Jump to content

Promjena stranke u upravnom postupku


Grabarić Imbra

Preporučene objave

Na 08. 11. 2021. at 15:14, Grabarić Imbra je napisao:

jećam se da su se u postupcima "legalizacije nekretnina" takve promjene radile redovito. 

Radila su se redovito i ako hoćete po mom mišljenju, nezakonito, ali na osnovu jednog mišljenja ministrice. Uz pisanu izjavu. Što se tiče slučaja smrti, to je jasno propisano člankom 39. ZUPaimage.thumb.png.2b59daa3cd2668e1e6f2a0bebc692843.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Prema Zup-u stranka je osoba na čiji se zahtjev vodi postupak ili osoba protiv koje se vodi postupak te osoba koja radi zaštite svojih prava ima pravo sudjelovati u postupku (tzv. interesant), što znači da se postupak može pokrenuti a) na zahtjev stranke kako bi zaštitila svoja prava i interese ili b) po službenoj dužnosti radi povećanja obveza neke osobe ili smanjenja prava neke osobe ili kada to javni interes zahtjeva.
 

Postupak se može isključivo pokrenuti na ta dva navedena načina.

Treba postaviti pitanje što je upravna stvar u konkretnom slučaju? Razlikujemo one strogo osobne prirode (primjerice promjena osobnog imena) te one koji nisu strogo vezane uz osobu stranke (koncesija)

 
Ako postupak pokreće sama stranka vjerojatno ga pokreće radi zaštite svojih prava i probitaka, primjerice ostvarivanja prava na osobnu invalidninu, jer pravo invalidnine je vezano za osobu koja ispunjava zakonske pretpostavke. U slučaju smrti stranke postupak je nemoguće nastaviti s nasljednicima jer je strogo osobne prirode pa se logičkim zaključivanjem ne može općenito promijeniti stranka. Međutim, ako osoba A koja podnosi zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za kuću u svojem vlasništvu pa u međuvremenu umre, njeni nasljednici (novi vlasnici) bi mogli nastaviti postupak za ishođenje uporabne dozvole jer je riječ o upravnoj stvari koja nije strogo osobne prirode. Ista stvar ako neko d.d. traži dobijanje koncesije pa u međuvremenu dođe do pripajanja drugom d.d.-u, a taj drugi d.d. ne odustane od ishođenja koncesije postupak se može nastaviti jer oper narav upravne stvari nije strogo osobna.

Nadam se da ste iz mog odgovora pronašlo ono što vas interesira. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija