Jump to content

kome se žaliti na rad geodeta


n.e.s.
 Dijeli

Preporučene objave

Nedavno je izvršeno iskolčenje susjedove čestice i geodet nije poštivao međe koje su se do tada koristile, nego je kolce zabio po koordinatama koje su pokazali instrumenti. Kao jedan od susjeda, bio sam prisutan i pokazivao mu stoljetne kamenove i druge oznake međa, međutim on je to ignorirao. Na jednoj od međa čak se popeo na obrov i iznad obrova za 1 m ušao u drugu parcelu te tu zabio kolce. To sada izgleda stvarno nakaradno, jer se susjedova čestica "penje" preko obrova i završava koji metar dalje na gornjoj parceli. Sve što sam rekao, geodet je ignorirao te sam mu rekao da ću tražiti drugo mišljenje. Drugi geodeti su mi kasnije potvrdili da je geodet bio dužan poštivati prijašnje međe, koje su tamo preko 100 godina. Obratio sam se spomenutom geodetu i zamolio ga da ukloni kolce s mojega posjeda, ali on to odbija i upućuje me na parnicu sa susjedom. Međutim, susjed je novi kupac te parcele i nije poznavao međe te bi se bio složio kako god da je geodet iskolčio. Zanima me kome se mogu žaliti na rad geodeta? Komori? Da ga tužim na sudu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što je geodeta treao poštivati ili nije, u to ne bih ulazio, međutim kao vlasnik susjedne čestice imate pravo potpisati zapisik koji sastavlja geodetski stručnjak prilikom iskolčenja ili se ne složiti s istim. Ako se ne slažete, u tome slučaju vas je pravilno uputio na sudsko uređenje međe gdje će sud u izvanparničnom postupku utvrditi međe prema nalazu stalnog sudskog vještaka za geodeziju, temeljem katastarskog nacrta, sporazuma susjeda, posljednjeg mirnog posjeda ili prema pravičnoj ocjeni suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Spitfire je napisao:

Što je geodeta treao poštivati ili nije, u to ne bih ulazio,...

Pozvao sam se na pravilnik u kojem je navedeno da međa prilikom iskolčavanja mora biti nedvojbena, zato se valjda i zovu svi susjedi, inače bi se moglo iskolčiti i bez njihovog prisustva. Isto mi je kasnije potvrdio i drugi geodet. Problem je u tome što u takvim slučajevima ljudi obično ne znaju svoja prava, na primjer, mogu li ukloniti kolce koji mi ulaze u posjed i ometaju me u mojem pravu na upotrebu čestice na dotadašnji način. Nitko od susjeda zapravo nije imao ništa protiv gdje god da se međa postavi, znači zapravo nema spora između susjeda i mene, ali će sada biti umjetno izazvan zato što je geodet kolcima označio dvojbenu među.

uređeno: od n.e.s.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, prema opisanome ispada da se radi o tome da je netko naručio usluge ovlaštenog geodete u nekakovu svrhu. Namjerno sam napisao da ne bih ulazio u to što je geodeta trebao poštivati u svrhu jednostavnosti odgovora, no ako moram komplicirati, nije problem. Kada već spominjete pravilnik pretpostavimo da se radi o elaboratu za evidentiranje stvarnog položaja već evidentiranih katastarskih čestica koji propisuje da se u svrhu izrade elaborata obavljaju i terenske radnje i provedba terenskih mjerenja (terenski uviđaj, terensko utvrđivanje postojećih međa i drugih granica, provedba terenskih mjerenja u svrhu obilježavanja postojećih međa i drugih granica, terensko obilježavanje postojećih međa i drugih granica vidljivim trajnim oznakama, provedba terenskih mjerenja u svrhu uspostave novih razgraničenja, terensko obilježavanje novo uspostavljenih međa i drugih granica vidljivim trajnim oznakama, provedba terenskih mjerenja u svrhu evidentiranja zgrada i drugih građevina, terenskih mjerenja u svrhu evidentiranja izvedenog stanja cesta, provedba terenskih mjerenja u svrhu evidentiranja granica načina uporabe katastarskih čestica). Nadalje, da se takav elaborat izrađuje pod uvjetom da se međe mogu smatrati nepromijenjenima te pod uvjetom da međe katastarskih čestica nisu sporne. A nespornim se smatraju ukoliko u tome trenutku nije u tijeku sudsko uređenje međa.

Što se tiče toga što je trebao poštivati, tu je sasvim jasno da je trebao poštivati podatke katastarskog operata. Čak i da se radilo o običnom iskolčenju podataka katastarskog operata na zahtjev stranke to se ne smatra međom samim time što je to iskolčio geodet. Stvarna međa je ono što dva (ili više) susjeda bez spora smatraju međom na terenu, a ne ono što sadrži katastarski operat. Katastarski operat sadrži podatke o tome što se smatralo međom u trenutku kada se radila tadašnja izmjera. Kako su se podaci katastarskog operata i stanja na terenu mogli promijeniti iz (preko)nekoliko razloga tako je moguć pomak međe za taj metar. No kao što rekoh, geodeta može na temelju narudžbe stranke poradi neke svrhe prikazati podatke katastarskog operata ali ne može tvrditi da je to stvarna međa niti je za to ovlašten i najmanje je kriv za prikaz koji vama ne odgovara jer ne može prikazati podatke operata "kako god".

Dakle, ukoliko je netko angažirao geodetu da prikaže međe prema katastarskom operatu, očigledno se nije slagao s "kako god", a pošto vama ne odgovara takav prikaz, ukoliko se ne možete dogovoriti oko međe netko će morati pokrenuti sudsko uređenje iste.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 minuta, Spitfire je napisao:

Dakle, ukoliko je netko angažirao geodetu da prikaže međe prema katastarskom operatu, očigledno se nije slagao s "kako god",...

 

Hvala Vam na odgovoru, razumijem o čemu pričate i slažem se u svemu osim u posljednjoj tvrdnji - susjed se je stvarno slagao s "kako god", jer on je naslijedio česticu, doselio se iz drugog grada i samo je htio znati gdje su međe da može zasaditi nasad. Sada nam je zbog neusklađenosti katastra sa stvarnim stanjem umjetno izavan spor koji ćemo očito morati riješiti sudskim putem. Neke su općine pokrneule usklađenje katastarskih međa sa stvarnim stanjem, a kod nas to nažlost nije slučaj.

Budući da je poznato da se u mnogim općinama katastarske međe ne poklapaju sa stvarnima i da su mnoge općine (mislim da EU-novcem) pokrenule usklađenje, tako se i većina geodeta na našem terenu ponaša u skladu s tim da u slučajevima sličnima mojem pokušaju odmah na terenu usuglasiti tu situaciju, upravo da ljudima ne otežavaju situaciju. Ovom našem očito nije bilo stalo, nego je postupao kruto birokratski, ovako kako Vi navodite u gornjem tekstu - strogo po operatu...koji ne valja. Čudimo se zašto su nam sudovi zatrpani.

uređeno: od n.e.s.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 32 minuta, n.e.s. je napisao:

susjed se je stvarno slagao s "kako god", jer on je naslijedio česticu, doselio se iz drugog grada i samo je htio znati gdje su međe da može zasaditi nasad.

Odlično, onda ne vidim razlog da se ne složi s vama da su međne oznake i linije one koje vi smatrate da jesu i riješite to bez suda a poradi iznad napisanoga o prikazu podataka katastarskog operata. 

 

prije 33 minuta, n.e.s. je napisao:

Ovom našem očito nije bilo stalo, nego je postupao kruto birokratski, ovako kako Vi navodite u gornjem tekstu - strogo po operatu

I postupio je profesionalno prema pravilima struke. Sve ostalo ne bi bilo osim ukoliko se obje strane odmah ne dogovore na terenu. No to i dalje ne znači da je međa tu gdje je označena, i dalje se vi možete usuglasiti oko iste.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravo sad, Spitfire je napisao:

Odlično, onda ne vidim razlog da se ne složi s vama da su međne oznake i linije one koje vi smatrate da jesu i riješite to bez suda a poradi iznad napisanoga o prikazu podataka katastarskog operata. 

Ne kažem da neće, ali gotovo da se i ne poznajemo pa mogu očekivati da mi sada neće vjerovati upravo zato što me ne poznaje, jer će se osloniti na riječ stručnjaka. Na njegovom mjestu i ja bih vjerovao stručnjaku prije nego laiku kojega slabo poznajem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Sličan slučaj", naime u kod mene je geodet po nalogu investitora,(cijepanje susjedne k.č.), sve prethodno obavio, bez slanja obavijesti vlasnicima i posjednicima susjednih čestica,(uključivo i mene), izvršio mjerenje, utvrdio međe, i onda pozvao suvlasnike na uvid i potpis gotovog elaborata, kod njega u uredu,.

Ja sam se protivio, i sada smo na US,.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 minuta, kira je napisao:

"Sličan slučaj", naime u kod mene je geodet po nalogu investitora,(cijepanje susjedne k.č.), sve prethodno obavio, bez slanja obavijesti vlasnicima i posjednicima susjednih čestica,(uključivo i mene), izvršio mjerenje, utvrdio međe, i onda pozvao suvlasnike na uvid i potpis gotovog elaborata, kod njega u uredu,.

Ja sam se protivio, i sada smo na US,.

 

 

Eh da, i na to otpada velik dio slučajeva koji se potucaju po ladicama sudova. Smatram da bi se boljom regulacijom od strane države značajno smanjila potreba za sudskim procesima ove vrste. Ja nisam ni naveo u gornjem tekstu - geodet o kojem pričam na ovaj je način "pomaknuo" cijeli "kvart", jer naručitelj je imao više čestica koje međusobno nisu graničile te se u budućnosti očekuje lančana reakcija mogućih sudskih postupaka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravo sad, Davor80 je napisao:

Kako stojite s površinom? Ako je površina Vaše katastarske čestice ostala ista, ne bih previše komplicirao. Može to jako loše završiti po Vas.

Ne znam kako stojim dok ne izmjerim, odnosno sada ja moram izvesti mjernika da mi označi tu među prema katastru, zatim susjed iza mene... A kako vidim, novčano se bolje isplati provesti izvanparnični postupak za utvrđenje međa na svojoj čestici nego samo platiti geodeta da izmjeri, jer je to mrtvo slovo na papiru budući da to što se izmjeri nije pravovaljano. Malo je vjerojatno da će se susjed iza mene složiti s pomicanjem moje međe na njegovu parcelu, jer do toga će po ovome zasigurno doći, čudilo bi me da ne dođe jer je već pomaknuta međa na 3-4 čestice prije moje. Meni nije do metar-dva zemlje, nego ovo stvarno nema smisla da se pomiče nešto što se više od jednog stoljeća neometano uživalo, dakle bilo u mirnom posjedu. Npr. susjed koga bih ja trebao "pomaknuti" ima baš tu negdje šupu. Ogledni primjer stanja u državi, ništa dok nas EU ne natjera da se uskladimo sami sa sobom, što je puževim korakom krenulo, ali nažalost presporo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija