Jump to content

Greška? Izvršio sam samopomoć tkz. posjedu na mojoj čestici


iriminage

Preporučene objave

Poštovani!

Zemlju s kućom za odmor sam dobio ugovorom o doživotnom uzdržavanju s pok. majkom.

 Radnik koji je radio za moju majku je postavio montažnu kućicu u gornjem dijelu navedene čestice. Majka mu je dala sve ključeve dok je izvodio radove . On ima neki ugovor na kojemu nije upisana kupoprodajna cijena i koji nije ovjeren kod bilježnika. U tom ugovoru stoji da mu moja majka prodaje dio čestice tj.1000 m. Taj ugovor ja ne priznajem . U zemljišniku sam ja upisan kao vlasnik zemlje.

Nakon smrti majke ja sam pet godina u posjedu na navedenoj čestici i koristim kuću za odmor  taj radnik koji sada tvrdi da ima posjed te montažne kučice.

Ja ga nikad nisam vidio na zemlji a tamo sam cjelo ljeto i imam svjedoke koji su tu sa mnom bili a njega nikad vidjeli nisu.

Nedavno mi je poslao dopis svog odvjetnika u kojem je ustvrdio da je on POSJEDNIK te kučice i zemlje oko nje te od mene zatražio da potpišem kupoprodajni ugovor...

Pošto mi je to bila prva spoznaja da se on poziva na to da je POSJEDNIK ja sam stavio katanac na vanjske grilje kučice.

On se pojavio, slikao katanac i sada sudski traži (predlaže svoje svjedoke) da ga vratim u posjed. Tvrdi da je rijetko bio na zemlji jednom godišnje (očito bez mog znanja o tome).

Znam da moram uzet odvjetnika ali zanima me jesam li pogriješio što sam stavio katanac na kučicu koju sam dobiu UGOVOROM O DOŽIVOTNOM UZDRŽAVANJU.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad vidim da nisam bio dovoljno jasan. Na toj čestici postoje dvije kuće. Jedna je legalizirana i tu ja koristim.

Montažna kučica je u gornjem dijelu zemlje i nisam je koristio jer nisam imao potrebe za njom. Nemam ključeve od nje a i mislio sam je razmontirati kasnije jer mi ne treba a i nelegalna je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto se radi o reivindikacijskoj tužbi naravno da vam treba odvjetnik pa bi valjalo usmjeriti pozornost ako je dokazivo i na to da odavno Zakon o gradnji ne poznaje termin montažne kućice. Poznaje građevine koje su tajno spojene s tlom i privremene, koje služe za potrebe građenja druge građevine. Isto tako ZVDSP kaže da dijelovi zemljišta nisu one zgrade ili što drugo što je s njim spojeno samo radi nekakove prolazne namjene. Pa neka si nosi kućicu doma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super, pa ja sam mu rekao da sam mu spreman vratiti sve novce za koje ima pismeni dokaz da ih je dao mojoj majci (iako nisam obvezan) kao i da kučicu odmontira i nosi je sa moje zemlje.

Ali on nema dokaze da je platio jer nije a kučicu ne želi maknit.

Kao on je u poštenom mirnom posjedu a ja sam mu ga sa katancem narušio i traži da maknem katanac i platim mu troškove odvjetnika 2000kn .

Zanima me možete li onako od oka procjeniti jesam li pogriješio što sam stavio taj katanac.

Treba mi odgovor ...čisto da se smirim.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je došlo do podnošenja zahtjeva putem suda (tužbe) sada je sasvim svejedno jeste li pogriješili ili niste. Da ga niste stavili možda bi ostao status quo u kojem bi se dopisivali preko odvjetnika bez nekakovog rješenja, a kad već jeste može doći do toga da konačno riješite problem u svoju korist. No da se razumijemo, može se okrenuti i u njegovu, sve ovisi o dokazivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 20. 09. 2021. at 16:08, iriminage je napisao:

Zanima me možete li onako od oka procjeniti jesam li pogriješio što sam stavio taj katanac.

Ako dokaže da je imao posjed, velika je vjerovatnoća da će sud usvojiti tužbeni zahtjev, međutim je je sasvim izvjesno da se radi o tužbi zbog smetanja posjeda kojom se neče riješiti pravo vlasništva, dakle, ukoliko isti uspije u parnici bit će te u obvezi uspostaviti prijašnje stanje te će vam se zabraniti svako buduće smetanje pod prijetnjom ovrhe,no kako je več rečeno da se time neče riješiti nešto posebno, vi ste i dalje vlasnik a dotični posjednik, zbog čega bi bilo nužno ići sa vlasničkom tužbom radi predaje posjeda u kojoj će isti najvjerojatnije istaknuti protutužbeni zahtjev radi utvrđenja prava vlasništva,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija