Jump to content

Lažno prikazivanje pravnog statusa jednog od roditelja


Strawinsky

Preporučene objave

Poštovani!

Skrbništvo dvaju roditelja je zajedničko. Po defaultu, rođenjem djeteta, zajedničko. Sukladno obiteljskom zakonu. Ako ne postoji neka iznimna situacija.

Dijete je povjereno privremenom mjerom jednom roditelju na zajednički život. Roditelj kojem je dijete povjereno na zajednički život dolazi u djetetovu školu i nalaže usmeno učiteljici-razrednici da onog drugog - bez obzira na poznato joj zalaganje, pohađanje roditeljskih sastanaka, aktivnost i brigu oko djeteta u svakom aspektu života pa tako i u školi - skine s mailing liste s obavijestima o aktivnostima, događajima, roditeljskim sastancima, obavezama i sl. - odnosno da se sve poruke vezane za obrazovanje, za školu protivno želji prvog roditelja -  šalju isključivo roditelju kojem je dijete povjereno, dok se prvom roditelju bez ikakvog sudskog rješenja u kojem bi nešto tako bilo navedeno  - potpuno blokiraju informacije koje želi i na koje drugi roditelj ima pravo. Na taj način je drugi roditelj "u mraku" i isključen od svih obavijesti vezanih za bilo kakva događanja u školi. Povrh toga, usput, prvi roditelj ne dopušta djetetu da donese udžbenike i/ili materijal za učenje k drugom roditelju ne bi li eventualno zajedno učili.

Nakon nekog vremena, drugi roditelj počinje shvaćati da se ne radi o prestanku aktivnosti, roditeljskih sastanaka i sl. uslijed problema s koronom, već da ne dobiva ono što je bilo normalno do sada. Roditelj se obrati pismeno učiteljici s upitom što se događa i zašto ne dobiva više baš nikakve poruke, kao da ne postoji. Dobije odgovor kako je onaj prvi roditelj  došao u školu te "inzistirao" na svojoj isključivosti i blokadi onog drugog navodeći netočno tj. lažno kako je "jedini skrbnik" nakon čega se - uz proslijeđivanje informacije pedagoginji škole - počelo i s primjenom zatraženoga. Od prvog roditelja se ne traži nikavo dokazivanje navedenog obiteljsko pravnog statusa, dok se od drugog roditelja traži pismeno dokazivanje nečega što je po prirodi stvari takvo. Pokušaj da se, unatoč nelogičnosti, od CZSS-a ishoduje potvrda o zajedničkom skrbništvu bude odbijeno uz obrazloženje da CZSS nije dužan izdavati potvrde za nešto što je samo po sebi razumljivo i što bi se u svakoj obrazovnoj ustanovi trebalo znati.

Započela je sljedeća školska godina. Drugi roditelj i dalje blokiran. Slijedi ponovni zahtjev za deblokadu. Ponovno odbijeno. Međutim, nakon nekoliko dana, prvi roditelj od učiteljice neočekivano dobiva zamolbu da dokumentom podkrijepi svoj zahtjev koji se do tog trenutka (jednu šk. godinu) provodi samo temeljem usmene izjave.  Drugi roditelj ne šalje ništa u primjerenom roku.  Ni ne može jer takva presuda u ovom slučaju ne postoji. Kako je i zašto moguće da VSS osoblje neke škole uopće prihvati provoditi nečiji samovoljni nalog takve vrste, neću komentirati. 

Šteta koja je nastala:

- dovođenje drugog roditelja u podređeni položaj
- ponižavanje drugog roditelja slanjem posredne "poruke" da ne igra "nikakvu" aktivnu ulogu u djetetovom životu (postoji još akcija-diverzija na tom tragu - suprotno stanju stvari u praksi)
- posredno psihičko zlostavljanje drugog roditelja odvajanjem od informacija vezanih za dijete (trpljenje, patnje)
- samovoljno lišavanje drugog roditelja prava i obaveza iz Obiteljskog zakona (samovoljno i lažno lišavanje skrbništva)
- uskraćivanje (povreda) djetetovih prava na informiranog roditelja, a time i na svekoliku podršku i brigu od strane istoga

Kako biste ovo okvalificirali u kontekstu psihičkog nasilja i manipulacije (podmetanja, navođenje lažnog pravnog statusa) odnosno povrede djetetovih prava? Ovo nije jedini incident od strane dotičnog roditelja u tom smislu. Bilo ih je još i bit će ih još.

 

Sukladno članku 99. Obiteljskog zakona jedan roditelj samostalno zastupa dijete u onim područjima roditeljske skrbi u kojima je drugi roditelj prema odredbama Obiteljskog zakona ili na temelju odluke suda ograničen.

Prema odredbi članka 105. jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb potpuno, djelomice ili u odnosu na odlučivanje o određenom bitnom pitanju u vezi s djetetom uz istodobno ograničavanje drugog roditelja na ostvarivanje roditeljske skrbi u tom dijelu samo na temelju sudske odluke u skladu s djetetovom dobrobiti. 


Roditelji imaju pravo i dužnost ravnopravno, zajednički i sporazumno ostvarivati roditeljsku skrb. Kad roditelji trajno ne žive zajedno, dužni su ostvarivanje roditeljske skrbi sporazumno urediti planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Zajedničko ostvarivanje roditeljske skrbi može biti uređeno i odlukom suda koja se temelji na sporazumu roditelja o svim bitnim pitanjima iz plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Roditelji su dužni prilikom zajedničkog ostvarivanja roditeljske skrbi sporna pitanja pokušati riješiti sporazumno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Općenito je pravilo u školama da se problemi rješavaju na nižoj razini, pa se tek onda ide na višu. No kako ni drugi puta prvobitno nije bilo odgovarajuće rekacije, to sam i kanio, međutim, kako me je učiteljica preduhitrila te je presliku e-maila sa zahtjevom dokumentiranja majci poslala meni, ravnateljici i pedagoginji, smatrao sam da se stvari konačno kreću ka ispravku što se, nakon što sam i usmeno razgovarao sa učiteljicom, i dogodilo. Nadam se da će tako i ostati. Morao sam pojašnjavati kako su roditelji ravnopravni itd. te sam konačno vraćen na mailing listu.

Inače, umoran sam od svega i razbolio sam se na kraju od dugogodišnjeg stresa, već 9 godina se uz ovaj incident događaju diverzije i opstrukcije različite vrste, lažni prikazi itd. Majka ima 5 različitnih pravomoćnih kaznenih i prekršajnih presuda na svoj teret. U daleko većem broju slučajeva joj se išlo na ruku tako da se zapravo radi o simboličnom broju.

U školi je svojedobno bila napravila incident kada sam se u podršku svojem djetetu bio pojavio pri školskom psihološkom testiranju djeteta. Napala me samo zbog toga što sam se pojavio i tjerala me pred svima da odem pa je i na silu odvukla dijete u namjeri da napusti zgradu uz napomenu da će naći drugi termin, morali su ju u hodniku škole  nagovarati da uđe u učionicu u kojoj sam se ja, skupa s ostalim roditeljima i psihologinjom, nalazio itd. da ne opisujem daljnje neugodnosti prilikom ispunjavanja obrazaca itd. Nisam npr. od strane pedagoginje vidio ispravnu  reakciju u tom slučaju, dapače, majci se unatoč neprimjerenom ponašanju povlađivalo, uvažavali su se njezini prikazi, čak i do te mjere da nisam smio steći uvid u ispunjeni obrazac koji se ticao mojeg djeteta. Kao da se radilo o obrascu koji se tiče majke privatno. Iz svega opisanog, ali i puno šire, se vidi da se majka značajno favorizira, čak i do te mjere da se izvršavaju njezini usmeni nalozi. 

No, "navikao" sam već na takav tretman u društvu. Mene ovdje ne zanimaju djelatnice škole koje si, očito pod utjecajem svojih tradicionalnih uvjerenja o roditeljskim ulogama, dopuštaju neravnopravni tretman nekog roditelja. S obzirom da se s takvim pritupom susrećem doslovno svugdje, ja nemam snage ispravljati, pojašnjavati i dokazivati cijelom svijetu što je ispravno, a što nije.

Meni, s obzirom na dugogodišnje sustavno napadačko i neprijateljsko ponašanje jednog roditelja prema drugom, pri čemu se dijete koristi kao sredstvo ucjene, lažnih optužba, podmetanja, ograničavanja, prisiljavanje i sl. zanima kako kvalificirate gore opisano nedjelo od strane prvog roditelja  (majke). Djelovala je s direktnom najmerom i dugoročnim, posljedičnim ciljem. Za osoblje škole mislim da nisu djelovali u direktnoj namjeri, prije bih rekao iz neznanja i rodnih predrasuda.

uređeno: od Strawinsky
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 50 minuta, Strawinsky je napisao:

Nisam npr. od strane pedagoginje vidio ispravnu  reakciju u tom slučaju, dapače, majci se unatoč neprimjerenom ponašanju povlađivalo

Već ovakva iskustva su Vam davala za pravo da preskočite nepisano opće pravilo i da tražite odgovor od ravnateljice. Tim više što ste znali da nemaju zakonske osnove za svoja postupanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Borbena7 je napisao:

Već ovakva iskustva su Vam davala za pravo da preskočite nepisano opće pravilo i da tražite odgovor od ravnateljice. Tim više što ste znali da nemaju zakonske osnove za svoja postupanja.

U pravu ste, no za samo izvršenje djela nije toliko bitno jesam li se ja obratio osobi A ili osobi B za zahtjevom da se ispravi greška. Iz perspektive samog izvršenja djela isto nije toliko bitno ni trajanje navedenog stanja. Moglo je trajati i jedan dan.

Bitno je to da imamo namjernu akciju u smislu dovođenja aktivnog roditelja koji je prema Obiteljskom zakonu izričito ravnopravan u pravima i dužnostima u podređenu poziciju, degradiranja i ponižavanja jednog roditelja (Poruka je: "On nema što tražiti u školi u vezi djeteta!"), davanja naloga da se roditelj izbaci s mailing liste, uz lažno obrazloženje kako je ona "jedini skrbnik", lažiranje obiteljsko pravnog statusa, a i imamo trpljenje jednog od mnogobrojnih drugih poniženja poput onog odvođenja djeteta s psihološkog testiranja.

Koje bi to bilo kazneno ili prekršajno djelo? Na štetu roditelja i djeteta. Za mene je to kombinacije prijevare, ponižavanja i psihološkog zlostavljanja (to je glavni cilj) i kršenja pravnog statusa te određenih članaka Obiteljskog zakona koji propisuju zajedničku birigu, suradnju i sl.

uređeno: od Strawinsky
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija