Jump to content

puna svijest, slobodna i posljednja volja u oporuci


vkudas

Preporučene objave

Moja supruznica je nasljedila 1/4 ostavstine od oca a nije dobla nikakav spis od suda o kojoj 1/4 se radi uglavnom da nezamaram ljude oko sebe ...a detaljno kod ostavine njena maceha zatajila je da njen (moj )ima dicu....tako da sud dodijelio odvetnika po sl. duznosti....uglavnom kako saznati cijelo nasljestvo koje ju pripada..pokusali smo na sve nacine da dojdemo do tog dokumenta....nemremo ni pokrenuti odvetnika bez ikakvog dokaza o ostavini...hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

....prije nekoliko dana dobijem poziv za ostavinsko rociste, uz poziv kopija oporuke pisana rucno sa potpisom i ovjerom opcinsko  gradjanskog   suda gdje  je  od  2017 pohranjena.Iz oporuke saznajem , pokojni otac(umro prije 4 mjeseca) sve pokretno i nepokretno ostavlja mojoj setri i zetu, to jest muzu moje sestre. Otac ima samo nas dvije! Napominjem da se radi o ogromnom kapitalu, to jest  kuci  sa oko 400 kvadrata, a sastoji se od 4 stana( 2  stana sa oko 100 kvadrata i dva sa oko 50 kvadrata) 2 garaze  i poslovnim prostorom koji preuredjen u stan. Pokojni otac je Njemacki penzioner.Uz  to posjeduje deviznu stednju (( orocenu ) i privatni racun gdje je mjesecno dobijao rentu iz Njemacke. Moja sestra sa obitelji zivi u toj kuci, to jest u jednom  od 100  kvadrata stanu sto je otac na nju i prepisao, dok otac je zivio u stanu iznad.( ista kvadratura) Cerka od  moje sestre sa muzem  zivi u jednom od 50 kvadrat.  Ja ne zivim u Hrvatskoj.Ja se ne slazem sa oporukom. Koja su moja prava s  obzirom da se radi o velikom kapitalu molim vas vase misljenje. naglasavam da smo svi u dobrim odnosima bili do unazad 7/ 8 mjeseci , to jest kad se otac razbolio,   kad su ga protiv njegovog znanja  smjestili u staracki dom  i silnih lazi koje su mi servirali, uskratili teleonski kontak sa njim. Ni sestra  a ni  otac mi nikad nisu  rekao za oporuku.  .....molim Vas za misljenje.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

....okey,  puno  hvala. S obzirom da  mi  oporuka( sadrzaj) izaziva sumnju, moram li na ostavinskom postupku da to istaknem?.....nadalje interesuje   me, da li  vrijedi  isto i za orocenu stednju i privatni devizni racun (nuzni dio) s obzirom da je sestra imala punomoc i sta ako je za  vrijeme dok je otac bio u domu uzeto sa racuna.

 

...tako pise u oporuci moga oca!!! Moze li covjek koji ima svijest, od svojih dvoje djece( ja i sestra) jednom djetu, ( sestri i njenom muzu, u oporuci stoji ZETU) ostaviti svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu, a drugom djetu (ja) nista, cak sta vise i ne spominje me u oporuci!!   .........ima li nekog sa slicnim iskustvom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 minuta, Borbena7 je napisao:

Može, niste ni prva, a ni zadnja koja je tako prošla.

...slazem se sa Vasim odgovorom da ni prva ni posljedna nisam, medjutim ja pak  mislim da covjek koji  ima svijest to ne moze da uradi ( bas zato sto ima svijest , i  da mu  ta ista svijest to ne bi dozvolila).Da li po vasem misljenju, ako uzmemo u obzir ovo moje misljenje, moze da bude jedan od razloga da je oporuka pod nekakvom prisilom napisana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 02. 10. 2021. at 21:51, jaca123 je napisao:

S obzirom da  mi  oporuka( sadrzaj) izaziva sumnju, moram li na ostavinskom postupku da to istaknem

Ako istićete razloge ništavosti oporuke, treba da navedete iz kojeg razloga smatrate da je ista ništava, jer nakon ovakvog prigovora je velika mogućnost da se postupak prekine i da budete upućeni u parnicu, odnosno bi tužbom inicirali parnični postupak u kojem bi dokazivali ništavost oporuke, e sad na kakvim činjenicama i dokazima bi temeljili tužbeni zahtjev je stvar snalaženja. 

 

prije 9 sati , jaca123 je napisao:

Da li po vasem misljenju, ako uzmemo u obzir ovo moje misljenje, moze da bude jedan od razloga da je oporuka pod nekakvom prisilom napisana.

Ne. 

U pravu takva činjenica predstavlja "indiciju", koja može probuditi određeni vid sumnje, međutim u parničnom postupku vrijedi raspravno a ne istražno načelo, u prevodu sud odluku donosi prema onome što stranke u postupku pred sudom mogu dokazati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Matrix je napisao:

Ako istićete razloge ništavosti oporuke, treba da navedete iz kojeg razloga smatrate da je ista ništava, jer nakon ovakvog prigovora je velika mogućnost da se postupak prekine i da budete upućeni u parnicu, odnosno bi tužbom inicirali parnični postupak u kojem bi dokazivali ništavost oporuke, e sad na kakvim činjenicama i dokazima bi temeljili tužbeni zahtjev je stvar snalaženja. 

Iz  meni neshvatljivog razloga, kako recimo jedan roditelj koji pise da ima svijest, moze da ispred rodjenog dijeta( mene ) zeta stavi. Da je u oporuci samo sestru naveo, mislim da bi lakse shvatila.Po njegovoj svijest i volji iz oporuke ja za njega  ne postojim.Naglasavam poruka je napisana 2017 godine, ni od strane sestre ni od oca nisam informirana!Pitam se zasto? Napominjem svake godine sam oca posjecivala, i zajedno smo mami na grob odlazili, neznajuci tada da za oca ne postojim.Posle smrti majke (2012)  otac je imao strah od samoce, i bas zbog mislim da se s njim moglo manipulirat zbog njegovog straha.Svjedok sam bila kada sestra, njen muz i djeca kazu da je naporan, budala, dosadan, da ne daje novce  za zivotne troskove, jednostavno takvo ponasanje me navodilo na to im smeta, da  im je teret.U sebi sam se pitala kako im ne smeta da zive u njegvom dobru.Na moje konkretno  pitanje jel on svoju penzuiu prokocka, popije  ili sta vec rekli su da  cuva novce.Tako da  mislim jedan od razloga je strah a sta se sve iz straha moglo dalje razvijati u ovo momentu malo informacija imam.

 

Otac se krajem 2. mjeseca cijepio, nekoliko dana poslije nije mu dobro, odlazi u bolnicu i dijagnostira se Plucna embolija( infarkt pluca)Mi smo u stalnom kontaktu,otac se nikad natelom sluzio nije, medjutim  od sestre dobiva jedan. Dok je u bolnici uspjevam uspostaviti kontakt s njim,pricamo, djeluje iscrpljeno, ( po mom misljenju od silnih medikamenata, radim u zdravstvu).Inace otac je bio dobrog zdravstvenog stanja, bez ikakvih kronicnih  bolesti. Posle 4 dana otpusta se iz bolnice, u medjuvremenu muz moje sestre nalazi slobodmno mjesto u starackom domu,,naglasavam ocu staracki dom nije bila opcija.Ja se u telefonskom  razgovoru  protivim  da se otac vozi u dom, predlazem da se otac kuci doveze, da ona i njen muz dva tri cetiri dana gledaju oca dok ja ne dodjem(vrijeme je corona mjera)Oni pak bez njegovog znanja odvoze ga u staracki dom.Stupam u kontakt sa domom, dom me obavjestava da oni meni nikakve informacije ne mogu dati, informacije daju samo sa obitelji sa kojom kontaktiraju, sto u prevodu  znaci, ja samo preko sestre mogu biti informirana?????!!!!!S ocem nastavljam kontaktirati  preko njegovog natela, dok s druge strane, cerka od sestre me bombarduje lazima ne znajuci da ja imam sa ocem kontakt. Tako jedna od bombe lazi je ta da je djed nepokretan i da u glavi nista nezna!!!zamislite  vi to uglavi nista nezna a sa mnom prica. Prica!!!!Zaklela se zemlja raju da se sve tajne znaju, kako se u narodu kaze . Tako jednom nazovem i javi mi se Zimmer iz sobe, dok je otac u toaletu bio. Tako saznam, da otac djecu zove, da kuci hoce ,  da u noci ustaje i  hoce kuci da ide, da bude agresivan kad ga vezu!!! da  personal tera u onu stvar.Moj  telefonski kontakt sa ocem traje nekoliko dana, prepostavlajm dok nisu saznali. Nikad vise nisam stupila u kontakt sa ocem a zvala sam X puta! Iskljucili su telefon.....isto tako dom X puta zvala nikad se nisu javili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija