 🙂):

  • majka daruje nekretnine ocu (svome suprugu) 1997 g., no ugovor ovjeren kod JB nije podnesen na upis u ZK te je pronađen nakon provedene ostavinske rasprave
  • 2005. g. Porezna uprava upisuje založno pravo zbog navodno nepodmirenog duga majke (otac tvrdi kako je dug podmiren, ali nema potvrde o uplatama)
  • 2020. g. ostavinska rasprava nakon smrti majke: pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju se nekretnina upisuje u ZK na mene (kčer; otac se odriče u moju korist)

Zanima me što činiti, kojim postupkom "korigirati" rješenje o nasljeđivanju jer temeljem ugovora o darivanju nekretnina iz 1997., koje doduše nije provedeno u ZK, nakon smrti majke defakto nije bilo imovine odn. dug je veći nego naslijeđena imovina (sitne kn od mirovine koju nije uspjela podići sa zaštićenog računa).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 23. 08. 2021. at 15:14, komplicirana.jako je napisao:

Zanima me što činiti, kojim postupkom "korigirati" rješenje o nasljeđivanju jer temeljem ugovora o darivanju nekretnina iz 1997., koje doduše nije provedeno u ZK

Ostaje nejasno zbog čega se već u ostavinskom postupku nije zatražilo izdvajanje darovane imovine iz ostavine, a koju bi otac kao obdarenik upisao kao svoje vlasništvo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Matrix je napisao:

Ostaje nejasno zbog čega se već u ostavinskom postupku nije zatražilo izdvajanje darovane imovine iz ostavine, a koju bi otac kao obdarenik upisao kao svoje vlasništvo. 

I meni, no jedino objašnjenje koje mi je uspio dati je to da su mislili da će nakon ovjere ugovora, JB isti poslati na uknjižbu u ZK, a što nije bio slučaj. A na ostavinsku smo došli uopće se ne sjetivši tog ugovora.

Kako je riječ o 2005. g. upisanom založnom pravu PU, za koje ne vjerujem da će se ikada uspjeti naći potvrde o izvršenim uplatama jer su roditelji bili strašno nemarni i neuredni u vođenju sve svoje dokumentacije, zanima me postoji li mogućnost da se "korigira" pravomoćno rješenje o nasljeđivanju na način da se iz njega izdvoji imovina darovana ugovorom iz 1997. g.? I što posljedično slijedi ukoliko je navedeno moguće? 

Unaprijed veliko Hvala!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija