Jump to content

Uvjetovanje ulaska na radno mjesto covid propusnicom


Vangelis

Preporučene objave

Poštovani,

svjedoci smo svakodnevnoga teroriziranja oko uvođenja covid propusnica za javne službe u svrhu obavljanja posla,gdje je poslodavac država-radi se o zdravstvenome sektoru.

Kako još uvijek nigdje ne nalazim korisne informacije već je cijelokupni narativ(sindikat i komora zaposlenih)takav da se indirektno ljude prisiljava na cijepljenje i time im se polako ali sigurno otežava obavljanje svakodnevnoga posla(iako nije obavezno),moliti ću vas par savjeta.

 

Situacija je sljedeća,osoba radi u državnoj firmi(bolnica) i zaposlena je već dugi niz desetljeća gdje savjesno i odgovorno obavlja svoj posao.Dolazi covid i sve vezano uz njega te osoba upada u birokratsku zavrzlamu koja će se ticati mnogih vjerujem.

 

Naime osoba je pred nešto više od godine dana prebolila covid(za što i posjeduje dokumentaciju)te je preventivno(poradi navoda o uvođenju propusnica)izvadila antitjela na bolest-koja u visokome obujmu posjeduje...Osoba se nema namjeru cijepiti jer joj je bitno njeno zdravlje u kontekstu da joj antitjela ne skoče u nebesa-što bi opet vuklo negativne posljedice na isto.

Ono što je isto tako bitno napomenuti jeste da se osoba poradi zdravstvenoga stanja(problema sa suženjem krvnih žila)boji cijepiti,no od nikoga ne uspjeva dobiti potvrdu koja dokazuje da bi cijepivo(sam čin cijepljenja)moglo biti štetno za njeno zdravlje jer struka procjenjuje kako je rizik od nuspojava prilikom cijepljenja za nju minimalan!

 

Obzirom na najave uvođenja i uvođenje covid propusnica unutar mjesta zaposlenja(obavljanja posla),moliti ću vas par savjeta.

Poslodavac(država)mimo zakonske osnove uvodi akt obaveznoga testiranja prije ulaska na posao(jer ista osoba više birokratski nema prava na covid pass-obzirom da joj je pravno isti u zakonskim okvirima istekao-potvrda o preboljenju).Koliko je to obavezno testiranje zakonski dopušteno te što ako se osoba recimo odbije testirati što je njeno pravo?Može li ista biti udaljena sa mjesta obavljanja posla?

Tko u slučaju pristanka na testiranje mora plačati test te koliko je moralno od države da ucijenjuje zaposlenika plačanjem testiranja-ako je poznato da i cijepljeni prenose virus a cijepljenje nije u zakonu definirano kao obavezno?

 

Dalje,voditelj odjela(nadređeni) u kojem osoba radi već sada zahtjeva listu necijepljenih ljudi kako bi upravi bolnice istu mogla proslijediti.Obzirom da je na istome odjelu cijepljena večina djelatnika koji su provaxserski orjentirani osoba se boji stigmatizacije...koliko ovdje važi zakon o zaštiti osobnih podataka i koliko se osoba na njega može pouzdati,obzirom da će njen status necijepljene osobe testiranje biti javno obznanjen?Što ako osoba odbije nadređeno izjaviti kakav je njen status u sustavu cijepljenja?

Radi li se tu o diskriminaciji?

 

Može li osoba u konačnici dobiti otkaz ako odbije testiranje(koje se plaća)te kakva su prava iste osobe?

Sindikat i komora njenoga sektora se uopće ne oglašavaju već podržavaju ovakvo elegantno uvođenje nečega što će osobi zagorčati život i donjeti u pitanje njenu egzistenciju(obavljanje posla)samo zato jer je ista žrtva birokratske zavrzlane gdje se preboljenje a niti antitjela protiv bolesti uopće ne priznaju?

 

Može li osoba u tome kontekstu dobiti izvanredni otkaz?

 

 

 

 

Dakle,da rezimiram!

Kakva su prava dotične osobe kada prođe probnik rok od mjesec dana gdje drzava plača testiranje(besplatnoga testiranja-ukoliko osoba na njega pristane)ako se osoba u tome roku nije cijepila i ispunila zahtjeve za obavezan covid pass na ulasku u firmu/posao?

Može li dotična osoba biti udaljena sa posla ukoliko odbije daljnje plaćanje testa(se testirati)te može li temeljem navedenoga dobiti otkaz-biti udaljena sa mjesta izvršenja posla?Kakav bi u tome slučaku bio daljni rasplet situacije?

Osoba se tretira kao da nije došla na posao?

Kako se ponaša poslodavac u toj situaciji,gleda na osobu koja svojom krivnjoj nije došla na posao?

Postoji li uvjet za udaljenje sa radnoga mjesta ukoliko osoba ne zadovoljava dotične uvjete a to zakonom nigdje nije navedeno?
 

 

Zahvaljujem na odgovorima.

uređeno: od Vangelis
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Vangelis je promijenio naziv u Uvjetovanje ulaska na radno mjesto covid propusnicom
  • 1 mjesec kasnije...

Prestrašno. Znači nitko ništa. Pa kuda ide ovaj svijet? Od 15. studenog je i meni zabranjen ulaz u tvrtku. Nisam cijepljen, a ne želim niti da me testiraju. Zdrav sam cijelo vrijeme od kako je ova komi/tragedija počela i nemam u planu nikome se pokoravat. Kada budem bolestan kao i do sada, ostat ću doma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , drot13 je napisao:

Još nema nikakve prakse

pa i ima,neki su već i dobili otkaze....ako se šta ne promijeni u shvaćanju tako će i ostati...

prije 6 sati , Grco1986 je napisao:

Nisam cijepljen, a ne želim niti da me testiraju.

situacija je kompleksna i nitko nezna kako će to sve završiti...sada se sve radi pod uticajem straha ,a kad sve ovo zvarši možda se i sagleda normalnije ,pa i pravno donesu odluke kakve bi trebale biti...

mogu samo napisati neko svoje mišljenje o svemu ovome oko potvrda...

imamo izgleda problem kako donijeti odluke ili zakone da poštuju neka temeljna ili ljudska prava i slobode i zaštiti građanstvo od bolesti...

po mome bi poštenije bilo da se kaže suspendirat ćemo sva moguća prava i točka,nego da ljude još pravimo budalama kad kažemo cijepljenje nije obavezno i nikoga ne prisliljavamo ,ali nećete uskoro moći ni u trgovinu ako niste cijepljeni...

jedini način da se izbjegne diskriminacija dijela građana je da ,ako se dopušta ulazak na posao ili bilog gdje cijepljenima i dijelu preboljelih bez obzira što i oni mogu širiti bolest je da ostalima bude omogućeno besplatno testiranje...to ima svoju cijenu,ali je puno manja nego dikriminacija  dobrog dijela građana....

ako nakon svega kad ovo sve završi ,ako sudovi budu morali donositi odluku oko onih koji su dobili otkaze ,milsim da oni koji odbiju testiranje bar dok je besplatno ,neće imati nikakve šanse na sudu....

zato je moja preporuka ,ako baš želiš ići do kraja ,da se testiraš dok je besplatno,jer u suprotno nećeš moći dokazati da su ti narušena tvoja prava jer si imao izbor....kad se to bude plaćalo ili samo bude vrijedilo cijepljenje onda se može govoriti i o prisili na cijepljene,a zasad je cijepljenje dobrovoljno...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno ce netko krenuti s tuzbom pa cemo imati crno na bijelo sto vrijedi a sto ne vrijedi do tada su samo nagadjanja.

Medjutim, sumnjam da ce sud presuditi u korist ovih par buntovnika, iz vise razloga. ESLjP je presudio da obavezno cijepljenje ne krsi pravo na privatnost jer je zastita zdravlja vaznija (tuzba u svezi s obaveznim cijepljenjem djece u Ceskoj). Ima i logike, nitko ne moze nikoga prisiliti da se lijeci od dijabetesa, raka, srcanih bolesti. Ali svatko ima duznost sprijeciti sirenje zaraznih bolesti.

Mislim da je slucaj jednak kao i u slucajevima onih koji rade s hranom - moraju imati valjanu sanitarnu knjizicu inace ne smiju raditi.

No kao sto rekoh ovo je moje misljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, penava je napisao:

No kao sto rekoh ovo je moje misljenje.

forumi i rasprave u društvu i služe za iznošenja mišljenja jer se jedino na taj način mogu pronaći riješenja ili možda shvatiti problem iz drugog kuta...

prije 1 sat, penava je napisao:

Vjerojatno ce netko krenuti s tuzbom pa cemo imati crno na bijelo sto vrijedi a sto ne vrijedi

ovdje je podosta problematično....država ima niz pravnika i raznih stručnjaka i prije donošenja nekakvih mjera (pogotovo kad je dio javnosti protiv) treba biti podosta sigurna da je to u redu....ja ne tvrdim sad da su te mjere protuzakonite ili protuustavne ,ali ako sudovi budu donosili odluke da je nekome oduzeto neko pravo ,a ovdje se spominju prava o ljudskim slobodama, pravo na egzistenciju (mogući otkazi) itd. onda treba za to netko odgovarati i to ne samo moralno ili politički...

prije 1 sat, penava je napisao:

Mislim da je slucaj jednak kao i u slucajevima onih koji rade s hranom - moraju imati valjanu sanitarnu knjizicu inace ne smiju raditi.

pa nije loš primjer,ali malo je teško usporediv jer se ovo odnosi samo na mali dio usko vezane populacije i troškove ne plaća radnik,kod ovih mjera je sad po novom obuhvaćeno cijelo stanovništvo s tedencijom da će se ići sa osobnim plaćanjem...

prije 1 sat, penava je napisao:

nitko ne moze nikoga prisiliti da se lijeci od dijabetesa, raka, srcanih bolesti. Ali svatko ima duznost sprijeciti sirenje zaraznih bolesti.

e da....ovo više nije pretežito pravno ,već je bitnije što je opčeprihvatljivo...šta je prihvatljivo za društvo ?....smrtnost od 0,01...1...10%...

evo jedno pitanje...ako se prestanemo praviti da niz mjera koje se sprovode pa i u svijetu nije prisila ,već dobrovoljno cijepljenje ,onda je pravo pitanje zašto nijedna zemlja ne propiše obvezu za cijepljenje ?...zašto to nije prihvatljivo ili zakonski moguće ,a zaobilaznim putem je....da li tko zna odgovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija