Jump to content

Ugovor o darovanju nekretnine - sestre kao suvlasnici


Vivien Leigh

Preporučene objave

Pozdrav svima,

naime, otac je 2018. godine darovao stan (uknjižen kao vlasnik u 1/1 dijela; pravna osnova stjecanja: ugovor o darovanju s oca na sina) sestri i meni (dalje: daroprimatelji, sestre, sestra 1 i 2), svakoj u 1/2 dijela nekretnine. 
Darovni ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika i proveden na Poreznoj upravi no nije uknjiženo novo pravo (su)vlasništva u ZK. 
2020. godine sestre i otac pred javnim bilježnikom sklapaju i ovjeravaju aneks/dodatak predmetnom ugovoru o darovanju jer isti nije  sadržavao odredbu o stupanju u posjed, a kako ugovor nije bio solemniziran, nadodana je ta odredba kako bi ugovor bio valjan. S ugovorom i njegovim dodatkom nismo otišle na gruntovnicu stoga i dalje nije uknjiženo novo (su)vlasništvo te je otac i dalje knjižni vlasnik.
U stanu nitko za sad ne živi.

Napominjem da su istim darovnim ugovorom darovane dvije nekretnine - predmetni stan i dogradnja koja predstavlja zaseban stan (no nekretnina nije etažirana iako je u naravi riječ o dva zasebna stana koji su kao takvi i opisani u Rješenju o izvedenom stanju kojim je legalizirana dogradnja - u projektu opisana kao stan na 2. katu zgrade, a predmetni stan kao stan na 1. katu zgrade). Intencija je bila, iako su na temelju darovnog ugovora sestre suvlasnici u 1/2 dijela obje nekretnine (svaka u 1/2 dijela oba stana), da se u naravi podijele na način da predmetni stan pripada sestri 1, a dogradnja sestri 2.

Kako je predmetni stan (stan na 1. katu) darovan u stanju nepodobnom za život jer je isti zahtijevao kompletnu rekonstrukciju i preuređenje te ulaganje, sestra 1 je digla kredit za uređivanje predmetnog stana s namjerom da se u isti useli. 
A i kako sam napomenula, i u naravi bi stan pripao njoj/meni u cijelosti iako je sestra 2 suvlasnik tog stana na temelju darovnog ugovora. 
Sada bi sestra 1 htjela riješiti imovinsko-pravni status predmetnog stana na način da bude vlasnik istog u cijelosti no ne znamo kako to riješiti na najjednostavniji i najtransparetniji način.

Dakle:

  • Sestre su i dalje izvanknjižni suvlasnici predmetnog stana, otac je i dalje knjižni vlasnik, ugovor je položen kod JB i proveden na PU no ne i u ZK
  • Sestra 2 može darovati sestri 1 svoj suvlasnički dio stana novim darovnim ugovorom no onda se mora platiti porez - to nije najisplativija opcija
  • Što sestra 1 mora napraviti da bi mogla steći pravo vlasništva na predmetnom stanu u cijelosti i da u konačnici to svoje pravo vlasništva provede kroz ZK?
  • Ako sestre sklope ugovor o diobi nekretnine kojim darovanu nekretninu i formalno podijele onako kako je namjera u naravi (sestra 1 - predmetni stan, sestra 2 - dogradnja), može
    li sestra 1 na temelju tog ugovora o diobi i osnovnog darovnog ugovora (otac i sestre) i njegovog dodatka uknjižiti svoje pravo vlasništva na predmetnom stanu u 1/1 dijela ili
    je potrebno da se sestre prvo uknjiže kao suvlasnici, a tek onda sklopre ugovor o diobi nekretnine s promjenom vlastovnice u korist sestre 1?

Nadam se da je jasno prezentirana situacija s moje strane.

Unaprijed zahvaljujem na Vašim odgovorima. :)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija