Jump to content

Verzijski zahtjev za naknadu izostalog uzdržavanja


leptirleptir

Preporučene objave

Pozdrav svima, 

Majka koja uzdržava punoljetno dijete podnosi verzijski zahtjev za naknadu izostalog uzdržavanja od oca djeteta za zadnjih 5 godina. Majka i djete sa ocem nisu imali nikakav kontakt od rođenja djeteta do djetetove 24. godine

Otac je privi kontakt sa djetetom ostvario kad je punoljetno dijete zatražilo reguliranje očinstva. Otac se odazvao, proveo testiraranje očinstva i po pozitivnom rezultatu priznao očinstvo u matičnom uredu. Nakon neuspjelog dogovora o visini uzdržavanja punoljetnog djeteta koje se redovito školuje, dijete (24 godine) pokreće sudski postupak za utvrđivanje uzdržavanja. Prije mjesec dana sud donosi rješenje o iznosu. Otac to poštiva i plaća zaostatke, kamatu i troškove sudskog postupka.

Kako punoljetno djete nije moglo pravno tražiti možebitne zaostatke, to čini njegova majka koja istog dana kada dijete podnosi tužbu za uzdržavanje ona podnosi Verzijski zahtjev za naknadu neuplaćivanog uzdržavanja u iznosu od oko cca 20000 eura.

Obzirom da otac nije znao da je otac niti je imao ikakav pravno obavezujući dokument da je dužan nekoga uzdržavati je li majčin verzijski zahtjev osnovan?

I na kraju, u ovom slučaju, kada je pravno nastala obaveza uzdržavanja (rođenjem djeteta prije 24 godine, saznanjem i priznavanjem očinstva prije 2 godine ili sudskim rješenjem o uzdržavanju od prije mjesec dana)?

Molim samo pravno utemeljene odgovore.

UNAPRIJED HVALA SVIMA NA ODGOVORIMA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje majka koristi svoje pravo po čl. 287. Obiteljskog zakona, a koji propisuje da fizička ili pravna osoba koja nije bila dužna uzdržavati, a snosila je troškove uzdržavanja neke osobe, može tužbom tražiti naknadu tih troškova od onog koji je po ovome Zakonu bio dužan davati uzdržavanje, ako su učinjeni troškovi bili opravdani. Također, članak jasno kaže da se ovakvo pravo na naknadu odnosi i na roditelje djeteta. Potražuje zadnjih 5. godina, jer je ostalo pod zastarom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija