Jump to content

"Istekla" presuda pa nema knjiženja???


anonimno

Preporučene objave

Godine 1992. kupio sam pravo nadogradnje na obiteljskoj kući koja ima postojeća 2 stana. Prisiljen podstanarstvom u koje sam upao prodavši stan (i potrošivši gotovo sve od toga na kupnju „zraka“ te nadogradnje a uvjeren i siguran da ću se ljudski dogovoriti sa stanarima) nudio sam im zbilja velik novac za to vrijeme, sanaciju njihovih stanova, itd. – sve u svemu puno više nego što je bilo realno i što bih ponudio da nisam bio ucjenjen podstanarstvom pa sam bio spreman i ludo platiti samo da riješim krov nad glavom. Nakon neuspješnog dogovora oko davanja suglasnosti za poziciju stepeništa (meni je bilo svejedno ali se oni nisu mogli dogovoriti između sebe) odlučio sam ih tužiti i dao sve nas sud 1993.

Unatoč neljudskim osporavanjima (tipa zaklanjam im mjesec, vjetar, sunce, kukce, biljke neće rasti, plakat će smokva, itd.) te korištenjem pravnih sredstava isključivo u cilju odugovlačenja postupka ipak sam 1995. dobio pravomoćnu presudu Općinskog suda a 1996. pravomoćnu presudu Županijskog suda od kojih obje potvrđuju moje navode. Njihove odbijaju u cjelosti te zaključuju kako : nadogradnja nije limitirana i o veličini iste ne odlučuje sud već nadležno urbanističko tijelo (tuženici tvrdili da imam pravo na samo jedan kat a da ih za više trebam obeštetiti), vrt oko kuće služi za redovitu upotrebu zgrade i pripada svim suvlasnicima (tuženici tvrdili nemam pravo na vrt već da je isti samo njihov), tuženici su dužni izdati suglasnost ili istu zamjenjuje izrečena sudska presuda (sporna je bila izvedba stepeništa za koje postojeći stanari nisu htjeli dati suglasnost), itd.

Lokacijska dozvola (na temelju presuda) izdana mi je tek 2003. a građevinska 2005. i vrijedi još dva mjeseca (03.2007.).

Radovi sam započeo i izveo po izdanim dozvolama do u detalja (papirnato i izvedbeno) i već su pri kraju pa počinjem razmišljati o uporabnoj dozvoli a više o uknjižbi.

Razgovarajući s poznanikom (pravnik) u smislu „čekaju li me još kakve zamke nakon ove 13-godišnje borbe i što mi je dalje činiti s papirima?“ ostao sam šokiran kada mi je rekao da mogu imati problema prilikom pokušaja uknjižbe pošto iste sudske presude nisam uveo u zemljišnik kao prijedlog za uknjižbu prava građenja a prije par mjeseci mi je prošlo 10 godina od datuma presuda pa iste, po njegovim riječima, gube izvršnu vrijednost?! (Inače, 2002.g. podnio sam prijedlog za uknjižbu prava nadogradnje koji je još „u radu“.)

Molim pomoć :

1.) Da li moj poznanik govori točno tj. da li mi je za uknjižbu dovoljna uporabna dozvola ili moram opet na sud zbog isteka roka presuda koje nisam uveo kao prijedlog za uknjižbu na pravo građenja?

2.) Pošto od tih ljudi ne očekujem nikakvu suradnju osim u vidu nesuradnje, kako mogu sam provesti etažiranje (pošto će oni automatski biti protiv svega onoga za što sam ja) tj. koje „opstrukcije“ od njih mogu očekivati i kako tome doskočiti? (Sad ja imam novoizgrađena 2 stana a oni imaju postojeća 2 koja su uknjižena idealno (1/2 i 1/2) ali nisu etažirani)

Ispričavam se zbog dužine post-a.

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda ima rok od 10 godina za zastaru naplate potraživanja. to se ne odnosi na uknjižbu, to možete zatražiti bilo kad. o etažiranju možda netko drugi!? u biti, u zakonu o vlasništvu piše:

Niti jedan suvlasnik nekretnine ne može uskratiti svoj pristanak na uspostavu vlasništva

posebnoga dijela drugom suvlasniku koji ima odgovaraju i suvlasnički dio, osim ako bi se

uspostavom novoga vlasništva posebnoga dijela u korist toga suvlasnika ukinula ili ograni ila prava

koja njemu ve pripadaju na temelju njegova prije uspostavljenoga vlasništva posebnoga dijela.

A vi ako ste napravili dva stana ili koliko već imate pdgovarajući dio, to utvrđuje nadležna upravna vlast - Ured državne uprave, SLužba za graditeljstvo, mislim! A obično se vidi iz projekata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija