Jump to content

Zahvat investitora na zgradi nakon prodaje stanova


Ciglabrick

Preporučene objave

Poštovani,

investitor je bio samostalni vlasnik svih etaža stambene zgrade, no nakon završetka radova i prodaje svih osim jednog stana je odlučio raditi dodatan zahvat (novi ulaz u zgradu) na vanjskoj ovojnici zgrade, s vanjske strane vanjskog zida te posljednje njegove etaže (jer mu odgovara da lakše prenamjeni i proda poslovni prostor kao stan).

Tvrdi da za to ima pravomoćnu građevinsku dozvolu, dok se svi ostali suvlasnici protive tom zahvatu.

Je li moguće da mu građevinska dozvola tako nešto dozvoli, iako suvlasnici nisu suglasni?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 25. 10. 2021. at 11:02, Ciglabrick je napisao:

Je li moguće da mu građevinska dozvola tako nešto dozvoli, iako suvlasnici nisu suglasni?

Je. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, suvlasnik na čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo određenoga posebnoga dijela nekretnine ovlašten je, ne tražeći za to odobrenje od ostalih suvlasnika, u skladu s građevinskim propisima o svome trošku izvršiti prepravke u stanu ili drugoj samostalnoj prostoriji, uključujući i promjenu namjene, ako se pridržava određenih pravila, a jedna od njih je da ako bi za promjenu bilo potrebno zadrijeti u zajedničke dijelove nekretnine, to je dopušteno samo ako je takva promjena uobičajena ili služi važnom interesu vlasnika posebnoga dijela, inače je svaki suvlasnik može zabraniti. Međutim, ako je za promjenu namjene potrebna dozvola vlasti, drugi suvlasnici koji tu promjenu moraju trpjeti nisu ovlašteni uskratiti svoj pristanak kad je on potreban te odgovaraju za štetu koju bi prouzročili svojom uskratom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima! Dakle, ima pravo, ali uvjetno i ovisno o tumačenju služi li taj zahvat "važnom interesu vlasnika posebnoga dijela".

Ponavljam, radi se o probijanju dodatnog ulaza u zgradu (dakle zahvaća se zajedničko vlasništvo - vanjska ovojnica zgrade, i mijenja se vanjski izgled), jer mu ne odgovara pozicija trenutnog ulaza koji vodi samo u tu zasebnu jedinicu (ostale jedinice imaju svoj zajednički ulaz).

Zahvat se tiče ostalih suvlasnika, jer mijenja svojstvo vanjskog (zajedničkog) prostora neposredno ispred planiranog novog ulaza.

Što mislite?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Ciglabrick je napisao:

Dakle, ima pravo, ali uvjetno i ovisno o tumačenju služi li taj zahvat "važnom interesu vlasnika posebnoga dijela".

Da, tumačenje je općenito problematično kada se tumači van konteksta i samo ono što u trenutku odgovara jednoj ili drugoj strani. Zato sam naveo sve relevantne propise zakona za ovakav slučaj te namjerno završavao post s "međutim" i dio te rečenice boldao jer ako ima pravomoćnu građevinsku dozvolu za to (a vi ste naveli da ima), dakle ima dozvolu vlasti, nije bitno je li to važan interes ili ne. Prema tome, ne možete  mu uskratiti pristanak za takove radove čak i da je pristanak (suglasnost) sada potrebna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija