Jump to content

Uknjižba vlasništva, ZK izv. bez površine


marra007

Preporučene objave

Pozdrav,

Istražujem kako riješiti vlasništvo nad nekretninama koje sam naslijedio vanknjižno. Moj pradjed je umro 1980. i rješenje o nasljeđivanju nakon njega nije bilo pravomoćno pa slijedom toga moj djed kao jedan od nasljednika nije upisan u ZK, pa nakon toga ni baka koja je naslijedila od djeda, pa njegova kćer - moja mama i sada ja.

Dakle, ja se ne mogu upisati u ZK jer je sve vanknjižno - moja prethodnica - mama nije bila upisana...također ni u posjedovni list jer se mijenjao zakon.

Ono što prvo rješavam sa sudom je zašto rješenje o nasljeđivanju nakon pradjeda nije pravomoćno, nema štambilj pravomoćnosti, u državnom arhivu sam dobio ppresliku spisa i ovjerenu kopiju rješenja, u spisu nema žalbi na rješenje koje bi odgađale pravomoćnost, a s obzirom na godine u pitanju pitanje kako se onda postupalo. Pokrenuo sam postupak za utvrđivanje pravomoćnosti na sudu za to rješenje.

Imam tri konkretna pitanja:

1. ZK izvadak za predmetnu česticu nema unesenu površinu, da li će to biti neki od razloga koji bi priječio upis naknadnih vlasnika koji su stekli vlasništvo nasljeđivanjem u ZK?

2. Nakon što se riješi pitanje pravomoćnosti rješenja iz 1980., da li trebam pokretati zasebne prijedloge za upis u ZK  za svako naknadno rješenje od nasljeđivanja (jedan prijedlog nakon djeda, drugi prijedlog nakon bake, treći prijedlog nakon mame kojim ja postajem suvlasnik) ili jednom prijedlogu za upis priložim sva pravomoćna rješenja o nasljeđivanju koja kreću od zadnjeg upisanog vlasnika do mene, tekstualno objasnim slijed i predam?

3. S obzirom da ZK izvadak za predmetnu česticu nema upisanu površinu potrebno je izvršiti usklađenje katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka. Ukoliko su u katastru podaci o čestici dočni u pogledu površine, namjene...da li je to dovoljno za pokretanje postupka usklađenja podataka bez angažmana geodeta, ili se mora angažirati geodeta koji će izmjeriti česticu, napraviti elaborat, prijavni list  koji koji se predaje u katastar, pa katastar šalje na sud ovjereni prijavni list da se izvrši usklađenje podataka?

Unaprijed hvala!

 

uređeno: od marra007
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pošto nisam pravnik, na forumu uvijek pišem o onom što sam osobno prošao.

Sa sigurnošću znam, da činjenica što u ZK izvadku nema površine, nije nikakva prepreka u postupku.

Sam sam u više PIP, uknjižio desetine čestica koje u ZK izvatku nisu imale upisane površine.

uređeno: od čudo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija