Jump to content

Roditeljima ukinuta mirovina


anonimno

Preporučene objave

Molim Vas da mi odgovorite je li moguće da nakon 12 godina dobivanja mirovine,roditeljima poginulog hrvatskog branitelja(pripadnik MUP-a) ista bude ukinuta? Naime,nakon što je žena poginulog branitelja napunila godine starosti potrebne za stjecanje prava na mirovinu(40god) te podnijela zahtjev, isti je i uvažen, no međutim roditelji su izgubili pravo na mirovinu s obrazloženjem da je po novom Zakonu obiteljska mirovina ne djeljiva.

Napominjem da su roditelji poginulog od 1994. godine u mirovini i prema tadašnjem Zakonu i roditelji i žena imali bi pravo na podjelu, no danas više nije tako...?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost, moguce je i tako je.....

 

Bio je vec jedan thread o ovome, ali ga ne mogu naci. No, ZOPHB kaze da se prava koja nisu regulirana njime, reguliraju u ZOMO, koji kaze:

 

Članak 68.

 

(1) Ako obiteljsku mirovinu koriste dva ili više članova obitelji, pa nekom od njih prestane pravo na mirovinu, ostalim članovima koji imaju pravo na obiteljsku mirovinu ponovno se određuje visina mirovine. Tako određena mirovina pripada od dana od kojega nekom od korisnika prestane pravo na mirovinu, a ponovno određena mirovina isplaćuje se počevši od prvoga dana idućega mjeseca nakon nastale promjene.

 

(2) Ako se isplaćivanje dijela obiteljske mirovine obustavi, obiteljska se mirovina ponovno ne određuje za razdoblje dok te okolnosti traju.

 

(3) Kada se udovici ili udovcu, zbog zaposlenja, odnosno obavljanja djelatnosti ili korištenja starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine ne isplaćuje obiteljska mirovina koja mu pripada, ostalim se članovima obiteljska mirovina ponovno određuje kao da udovica, odnosno udovac nema pravo na obiteljsku mirovinu i tako određena mirovina isplaćuje se dok traje obustava isplate dijela mirovine koji pripada udovici, odnosno udovcu.

 

(4) Odredba stavka 3. ovoga članka primjenjuje se i u slučaju kada obiteljska mirovina pripada i udovici ili udovcu i razvedenom bračnom drugu, ako se samo jednom od njih obustavlja isplata pripadajućeg dijela mirovine.

 

Dakle, prica je obrnuta: udovica je oduvijek imala to pravo, samo ga nije koristila - pa su ga koristili roditelji. Kada udovica odluci iskoristiti to svoje pravo, roditeljima se ono ukida.

 

Znam za takve slucajeve otprije..... Ispada da u takvom slucaju udovica ne bi trebala aktivirati to svoje pravo dok god je godine ne prisile na to, vec bi se trebali dogovarati...

 

Medjutim, Zakon daje pravo svakome da mirovinu stavi u mirovanje, odnosno, da ukoliko nije u mirovini po sili Zakona (godine starosti) a uspije se uposliti na mjestu na kojem ima vecu placu nego sto mu je mirovina, da nastavi raditi.

 

Dakle teoretski, udovica bi se mogla ponovno zaposliti iz nekog razloga, ili zato sto joj je mirovina mala (sto ovdje ne vjerujem da je slucaj) ili jednostavno zato sto bi jos radila.... U tom slucaju, teoretski bi roditelji imali pravo nastaviti primati mirovinu koju su imali...

 

Samo, za ovu varijantu bi trebalo debelo konzultirati nekog jaceg strucnjaka za radno i mirovinsko pravo da ne bi poslije bilo, ajme, majko!

 

U svakom slucaju, stogod da odlucili, sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija