Jump to content

Otkaz ugovora o najmu na određeno


krokanich

Preporučene objave

Pozdrav svima. Novi sam korisnik pa unaprijed isprike ukoliko sam promašio podforum. Imam problem sa najmodavcem pa se nadam da mi netko može dati savjet.

 

Naime, prošle godine u 7. mj smo iznajmili stan te potpisali ugovor na određeno (1 godinu). Za stan smo ostavili polog u visini dvije mjesečne stanarine + stanarinu za mjesec unaprijed, dakle 3 stanarine prije ulaska u stan. Otpočetka smo imali nekakve probleme od toga da uređaji nisu bili ispravni pa do prijave boravišta. Nekako smo to uspijeli riješiti nakon 3 mjeseca natezanja s najmodavcem. Cijelo vrijeme smo uredno podmirivali stanarinu i režijske troškove. Prije nekoliko dana nas je zvao najmodavac, da ima nekakav problem s poreznom. Ispostavilo se da nikad nije prijavio podstanare, niti je ugovor bio ovjeren kod javnog bilježnika. Nakon toga nas zove da potpišemo nekakav dokument u kojem piše da se mi brinemo o njemu te da nas za to plaća mjesečno 500 kn što naravno nije istina, te odbijamo potpisati takav dokument. Nakon toga mi preko telefona govori da imamo rok od 30 dana da se iselimo iz stana, na što ja naravno ne pristajem jer je ovo na neki način ucjena. Ono što mene zanima u ovom slučaju je slijedeće:

Ugovor novi nismo dobili, već se postojeći ugovor smatra prešutno obnovljenim te vrijedi do iduće godine - tako je barem navedeno u Zakonu - u ugovoru koji smo potpisali navedeno je pod Člankom 10: "Ugovome strane su suglasne da se ovaj ugovor potpisuje na određeno vrijeme od godine dana, s mogučnošću produljenja, bez prava otkaza u prvih godinu dana.
Ukoliko NAJMOPRIMAC raskine ugovor u prvih godinu dana, nema pravo na povrat pologa koji je ostavio kod potpisa ovog ugovora o najmu niti daljnje naknade za uložena sredstva.
Otkazni rok iznosi 30 dana i mora se najaviti pismenim putem." 
- ovdje se ne radi o sporazumnom raskidu ugovora, već o otkazu ugovora od strane najmodavca. Imamo li pravo na ikakvu naknadu od strane najmodavca radi toga? Da smo mi raskinuli ugovor unutar godinu dana ostali bismo bez pologa. Da li nas može najmodavac samo telefonski "izbacit" iz stana?

Imamo li mi kao najmoprimci ikakav problem vezano uz porez budući da najmodavac nije napravio prijavu? Boravište smo prijavili na MUP-u.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima. 


 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ignorirajte najmodavca sa svim tim njegovim željama. Ni slučajno mu nemojte potpisivati nikakve naknadne dokumente. Uredno plaćajte najamninu i režije i to je to. Nemate nikakve brige dok pisanim putem ne zatraži raskid ugovora o najmu koji je prešutno produžen na neodređeno vrijeme. A onda ćete već vidjeti na temelju čega traži raskid i postupiti ćete sukladno situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Naša agonija se i dalje nastavlja. Naime, početkom rujna sve smo dogovorili s najmodavcem i ostajemo u stanu, da bi prošli tjedan dobili na potpis novi ugovor s povećanjem stanarine. Čak nije niti problem povećanje stanarine nego stavka da je stan bio okrečen prije ulaska i da smo ga dužni okrečiti prije izlaska. Imamo slike stana kada smo ušli gdje se vidi u kakvom stanju su zidovi, kućanski aparati (frižider neispravan), te smo rekli da se ta stavka promijeni i da takav ugovor nećemo potpisati. Sada smo dobili ultimatum da se u roku od mjesec dana moramo iseliti. Još uvijek nismo dobili nikakav pisani raskid ovog prethodnog ugovora. Koje su nam sada daljnje mogućnosti? Da li je prethodni ugovor važeći ili se ovaj smatra kao da nam je ponuđen, a mi smo ga odbili potpisati te vrijedi otkazni rok 30 dana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija