Jump to content

Darovana nekretnina i nasljeđivanje


pamas1973

Preporučene objave

Poštovani, molim vas odgovor na mojih par pitanja.

1. Naime, moja sestra (udata i sa suprugom nema zajedničku djecu, već on ima djecu iz prvog braka) i ja (suprug i dvoje djece) dobile smo od roditelja darovnim ugovorom kući. Znači u vlasničkom listu smo nas dvije vlasnice 1/1. Ako moja sestra darovnim ugovorom daruje svoju polovicu kuće meni ili mojim kćerima, u nekoj budućnosti nakon smrti njezinog supruga imaju li njegova djeca iz prvog braka pravo na neki nasljedni dio?

2. Što bi eventualno značio ugovor o doživotnom uzdržavanju moje sestre i njezinog supruga, tj. konkretno kod takvog ugovora ide li takva nekretnina na ostavinsku u smislu nužnog dijela?

3. Kako sam ja dobila darovanjem tu nekretninu (u braku)  ide li to u bračnu stečevinu (mislim na mene i moga supruga)?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , pamas1973 je napisao:

u vlasničkom listu smo nas dvije vlasnice 1/1

suvlasnice, pretpostavka u omjeru 1/2, ovo iz razloga što analognom primjenom čl. 1 st. 2 ZV na jednoj stvari nisu moguća dva prava vlasništva. 

 

prije 9 sati , pamas1973 je napisao:

Ako moja sestra darovnim ugovorom daruje svoju polovicu kuće meni ili mojim kćerima, u nekoj budućnosti nakon smrti njezinog supruga imaju li njegova djeca iz prvog braka pravo na neki nasljedni dio

Imao bi njen suprug ukoliko je nadživi. 

 

prije 9 sati , pamas1973 je napisao:

Kako sam ja dobila darovanjem tu nekretninu (u braku)  ide li to u bračnu stečevinu (mislim na mene i moga supruga)?

Moglo bi se smatrati bračnom stečevinom ako je darovanje išlo u tom smislu, međutim ako je darovatelj bio izričit da se darujete isključivo vi, onda je to vlastita imovina. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,imali smo susjeda koji je umro ,moja mama i ja smo se brinuli o njemu znaci vodili doktoru ti papiri su u njegovom stanu ,ali je bio jako teska osoba da bi nekome dao bilo sta,mi smo ga postovali i bili jako dobri susjedi kao i sa ostalima. Zanima me dali mi kao susjedi bi imali pravo na taj stan iako nema nikakvoga nasljednika.Trenutno je stan zapecacen od strane policije , a iz njega izlazi neugodni mirisi i naselili su se golubovi i ko zna kakvi kukci ce se izleci , u zgradi ima male djece koje to udisu svaki dan .Dali  bi ja smela obavjestit policiju da mi otvore ja bi ocistila nije mi tesko nit bio nikakav problem jel to vec traje godinama i taj miris udisemo . Kome god sam se obratila svi su me otkantali i nema odgovora od nikoga pa sam vas zamolila za savjet . Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 minuta, vlatkakranjec123456 je napisao:

Zanima me dali mi kao susjedi bi imali pravo na taj stan iako nema nikakvoga nasljednika

Ne, jer nemate nikakav pravni osnov. 

 

prije 7 minuta, vlatkakranjec123456 je napisao:

Dali  bi ja smela obavjestit policiju da mi otvore ja bi ocistila nije mi tesko nit bio nikakav problem jel to vec traje godinama i taj miris udisemo .

Obavijestite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Na 08. 10. 2021. at 14:46, Borbena7 je napisao:

Kome ste se sve obratili? Imate li predstavnika stanara ili upravitelja zgrade? I jeste li u zk provjerili, tko se upisao kao vlasnik stana?

obratila sam se od socijalne sluzbe ,do grada zagreba  i niko nista ,na policiji su rekli da mogu jedino komunalno da ociste ali i da platiti moram .Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija